Hyvä tanssiorkesteri – millainen se mielestäni on?
Hyvästä tanssiorkesterista näkee paljon mainintoja, mutta kriteerit ovat usein hakusessa. Tiedetään, että se musiikki, mitä on kuunnellut teini-iässä, säilyy lempimusiikkina läpi koko elämän. Toisena läheisesti tähän liittyvänä tulee tanssin opettelussa käytetty musiikki. Kun kuulee tutun kappaleen ensisoinnut, niin tietää heti, mistä tanssilajista on kyse ja miten siihen tanssiaskeleensa sovittaa.

Todettakoon nyt kuitenkin, että mitä tahansa musiikkia voi tanssia ja improvisoida miten tahansa, toisena ääripäänä vaikkapa paikallaan seisoen ja ehkä vartaloaan liikuttaen soiton tahtiin. Tärkeintä on saada hyvä olo. Tanssin jumalattaren (muusan) Terpsicoren nimi suomeksi tarkoittaa kutakuinkin: ”se joka valaisee sydäntä ja tekee sen olon mukavaksi.” Tanssi on terapiaa, joka soveltuu massojen tervehdyttämiseen tai ainakin ajatuksen irrottamiseen edes hetkeksi arkisista huolista. Tanssin ennalta ehkäiseviä vaikutuksia erinäisiin vaivoihin voi vain arvailla.
Mielestäni hyvä orkesteri ei välttämättä liikaa esittele uusia omia kappaleitaan, vaan osaa valita kulloisenkin yleisön mukaan sopivia tuttuja kappaleita. Jotkut soittajat saattavat sortua käyttämään liian nopeita tempoja ja liian suuria volyymeja. Joskus olen havainnut, että solistin ääni peittää liiaksi instrumenttien äänet. Argentiinassa aikoinaan oli tapana, että vain instrumentaalitangot tanssittiin ja solistitangot kuunneltiin.
Jos orkesteri haluaa soittaa lajityypillisesti, valssit valsseina, polkat polkkina jne. niin asialle olisi eduksi, että tempot ja volyymit olisivat kohdallaan, kaikki instrumentit kuuluisivat sopivasti niin salin perällä kuin orkesterin lähellä. Näin usein onkin varsinkin, jos orkesteri uskaltaa käyttää nimessään sanaa tanssiorkesteri.
Suomessa on paljon minun makuuni hyviä tanssiorkestereita, mutta mainitsisin kaksi jo lopettanutta, joista monet voisivat ottaa mallia. Mielestäni Martti Metsäkedon tanssiorkesterin voittanutta ei ole näköpiirissäni, mutta myös Tulipunaruusut on jättänyt jälkensä Suomen lavatanssikulttuuriin. Eräs havaintoni tai paremminkin mielikuvani on, että Finlanders on tietyssä mielessä ”palannut juurilleen”.
Kannattaa kuunnella Komiat-yhtyettä. Pohjanmaalta lähtöisin oleva yhtye on todella ammattitaitoinen. Yhtyeessä on vanhan perinteen mukaisesti mukana hanuristi. Kultainen Harmonikka kilpailun voittaja Aleksi Laukkonen. Maalaismakuni mukaan yksi Suomen parhaista tanssiyhyeistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kerran olemme hallituksen kanssa olleet Komioitten johdateltavana. Jäi hyvä mielikuva, ajattelimme mennä toistekin, jos tanssisäteen ulottuville tulevat.
Ilmoita asiaton viesti
-hyviä muusikoita
-hyvä solisti
-yhteistä soittokokemusta
-riittävän iso, mieluiten rytmiryhmän lisäksi torvisektio, ehkä pari kolme jousisoitintakin
-hyväntuulinen
-tyylikäs pukeutuminen
-monipuolinen repertuaari
-humppa ja jenkka kiellettyjä!
-max 2 valssia per tunti
-ei soita liian kovalla volyymilla
Ilmoita asiaton viesti
Varsin kattava luettelo. Minua askarruttaa joskus millainen on ”hyvä”, onko sille yleispäteviä kriteerejä vai onko kaikki vain itsekeskeistä ajattelua tai ’ylhäältä’ annettua. Lisukkeena voisi miettiä, mitkä seikat tekevät tunnelmasta väentungoksen.
Vexi Salmi sanoi jossain ohjelmassa hitin aikaan saamiseksi neljä eri aluetta, jotka pitää natsata biisin saamiseksi hitiksi:
1. Hyvä sävellys.
2. Hyvä sanoitus.
3. Hyvä solisti.
4. Hyvä sovitus.
Ilmoita asiaton viesti
Jaakko, ”hyvä” on tietysti subjektiivinen ilmaisu,
Kuitenkin, genre määrittää pitkälle ”hyvän” kriteerit. Tanssiorkesterin kriteerit ovat osin erit kuin esim. pop-bändin.
Kuulijan (ja tanssiyleisön) maun ja arvostelukyvyn kehittyneisyys vaikuttaa tietysti arvioon orkesterista.
Itse olen aina ihaillut hyvin yhteen soittavia suuria orkestereita. Näitä tietysti harvoin enää tapaa. Toisaalta eri ympäristöihin istuu vähän erilaiset kokoonpanot: hämyisän yökerhon (onko sellaisia enää?) orkesteriksi sopii ehkä erilainen kombo kuin mitä tanssilavalle.
Aikoinaan yökerhoihin tuotiin erittäin korkeatasoisia etelä-eurooppalaisia orkestereita, muistan mm. Töölönrannasta ja Tapiola Gardenista loistavia bändejä.
Hyvät sovitukset ovat myös avainasemassa. Yksityiskohdat kuten toimiva stemmalaulu lisää huomattavasti viihdyttävyyttä. Korkeatasoiseen äänentoistolaitteistoon kannattaa myös panostaa.
Ilmoita asiaton viesti
”… Tapiola Gardenista loistavia bändejä.”
Siellä muistan käyneemme niiden perässä!
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin Harri Nuutinen & Tanssin Taika, Jyrki Nurminen & Sävel tai Sami Rosholm & Casanova olisi lisättävä juttuni listaan.
Ilmoita asiaton viesti