Spot- ja vilkkuvalot yleisötilaisuuksissa

Vilkkuvalojen käyttö tehosteina EDM (Electronic Dance Music) festivaaleissa on yleistynyt. Englantilaisessa lääketieteellisessä lehdessä (BMJ) on julkaisu Hollannissa tarkasteluun otetusta 28 konsertista, joissa osallistujia oli yhteensä 400343. Näistä 241543 altistui stroboskooppi- eli vilkkuvaloille (2222196 tuntia) ja vertailuryhmässä 158800 (2 334360 tuntia) eivät olleet vilkkuvaloille alttiina. Todettiin, että stroboskooppivaloissa olleilla epilepsiakohtauksen todennäköisyys oli 3,5-kertaa suurempi kuin tavallisessa valaistuksessa (lähinnä päiväkonsertteja) olleilla.

Tunnelman nostattaminen vilkkuvaloilla tai eri värisillä liikkuvilla spot-valoilla on monelle kärsimys, josta ei edes masokisti osaa nauttia. Kun touhuun lisätään vielä valtavat desibelit, niin hyvin ymmärtää, ettei kukaan tällaista kestä selvin päin. Se on tietenkin järjestäjien tarkoituskin, koska alkoholin myynti on se, joka tuo järjestäjille tilin yleisötilaisuuksissa.

Varsinaisesti itseäni EDM-konserttien musiikkitehosteet eivät vaivaa, koska en ole koskaan käynyt niissä ja tuskin käynkään tämän elämäni aikana. Se mikä pisti silmääni, oli sana tanssimusiikki. Minusta näissä konserteissa ei ole mitään tekemistä tanssimusiikin kanssa, mutta lienee makuasia. Sama kai se on, miten sitä hulluna humalassa hytkyy ja miksi sitä nimittää.

Lavatanssin suurkuluttajana minua enempi vaivaa tanssijoiden sokaisu. Varsinkin laivoilla ja ravintoloissa kiertävät spot-valot sokaisevat yllättäen tanssijan, jolloin törmäysvaara kasvaa merkittävästi. Ruuhkatansseissa tällä ei ole suurta merkitystä, kunhan vai hytkyy paikallaan. Lavoilla puolestaan ilta-auringon paistaminen suoran tanssilattialle tekee tanssista kärsimyksen. Erään tällaisen paikan pääkaupunkiseudulla tanssijat äänestivät jaloillaan lopetustilaan. Tanssia ymmärtävät järjestäjät osaavat valoverhoilla (vast.) hoitaa tämänkin asiakkaan hyvinvoinnin kannalta miellyttäväksi tai ainakin siedettäväksi. Tyrkyrivistöä käy sääliksi, jos auringonvalo paistaa heidän selkänsä takaa. Hakijat eivät erota muuta kuin tummia hahmoja ja ne harvatkin hakijat menevät mieluummin istumaan varjoon kun yrittävät siristellä sopivaa haettavaa.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu