Kolumbuksen harharetket

Beatriz de Bobadilla

Kolumbus lähti purjehtimaan kohti Intiaa, mutta saapui Amerikkaan. Perille tultuaan hän ei tiennyt, missä oli ja palattuaan Eurooppaan hän ei osannut kertoa, missä oli käynyt. Silti hän teki maailmanhistoriaa ja päätyi lopulta Sevillan katedraalin mahtavaan hautamuistomerkkiin. Tämän entisen kartanpiirtäjän kohdalla voitaneen myös mainita, että se on luonto, joka tikanpojan puuhun vetää. Kolumbus teki neljä retkeä Atlantin yli: syyskuussa 1492 ja 1493 sekä toukokuussa 1498 ja1502. Kaikki viimeistelyhuollot tehtiin syrjäisellä Kanarian Gomeran saarella. Nämä huollot kestivät normaalia kauemmin, koska ilmeisesti Kolumbus opetti saaren ’emännälle’ Beatriz de Bobadilla y Ulloalle kartanpiirustusta. Muulloin ei Kolumbus tiettävästi ilmoittanut tulostaan satamaa lähestyessään tykinlaukauksin kuin Gomeralle tullessaan.

Kastilia ja Aragonia olivat yhdistyneet Espanjan kuningaskunnaksi avioliiton kautta. Sen hovissa tutkimusmatkaansa edistäessään Kolumbus tutustui myös sen ajan kuuluisimpaan kuvankauniiseen ja monipuolisesti sensuelliin Beatriz de Bobadilla y Ulloaan (s.1452 k.1504), johon tiettävästi myös Kastilian kuningattaren Isabella Katolilaisen (s.1451 k.marraskuussa 1504) aviomies Aragonian kuningas Ferdinand II Katolilainen (s.1452 k.  1516) oli iskenyt silmänsä ja saaden myös vastakaikua.

Kanarian saaret olivat siirtyneet Kastilian kruunun haltuun, mutta konkistadoreilla oli vielä paljon työtä alkuperäisten asukkaiden rauhoittamisessa ja kaiken lisäksi päälliköt riitelivät keskenään. Näin oli käynyt, että yksi päälliköistä oli saanut surmansa ja syytetty määrättiin tulemaan hoviin selvittämään asiaa. Isabella määräsi syytetylle kovan rangaistuksen, mutta muutti sen niin, että hänen piti mennä naimisiin Beatriz de Bobadillan kanssa ja aviomies komennettiin Kanarialle syrjäisen Gomeran saaren päälliköksi. Pariskunnan lähtö tapahtui pikavauhtia ja esikoinen syntyi pian Gomeralle tulon jälkeen.

Elämä Gomeralla oli varsin yksipuolista ja Beatriz viihdyttäytyi myös alkuperäisväestöön kuuluvan palvelusväen kanssa, mistä aviomies ei pitänyt vaan yksi seuralainen kuoli selvittelyssä, mikä aiheutti paikallisen kapinan ja sen seurauksena Beatriz jäi leskeksi hoitamaan kahta lastaan, joista vanhemman epäillään olleen kuninkaallista alkuperää.

Kapinoinnin tukahdutti Kanarian pääsaarelta apuun tullut päällikkö, joka Beatrizin myötävaikutuksella tappoi Gomeran kaikki miehet ja myi naiset ja lapset orjiksi. Tästä kovakouraisuudesta sairasteleva kuningatar Isabella sai syyn määrätä Beatrizin tulemaan hoviin kuultavaksi kevättalvella 1504. Asian käsittelyn aikana Beatriz kuoli todennäköisesti myrkkyyn. Pahat kielet väittävät Isabellan olleen myrkytyksen takana, koska hän ei halunnut aviomiehensä kuningas Ferdinandin jakavan taas vuodetta Beatrizin kanssa ja mahdollisesti tästä olisi tullut jopa kuningatar.

Lähde: Marta Roblesin kirjassa «Pasiones carnales» (Lihan himot) ja tämän linkin artikkelissa Kolumbuksen ja Beatrizin asiaa on käsitelty paljon yksityiskohtaisemmin mitä tässä.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu