Hidastaako tanssi aivojen ikääntymistä?

Seuran (no. 18/2020 s. 55) ’Totta vai tarua’ osiossa Hanna Vilo kirjoittaa otsikolla ”Hidastaako tanssi aivojen ikääntymistä?” Asiantuntijana on neurotieteen tohtori ja WiseMotion-menetelmän kehittäjä Hanna Poikonen. Hän käsittelee kolmea aihetta: 1. Tanssi ehkäisee aivojen rappeutumista. 2. Tanssi pystyy myös korjaamaan aivoja. 3.Tanssin hyödyt saa vain tanssimalla. Uskon, että lähiaikoina juttu tulee myös Seuran nettisivulle /Totta vai tarua;  kannattaa lukea.

Eeva Kuuskoski toimi sosiaali- ja terveysministerinä 1983–1987 ja 1991–1992. Hän muisteli tässä joku vuosi sitten, että eräs asia, joka jäi tekemättä ja jota hän katuu on se, että hän antoi periksi sosiaalitanssin ottamisesta mukaan kansanterveyttä parantaviin ohjelmiin. Olen jo unohtanut, kuka painosti häntä tyyliin ”älä ole hullu .. se on poliittinen itsemurha”.

Otsikolla ”Tanssi pitää terveenä” referoin silloisella sivustollani (2011) psykiatri William Glassier kirjaa ”Possitive Addiction” tanssin eduista:

1. Paritanssi stimuloi hippokampusta, aivoalue, joka säätelee mielialaa, prosessoi ja tallentaa tilallista informaatiota ja liikkeiden koordinaatiota.

2. Opittujen liikkeiden prosessointi luo mahdollisuuksia mielikuvien laajentamiselle.

3. Endorfiinien ja tiettyjen onnellisuuteen liittyvien hormonien vapautumisen vuoksi estää masennusta

4. Parantaa hermosolujen välityskykyä, varsinkin koska mukana on myös laulu ja musiikki

5. Aerobisen tekijän läsnäolo saattaa jopa kaksinkertaistaa aivojen verenkierron ja happitasapainon, mitä edesauttaa hermosolujen parantunut välityskyky.

6. Parantaa lihasten rakennetta ja estää sydänsairauksia

7. Luo mahdollisuuksia taistella esimerkiksi Alzheimerin tautia vastaan, koska auttaa lisäämään väli- ja etuaivolohkojen aktiviteettia

8. Lisää kykyä työskennellä ja ajatella nopeammin sekä luo mielikuvituksessa uusia yhteyksiä eri asioille.

 

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu