Isänmaalliset vastaan globalistit
”Kansalliskiivailija” ja nationalisti Teemu Keskisarja latasi Liisa Takalan haastattelussa (HS B 6-9, 8.8.2019) koko joukon totuuksia, joista voi olla montaa mieltä. Itse nielaisin syötin ”kielitaistelu”, jonka kauhuna on Englannin kielen hegemonian johtaminen latteaan yhtenäiskulttuuriin. Kornina esimerkkinä hän mainitsi: ”Jos suomalainen historioitsija tekee nyt Suomen historiasta teoksen, hänen täytyy hakea työlleen rahoitusta englanniksi Suomen Akatemialta.”
Hegemoniaan pyrkivän on kaikin keinoin etsittävä ’lopullista ratkaisua’ kilpailijoista tuhoamalla ne. Kulttuurisodassa ei välirauhaa tehdä, vaan se on totaalista tuhoamissotaa. Esimerkiksi Järviradio siirtyi amerikkalaiseen omistukseen ja musiikkiohjelma muuttui kerralla rytmimusiikiksi. Toinen maailmansodan lopputulos tiesi häviön puolella olleille kulttuureille kovia aikoja. Muutaman sanan entisten merirosvojen kieltä osaavaa pidettiin jo 60-luvulla ylimmän sivistyksen edustajana. Kun coca colan ja purilaisten voimalla saatiin ihmiset ensin puhumaan yhteistä kieltä, niin hetken päästä he ajattelevat jo samalla tavalla ja sitten he olivatkin pelkkää markkinakarjaa.
Rock-aalto pyyhkäisi suomalaisen tanssimusiikin ja lavatanssikulttuurin lähes kokonaan pois tavallisen kansalaisen saatavilta. Vaihto-oppilaat tulivat kotimaahan letit nytkyen amerikkalaisen rockin tahtiin ja radio ja tv päästivät hölmöyksissään tämän tanssitaidottoman jengin valitsemaan soittomusiikin. Seuraukset tiedetään. Kevyt musiikki on nyt pelkkää rämisevää rytmi-iskelmää. Vanhat ikivihreät, melodiset tanssikappaleet poistettiin listalta, koska se vaarantaa rockin ’suosion’ eli englanninkielisen kulttuurin.
Kansankulttuuri liittyy tiukasti sosiaaliseen kanssakäymiseen. Valtio ja kirkko pyrkivät kontrolloimaan ihmisiä ja siksi pitivät kulttuurin kehittämisen tiukasti hyppysissään. Piirileikeistä kehittyivät aikoinaan lukuisat kansatanhut ja -tanssit. Ne olivat ainoita paikkoja, missä myös nuoriso kohtasi ja monet ensisysäykset perheen perustamiseen saivat alkunsa näissä merkeissä. Liberalistinen rahanahneus toi kaupallistumisen festarien merkeissä nuorisokulttuuriin. Kannattava kaljanmyynti ei sure nuorison totuttautumista alkoholiin, joka aivomyrkkynä sopivasti pehmentää ajatusmaailmaa ja huonompikin kulttuuritarjonta käy, kunhan vain desibelejä on riittävästi.
J.V. Snellman ei arvannut lopputulosta, kun kirjoitti: ”Isänmaallisuus on yksinkertaisesti sitä, että ihmiset muuttavat kulttuuriaan, pitävät sitä tietoisesti liikkeessä ja elävänä, vaativat tapojen ja lakien muutoksia, kun niiden aika on heidän mielestään tullut.”
Aina on ollut lingua franca. Ensin se oli latina, jota oli osattava, jos tahtoi sivistyä. Sitten se oli ranska.
Nykyisessä tilanteessa minun mielestäni huonoa on se, että englannilla ei ole kielihuoltoa keskitetysti hoitavaa instanssia, kuten Suomessa Kielitoimisto ( http://kotus.fi/ ). Briteillä on OED (ja pari muuta), mutta se on maksullinen ja jenkeillä Merriam Webster vain sen takia, että on saavuttanut johtavan markkina-aseman.
Toisaalta kun englanti on huoltamattomana ”ryöstänyt” vanhoista romaanisista lingua francoista niin paljon, se ei enää oikeastaan ole germaaninen kieli, on sen kunnolla osaavan helppo oppia myös romaanisia kieliä, joita enemmistö ns. länsimaista puhuu. Syntyperäisiä espanjan puhujia on enemmän kuin englantia puhuvia ja ranska sekä portugali ovat nekin siirtomaataustansa takia maailmankieliä.
Kielten käyttökelpoisuutta voi arvioida monin tavoin. Ilmaisia verkkokursseja kokoavassa http://edx.org/ :ssa toiseksi yleisin kurssikieli on espanja ja http://efe.es/ on maailman neljänneksi suurin tietotoimisto kahden englanninkielisen ja ranskankielisen https://afp.com/ :n jälkeen.
Aito rock on neekeri- ja intiaanimusiikkia. On siinä hieman irlantilaistakin.. https://areena.yle.fi/1-4265397 (Rumble: The Indians Who Rocked the World)
Ilmoita asiaton viesti
Pari korjausta. Englannin hyväkään osaaminen ei millään tavoin helpota romaanisten kielten oppimista. Sitä ei tee edes yhden romaanisen kielen osaaminen vaan jopa vaikeuttaa seuraavan oppimista kielen läheisyyden takia. Olen sen kokenut useita kieliä opiskellessa nuoresta alkaen.
Rock ei ole musiikkia vaan tylsää yksitoikkoista meteliä. Tämä ei ole edes mielipidekysymys valitettavasti.
Herra Cohen ei vakuuta myöskään sen paremmin puhelaulullaan. Suosio ei ole osaamisen mittari kuten tiedämme.
Ilmoita asiaton viesti
Minä opin tietämättäni paljon espanjaa lukemalla Etelä-Amerikkalaisia kirjailijoita englanniksi. Tajusin sen vasta, kun näin myöhemmin Gabriel García Márquezin haastattelun. Ymmärsin ainakin kolmanneksen sanoista ja myös sen, miksi niiden käännöskirjojen kieli oli alussa niin vaikeaa ja omituista. Kääntäjät olivat olleet ”laiskoja” ja käyttäneet kielten yhteisiä sanoja.
Ihmiset oppivat eri tavoilla. Sen takia on vaarallista yleistää siihen liittyen mitään, mutta yleisesti väitetään, että seuraavan kielen opiskelu on aina puolet helpompaa kuin edellisen. Se ainakin auttaa, että kehittyy oppijana ja löytää itselle parhaimmat tavat oppia.
Silloin kun minä edellisen kerran opiskelin uutta kieltä, ei voinut vielä hyödyntää tietotekniikkaa ja nyt minä espanjaa opiskellessa olenkin uhrannut melko paljon vaivaa tutkiessani, miten nykyisin se onnistuu helpoimmin ja minulle sopivimmin.
Tietysti voisi vain ostaa Babel fishit ja käyttää Google- tai Bing-kääntäjää ja väittää, että osaa lähes täydellisesti 40 kieltä heti, kun työntää ”kalan” korvaan:
https://www.youtube.com/watch?v=iAau0jfYFZk
Ilmoita asiaton viesti
Eih, Baabelin kala on jo hyvin valmis. Lataa vain Google Translaten kännykkään ja se on siinä. Se osaa suomeakin. Eikä tarvita edes ”kalaa” ja se on ilmainen: https://www.youtube.com/watch?v=1iThpThoQnQ
Ilmoita asiaton viesti
Missä on sinun musiikikentässäsi kanadanjuutalainen Leonard Cohen? https://www.youtube.com/watch?v=QiKJqXk94NM
Ilmoita asiaton viesti
→ RK: ”..musiikkikentössäsi..”
Näyttää tulevan paineita asentaa äänikortti tähän pöytäkoneeseeni.
Ilmoita asiaton viesti
Amerikkalainen roskakulttuuri myy hyvin. Sen kuluttaminen ei vaadi muuta kuin vähän rahaa. Mitään hyvää makua ei tarvitse, ei sivistystä eikä ajattelua. Kunhan nielet kaiken roskan sellaisenaan musiikista elokuviin, pikaruokaan, poliittiseen ajatteluun tai yhtenäiseen pukeutumiseen.
Ilmoita asiaton viesti