Hidastaako tanssi aivojen ikääntymistä?
Seuran (no. 18/2020 s. 55) ’Totta vai tarua’ osiossa Hanna Vilo kirjoittaa otsikolla ”Hidastaako tanssi aivojen ikääntymistä?” Asiantuntijana on neurotieteen tohtori ja WiseMotion-menetelmän kehittäjä Hanna Poikonen. Hän käsittelee kolmea aihetta: 1. Tanssi ehkäisee aivojen rappeutumista. 2. Tanssi pystyy myös korjaamaan aivoja. 3.Tanssin hyödyt saa vain tanssimalla. Uskon, että lähiaikoina juttu tulee myös Seuran nettisivulle /Totta vai tarua; kannattaa lukea.
Eeva Kuuskoski toimi sosiaali- ja terveysministerinä 1983–1987 ja 1991–1992. Hän muisteli tässä joku vuosi sitten, että eräs asia, joka jäi tekemättä ja jota hän katuu on se, että hän antoi periksi sosiaalitanssin ottamisesta mukaan kansanterveyttä parantaviin ohjelmiin. Olen jo unohtanut, kuka painosti häntä tyyliin ”älä ole hullu .. se on poliittinen itsemurha”.
Otsikolla ”Tanssi pitää terveenä” referoin silloisella sivustollani (2011) psykiatri William Glassier kirjaa ”Possitive Addiction” tanssin eduista:
1. Paritanssi stimuloi hippokampusta, aivoalue, joka säätelee mielialaa, prosessoi ja tallentaa tilallista informaatiota ja liikkeiden koordinaatiota.
2. Opittujen liikkeiden prosessointi luo mahdollisuuksia mielikuvien laajentamiselle.
3. Endorfiinien ja tiettyjen onnellisuuteen liittyvien hormonien vapautumisen vuoksi estää masennusta
4. Parantaa hermosolujen välityskykyä, varsinkin koska mukana on myös laulu ja musiikki
5. Aerobisen tekijän läsnäolo saattaa jopa kaksinkertaistaa aivojen verenkierron ja happitasapainon, mitä edesauttaa hermosolujen parantunut välityskyky.
6. Parantaa lihasten rakennetta ja estää sydänsairauksia
7. Luo mahdollisuuksia taistella esimerkiksi Alzheimerin tautia vastaan, koska auttaa lisäämään väli- ja etuaivolohkojen aktiviteettia
8. Lisää kykyä työskennellä ja ajatella nopeammin sekä luo mielikuvituksessa uusia yhteyksiä eri asioille.
[Paritanssi stimuloi hippokampusta, aivoalue, joka säätelee mielialaa, prosessoi ja tallentaa tilallista informaatiota ja liikkeiden koordinaatiota],
– Hippokampus on erittäin tärkeä paikka aivoissa, mutta valitettavasti paritanssit nykyään on kielletty! Etätanssit taas ei vaikuta mitenkään hippokampuksen toimintaan! Odotamme parempia aikoja! Pysykäämme terveenä!
Ilmoita asiaton viesti
Foksin, tangon ja fuskun ensiaskeleet löytyvät esimerkisi Riitta & Lare Pitkäsen fb-sivulta, He vetävät yhdistystä, jonka perimmäisenä tarkoituksena on tanssinopetus ja lavakulttuurin säilyttäminen. Jos niin haluaa, voi foksilla voi askeltaa kaikki 4-iskuiset tahdit kuten tangot ja lattarit; valssi vaatii improvisointia, kun siinä on kolme iskua tahdissa.
Näin karanteeni aikaan ei kun kotikävelyä sosiaalitanssin tahtiin:
https://web.facebook.com/watch/1664671376894024/
Ilmoita asiaton viesti
Sen kun foksaamaan ruudun täällä puolella! Jos partneri puuttuu, niin voi lainata Riitalta! 🙂 Ja onnistuuhan se yksinkin!
Kiitos linkistä! Kiva vaikkapa katsella tanssi-askeleita!
Ilmoita asiaton viesti
Yksinpä hyvinkin ja meno on kovaa nuoresta pitäen!
https://web.facebook.com/DanceSportNews/videos/vb.667223089955684/520051488876562/?type=2&theater
Ilmoita asiaton viesti
No, tässäpä olisi tanssiparikin!
https://www.youtube.com/watch?v=JcuChHTdWJY
Ilmoita asiaton viesti
Tanssi takuulla hidastaa aivojenkin ikääntymistä kuten mikä muukin liikunta.
Jäänyt mieleen amerikkalainen nainen vanhainkodissa sotkemassa kuntopyörää joka päivä puoli tuntia.
Pirteä kuin peipponen ja yli 90-vuoden ikäänsä kymmeniä vuosia nuoremman näköinen.
Ilmoita asiaton viesti
Voin kuvitella sen tanssijoiden tuskan kun kesälavoille ei pääse. Nehän voisivat olla melkoisia viruslinkoja.
Sitten senkun hiissaamaan jalkoja olohuoneen lattialla tai takapihalla.
Ilmoita asiaton viesti