Hallitusohjelma 5.4 Kulttuuri, liikunta ja nuoret

Piti oikein tarkistaa, mitä hallitusohjelmaan jäi kuukauden kestävistä hallitusneuvotteluista. Kohdasta 5.4. Kulttuuri, liikunta ja nuoret poimin esimerkeiksi tähän muutamia kohtia (kursivointi), jotka minua jäivät erityisesti kaivertamaan.

Kultuuri otsakkeen alla: Taiteella ja kulttuurilla on itseisarvo. – Tässä ilmeisesti yritetään sanoa, että taide ei ole kulttuuria ja että ne ovat eri asioita. Olisi ollut paikallaan avata, mitä kulttuurilla sitten oikein tarkoitetaan ja mitä ei.

Kulttuurilla on suuri merkitys kansalaisten resilienssille1, kokonaisturvallisuudelle sekä kansalliselle yhteenkuuluvuuden tunteelle. – Taiteella ei ilmeisesti sitten ole tätä merkitystä.

Hallitus laatii kulttuuripoliittisen selonteon. Selonteon yhteydessä hallitus toteuttaa poikkihallinnollisen luovien alojen kasvustrategian. .. Tavoitteena on esimerkiksi kulttuurin ja taiteen sekä liikunnan laajempi hyödyntäminen ennaltaehkäisevässä sosiaali- ja terveydenhuollossa. – Jos uskonto jätetään huomiotta, niin noin 100 vuotta sitten tärkeä kansankulttuurin muoto oli lavatanssi. Jos arvata saa, niin em. selonteon tulevista tekijöistä monikaan ei osaa edes viiden sosiaalitanssin perusaskeleita, mutta varmaan alkoholijuomien nimikkeet ja väkevyydet ovat hallinnassa paremmin.

Helposti käy niin, että selonteon tekijöiksi valitaan kunnollisia, taidokkaita, viisaita ja kynävalmiita sekä muuten sopivia henkilöitä, jotka ovat osoittaneet huomattavaa poliittista lahjakkuutta henkisten virtausten käsittämisessä ja hyväksikäyttämisessä, mutta jotka ahdasotsaisina osaavat väheksyä kaikkea sitä, mitä he eivät osaa eivätkä voi käsittää ja mistä ei ole poliittista hyötyä, ja semmoista on yleensä jokseenkin paljon.

Tavoitteena on esimerkiksi kulttuurin ja taiteen sekä liikunnan laajempi hyödyntäminen ennaltaehkäisevässä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Tässä lavatanssilla olisi paljon annettavaa.

Liikunta ja huippu-urheilu otsakkeen alla: Tasa-arvoisesta mahdollisuudesta liikunnan harrastamiseen huolehditaan ja tasa-arvon toteutumista liikunnan tukemisessa edistetään. ..Vapaaehtois- ja talkootyö on liikunnan harrastamisen kivijalka. .. Huippu-urheilijat tarjoavat sekä innostavia esikuvia että suuria elämyksiä.

Tuskin mikään muu harrastus on nuorille terveellisempi ja mutkattomampi tapa tutustua vastakkaiseen sukupuoleen kuin lavatanssi. Ei tarvita viittä kaljaa pohjalle samalla altistuen jo nuorena liialliselle alkoholin käytölle. Lavatanssipaikat kun nykyisin muistuttavat enempi alkoholin kulutuksen suhteen raittiusseuroja. Biletyspaikoissa puolestaan alkoholilla on tärkeä osa sosiaalisen kontaktin luomisessa. Sosiaalisessa mielessä alkoholi antaa erityisesti miehille nestemäistä rohkeutta ja haluta tavata ne, joita he pitivät houkuttelevimpina. Alkoholin myynti tuo verotuloja ja haittojen lasku tulee maksuun monta hallituskautta myöhemmin, joten käytännössä nuorison juomishaitoille hallitusohjelma ummistaa silmänsä.

Huippu-urheilijat esikuvina ovat kaksiteräinen miekka. Huippujen palkkiot ovat sitä luokkaa, että tavalliseen ammattiin ei kannata panostaa. Parissa vuodessa huippu ansaitsee yhtä paljon kuin perinteinen ammatinharjoittaja koko työuransa aikana. Suuret elämykset ja käheä ääni saavutetaan paljolti alkoholipitoisten juomien voimalla, mutta saadaan siitä tietysti verotulojakin. Fossiilisia polttoaineita käyttävä moottoriurheilu lyö korville kaikkea, mikä liittyy ympäristön suojeluun.

– –  –

Huom 1. Wikipedia: Resilienssi on psyykkistä selviytymiskykyä, joustavuutta ja uudelleen orientoitumista, ja se vaihtelee eri elämäntilanteissa. Se ilmenee arjessa kohtuullisena pärjäävyytenä, haasteista, stressistä tai muutoksista huolimatta. Resilienssi syntyy vuorovaikutuksessa yksilön ja ympäristön kanssa ja on osa mielenterveyttä.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu