Kansankulttuurin arvostus

J.V. Snellman: Isänmaallisuus on yksinkertaisesti sitä, että ihmiset muuttavat kulttuuriaan, pitävät sitä tietoisesti liikkeessä ja elävänä, vaativat tapojen ja lakien muutoksia, kun niiden aika on heidän mielestään tullut. Omaan kulttuuriin turvaudutaan erityisesti vaikeina aikoina, jolloin se toimii positiivisen mielialan säilyttäjänä. Sen vuoksi vain koko kansan saatavilla olevalla ja nauttimalla kulttuurilla on jotain todellista merkitystä kansakunnalle.

Kansankulttuuri liittyy tiukasti sosiaaliseen kanssakäymiseen eli ollaan yhdessä. Valtio ja kirkko pyrkivät kontrolloimaan ihmisiä ja siksi yrittävät pitää kulttuurin kehittämisen tiukasti hyppysissään. Toinen ohjaa verovaroja ja toinen synnintuntoa. Leikkivä ihminen ei kuitenkaan aina halua pysyä muotissa, vaan synnyttää alakulttuureja, jotka sitten pikku hiljaa leviävät. Lavatanssi on yksi tällainen. Alkujaan tanssi oli kommunikaatioväline ihmisen ja jumalan välillä, mutta kristinuskon vakiinnuttua lihavat ja iäkkäät papit julistivat sen synniksi ilmeisesti, kun eivät jaksaneet tanssia. Ryyppäämisen ja ylensyömisen ehtoollispöydässä nämä pitkälle sallivat, koska sen he osasivat, ja Kaanaan häissäkin viikon ryyppäämisen jälkeen piti kehittää lisää juotavaa lähes 500 litraa, jotta juhlat pääsivät jatkumaan.

Omatoiminen, ennalta ehkäisevä toiminta fyysisen kunnon ja mielen pitämiseksi kunnossa lienee kohtapuoleen ainoa keino selviytyä arjen haasteista. Näkyykö katukuvassa hymyileviä ihmisiä? Hymy melko usein korreloi, että korvienväli on kunnossa. Kymmenisen vuotta sitten tanssinopettaja Maija Astikainen kirjoitti (Tanssi-viihde 2/2011 s. 23) ”Tällä hetkellä noin 700 000 suomalaista käyttää Kelan tietojen mukaan mielialalääkkeitä. Tanssiharrastus, joka ruokkii kehon ja mielen kaikkia osa-alueita, voisi hyvin olla luonteva lääke mielialan kohotukseen.” Tanssiminen parantaa elämisen laatua, edesauttaa luomaan ja ylläpitämään ihmisten välisiä suhteita, parantaa sydämen toimintaa, alentaa verenpainetta, diabetesta ja kolesterolia, lisää oksitosiinihormoonin tasoa (synnyttää mieleen hyvää oloa), parantaa mielen ja liikkeen koordinaatiota ja tasapainoa sekä edesauttaa hymyilemään eli kasvolihakset näyttävät ulospäin sen, että sisäinen hyvinvointi on kunnossa.

Tunnelmaa

Lavatanssissa pari aloittaa kävelyllä, jatkaa kävelyllä ja päättää kävelyyn, se soveltuu kaikille ihmisille eikä se ole juoksukilpailu, siinä ei ole maaliviivaa. Tanssilattia kaipaa enemmän herkkiä ihmisiä kuin exhibitionistejä.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu