Notkuminen verkossa parantaa hyvinvointia
Itselläni ei tieteellisten tutkimustenkaan mukaan olisi tarvetta notkua sosiaalisessa mediassa kuten täällä Vapaavuorossa, koska itsetuntoni on kohdallaan tai oikeastaan ainoa aisti, joka vielä pelaa kunnolla. International Journal of Human Computer Interaction lehdessä oli julkaisu, jossa todisteltiin, että esimerkiksi WhatsAppin ahkeralla käytöllä on myönteinen vaikutus psykologiseen hyvinvointiin.
Edge Hillin yliopistossa tehty tutkimus osoitti, että mitä enemmän aikaa ihmiset viettivät WhatsAppin parissa, sitä vähemmän he tunsivat yksinäisyyttä ja sitä parempi oli heidän itsetuntonsa, koska se lähensi heitä ystäviin ja perheenjäseniin. Tutkimusmateriaalina oli 200 käyttäjää, joista 158 naista ja 42 miestä, joiden keski-ikä oli 24 vuotta ja jotka käyttivät WhatsAppia noin 55 minuuttia päivässä.
Sosiaalitekniikka, kuten WhatsApp, voi edistää olemassa olevia suhteita ja siten parantaa käyttäjien myönteisiä hyvinvoinnin näkökohtia. Teknologian käyttö liittyy siten merkittävällä tavalla psykososiaaliseen hyvinvointiin. Mutta raja luultavasti tulee vastaan jossakin kohtaa.
Ehkä noin kymmenen vuotta on kulunut tempauksesta, jossa ryhmä nuoria asettui Helsingin rautatieaseman matkatavarasäilytyksen lokeroihin – viestittelemään toisilleen älylaitteilla. Mielestäni se oli aivan loistava ajankuva ja performanssi, vähän kuin Chaplinin ”Nykyaika” 2010-luvulla. (En onnistu löytämään aihetta google-haulla.)
Myönnän: WhatsApp on tehnyt minustakin oman elämäni Sentraali-Santran.
Ilmoita asiaton viesti
Kun nettisovellukset ja tietokoneen käyttö ylipäätään alkoi yleistyä 90-luvun mittaan, niin silloin vallitsi yleinen näkemys siitä, että tietokonetta pystyvät käyttämään vain harjaantuneet ammattilaiset tai sitten siihen elämänsä alkutaipaleilla vihkiytyneet lapset ja nuoret.
Luin silloin joskus artikkelin lehdestä, joka kertoi sensaatiomaisesti, että ”70-vuotias oli opetellut käyttämään PC:tä”.
Ilmoita asiaton viesti
Itse aikoinaan päätin pysyä varsinaisen sosiaalisen median ulkopuolella, kun noita riippuvuuksia riittää muutenkin liian kanssa.
Kommentointi riittää sosiaaliseksi mediaksi minulle.
Päätös on ja pysyy.
”Sosiaalisen median negatiiviset vaikutukset mielenterveyteen listattiin – lue 5 kohtaa”
https://www.voice.fi/terveys-ja-hyvinvointi/a-168548
Ilmoita asiaton viesti
Syyn numero neljä viimeinen lause: ”Ole siis varovainen, mihin uskot ja mihin et” on totta ja pätee myös artikkeliin, jonka yhteydessä se on kirjoitettu.
Nimittäin en usko, että somettelu huonontaa itsetuntoa. Jos itsetunto on huono, sellainen heijastuu vähän kaikissa asioissa elämässä, ei pelkästään somessa. Some voi myös kohottaa itsetuntoa.
Eikä some suinkaan kategorisesti lisää yksinäisyyttä, kuten syy numero 2 kertoo. Monille some poistaa yksinäisyyden, kun voi yksin ollessaankin keskustella erilaisten ihmisten kanssa ja lisäksi valita keskustelut mielenkiintonsa alueelta.
En myöskään usko, että se huonotaa muistia siitä syystä, että tietoa tulee liikaa. Muistinhan päinvastoin sanotaan harjaantuvan kun sitä harjoittaa.
Myöskin on hyvin kyseenalainen väite, että some lisaisi masennusta ja ahdistusta. Jotkut ihmiset ovat taipuvaisia masentumaan ja ahdistumaan ja tämä mekanismi on vallitseva olkoonpa se viimeinen impulssi sille tullut mitä kautta hyvänsä.
Viimeisessä kohdassa on yksi lause, jonka allekirjoitan: ”Some aiheuttaa myös jatkuvaa läsnäolemisen tarvetta”. Tämä voi muodostua stressaavahkoksi joillekuille. Mutta en usko, että some sinänsä huonontaa unenlaatuia. Tässäkin tapauksessa kyse on ihmisistä, joilla muutoinkin on nukkumisvaikeuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Jokaisesta kohdasta olen Juhan kanssa samaa mieltä. Olen vähän jokaisessa somen uutuudessa ainakin käynyt ja jäänyt niihin, joissa voin pitää lapsenlapsiin ja ystäviini helposti yhteyden. Minusta se on kivaa, eikä aikaa viestittelyyn mene kuin pieni hetki kerrallaan. Soittaminen on jäänyt taka-alalle, koska se vie paljon aikaa ja turhaa höpinää on ihan liikaa… /… Ikä tuo myöskin mukanaan vaivoja ja sitä on entistä laiskempi lähtemään liikkeelle. Minusta tämä koko uusi mahdollisuus olla ajassa ja elämässä mukana helposti on vain yksi mukava lisä oloon ja eloon:)
Ilmoita asiaton viesti
SoMe, etenkin Instagram ja Facebook mahdollistavat täydellisetn vastakohdan sille, että ”kellä onni on, se onnen kätkeköön”. Sanonnan keksijä lienee tarkoittanut sitä, että kateuden voima on ihmisissä suuri, joskaan tietenkään kaikkia se ei riivaa. Ne keitä riivaa, voinevat paremmin, jos eivät tiedä, miten paljon parempaa muiden elämä onkaan omaan verrattuna.
Taisi olla joku uutinen joskus, että Brasiliassa onnettomuus oli lisääntynyt, kun televisioiden myötä favelloissa alettiin nähdä amerikkalaisia sarjoja, joissa nähtiin, miten hyvää elämä muilla onkaan.
Ehkä aikoinaan teollistumisen aikakaudella ja maatalousyhteiskunnassa oli hyväksi, etteivät duunarit ja talonpojat nähneet, miten hyvästä elämästä ovat jääneet paitsi.
Tietämättömyys voi olla joillekin siunaus.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on, tieto tuskaa lisää. Eräs kehitysavussa työskentelevä suomalainen totesi tässä taannoin jossakin lehdessä, että mitä useampaan savimajaan Afrikassa saadaan televisio, niin sen useampi haluaa lähteä länteen ja saada itsekin samat hienot talot ja autot. Lännestä tulevat elokuvat ja dokumentit antavat liian kaunistellun kuvan elämästä Euroopassa ja tyytymättömyys omiin oloihin vain lisääntyy, joka sinänsä ei tietysti ole ihme.
Ilmoita asiaton viesti
Televisio tyhmentää ja johtaa vääriin päätöksiin.
Ilmoita asiaton viesti
”Someriippuvuus”
https://paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietoiskut/…
”Miksi sosiaalinen media koukuttaa ja miten riippuvuudesta pääsee irti?”
https://www.aamulehti.fi/kotimaa/miksi-sosiaalinen…
”Ahdistaako some sinua? Jo viikko ilman sosiaalista mediaa parantaa mielialaa, todistaa tutkimus”
https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/voi-hyvin/…
”Sosiaalisen median riippuvuudesta on tullut todellinen ongelma”
https://www.hs.fi/elama/art-2000002833783.html
Ilmoita asiaton viesti
”Uusi tutkimus: internet todella tyhmentää meitä”
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uusi-tutkimus-i…
Ilmoita asiaton viesti
Professori Riskon mielestä älykkyys on siis sitä, että uskoo tietävänsä. Minun mielestäni se kyllä on aika tyhmää. Kyse kyllä on melkoisella todennäköisyydellä vain suomalaisille toimittajille aika yleisestä tavasta väärinymmärtää tutkimustuloksia sen verran, että saa aikaan myyvän otsikon. Ei ne professorit taida niin tyhmiä olla kuin toimittajat antaa ymmärtää.
Useimmat viimeaikaiset tapaukset, joissa olen tuntenut itseni tyhmäksi ovat olleet sellaisia, että en ole aikaisemmin tajunnut googlettaa jotain asiaa tai etsiä Youtubesta aiheen opetusvideota tai muuten hyödyntää nettiä. Ja usein syynä on ollut, että olen uskonut tietäväni.
Nykyään todellinen tieto on sitä, että tietää mistä sen varsinaisen tarkemman tiedon löytää tarvittaessa.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni selvästi valeuutinen. Täällä Suomessa on aika turvallista valehdella amerikkalaisten professorien sanoneen jotain. Nyt taisi Kari Hänninen kuitenkin jäädä kiinni: http://rkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/278141-vain…
Ilmoita asiaton viesti
Notkuminen verkossa voi parantaa hyvinvointia, mutta fyysistä kuntoa se ei oikein paranna. Joka vuosihan ihmetellään ainakin jonkin verran varusmiesten, siis alokkaiden heikkoa fyysistä kuntoa varusmiespalvelun alkumetreillä. Siis Cooperin-testin tulos on heillä heikompi, kuin mitä aikaisempina vuosikymmeninä. Samoin leuanvetotulokset jne.
Verkossa roikkuminen ei paranna Cooperin-testin tulosta juurikaan. Kannattaisi kaikkien verkossa paljon oleilevien juosta se testi vähintään kerran vuodessa. Samoin testata leuanvetokuntoa. Minä olen jo tänä vuonna juossut 4 Cooperin-testiä ja leuanvetoa harrastaan melkein joka päivä. Siis pitää edelleen vähentää verkostomista, olen facebook-tilin onneksi jo sulkenutkin.
Ilmoita asiaton viesti