Musiikki, liike ja unelmat

Musiikki herättää muistoja. Mielimusiikki panee mielemme kuvittelemaan liikettä eli hytkymään ja naputtamaan jalkaa tai sormea. Yhteisön koossa pitämistä ja parinvalintaa on pidetty jopa musiikin perimmäisenä biologisena tarkoituksena. Siten yhteislaulu ja muu musikaalisuus on ihmisen luontainen ominaisuus. Näitä asioita hyödynnetään esimerkiksi musiikkiterapiassa ”turvariepuna”, kun puretaan ahdistusta ja hämmentäviä tunteita. Ihmiset terapioivat jatkuvasti itseään musiikilla, mutta vieras musiikki voi jopa vain ärsyttää.

Paremmissa ravintoloissa saattaa kuulla taustalta klassista musiikkia, koska se tiettävästi saa asiakkaan tuntemaan itsensä varakkaammaksi ja siten syömään kalliimmin. Oopperassa kävijä lukeutuu mielestään eliittiin. Kuitenkin todelliseen musiikkimakuun vaikuttaa merkittävästi se, millaiseen musiikkimaailmaan asianomainen on lukkiutunut.

Ihminen kaipaa sellaista kulttuuria, jota itse pääsee tekemään. Taustalla piilee muun muassa esiintymistarve. Kautta aikojen jumalanpalveluun on liittynyt tanssi, josta meillä vielä jäljellä ovat erilaiset kulkueet. Kun kirkko vaurastui, ehtoollinen viineineen tuli etusijalle ja sielunpaimenten keskivartalon kasvu haittasi liikkumista, niin aivan huomaamatta tanssista tuli syntiä. Osallistuvaksi kulttuuriksi jäi vain virrenveisuu ja hiljentyminen.

Vanha kansa tiesi, että lavatanssi piti ruumiin ja sielun virkeänä. Into ja hinku olivat parhaat opettajat. Fiksut ja komiat hurmasivat polkalla sillä välin, kun rupusakki pelasi pusikossa korttia, joi viinaa ja tappeli. Tanssitaidottomuus on nykyäänkin kapakoitsijoille mannaa. Ei tarvita kallista tanssitilaa, riittää postimerkin kokoinen ala, jossa voi örveltää lasi kädessä tinnittävän musiikin räminässä.

Lavatanssi terapiana on ihanteellinen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen aktiviteetin muoto. Se on niin tehokas ennalta ehkäisevä hoitomuoto, ettei yksikään sote-alan liiketoimintaketju anna työntekijöidensä hiiskua siitä mitään, ettei bisnes kärsi. Sairauksia ei saa ennaltaehkäistä, niitä täytyy hoitaa ja niitä pitää keksiä lisää. Esimerkkeinä otettakoon vaikkapa alkoholin, muiden huumeiden ja pandemian tuomat ’sivuvaikutukset’ mielenterveyteen. Tanssilavoilla nämä ongelmat ovat harvinaisia, kun koronastakin on toistaiseksi aika hyvin säästytty.

+3
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu