Kansankulttuurin arvostustilaisuus

Orimattilan Kehräämöllä torstaina iltapäivällä aloitettiin räväkästi koronan jälkihoito ja terapeuttina oli Harri Nuutinen & Tanssin Taika, joten perinteistä lajityypillistä tanssimusiikkia oli takuuvarmasti tarjolla. Tuttuja oli kerääntynyt paikalle naapuriläänejä myöten yllättävän paljon. Viehättäviä daameja tuli tervehdittyä muistaakseni lähes tanssietiketin puitteissa ja nyt sitä näkee taas ’painajaisia’ varmaan viikko tolkulla.

Monet tutkimukset osoittavat, että tanssilla on monia etuja, jotka vaikuttavat suotuisasti ihmisen mielenterveyteen ja fyysiseen kuntoon. Psykiatri William Glassier kirjassaan Positive Addiction tuo esiin näitä lavatanssin ylivertaisuuksia: Se kiihottaa aivoalueita, jotka säätelevät mielialaa ja ruumiin eri osien koordinaatioita, edistää liikemallien syntymistä ja sisäistämistä, estää masennusta vapauttamalla endorfiinejä ja onnellisuuteen liittyviä hormoneja. Lavatanssi lisää vielä hermojen välitystoimintaa varsinkin jos tanssiin liittyy laulu ja soitto. Se parantaa aivojen otsalohkon aktiivisuutta, kommunikointia, muistamista sekä huomiokykyä ja auttaa kaikenikäisiä työskentelemään ja ajattelemaan nopeammin ja luomaan uusia mielleyhtymiä.

Vanha kansa tiesi kokemuksesta, että tanssi pitää ruumiin ja sielun vireänä ja parantaa niin pienemmät kuin suuremmatkin vaivat. Kaikenlainen tanhuaminen oli kyläyhteisössä arvossa arvaamattomassa ja pääasiallisena sosiaalisena kontaktifoorumina nuorison keskuudessa. Haasteena silloinkin oli, että osasi ottaa muutaman lajille tyypillisen tanssiaskeleen. Into ja hinku olivat ja ovat parhaat opettajat. Tuskin viime sota-aikana olisi ollut yleisten tanssien järjestämiskieltoa, ellei siihen olisi ollut painavia syitä. Katsottiin, että rintamalla olevat jermut olisivat jääneet sosiaalisesta kanssakäymisestä liikaa muilta paitsi, jos kotirintamalla olisi pyöritty iltamissa.

Jokainen meistä on ennaltaehkäisevän terapian tarpeessa enemmän tai vähemmän. Tanssiterapian vastustuksen tärkein syy lienee sittenkin se, että vähän joka puolelta löytyy liian paljon tanssitaidottomia, joilla asiasta on nuoruusvuosilta jäänyt sisikuntaan komplekseja. Tästä syystä tanssiterapia tiedostamatta tulee monelta taholta marginalisoiduksi. Nyt olisi korkea aika hyväksyä tämä kansankulttuuri kaikille sopivaksi eli itse kukin tallustelkoon miten huvittaa, tärkeintä on, että mennään mukaan ilman esiintymisen taka-ajatusta.

”Ei kun kiinni!”
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu