Kosketuksen voimalla elää pitempään terveenä

Fyysinen kosketus on elintärkeä sekä ihmisen henkiselle että fyysiselle hyvinvoinnille. Mitä aivoissa tapahtuu kosketuksen aikana ja miten käy ihmiselle, joka elää ilman fyysistä läheisyyttä? TV 1 lähetti tiistaina 22.3.2020 alkaen klo 19:00 52 minuutin saksalaisen asiadokumentin, joka on katsottavissa TV Areena yle.fi.  Asia ei ole uusi, jo 2000 vuotta sitten Juuttaan maalla eräs tunnettu mies herätteli henkiin ja paranteli kuolemansairaita koskettamalla. Äiti Amma vieraili aikoinaan Suomessa antaen voimaa ja terveyttä halailemalla ihmisiä ja siinä ohessa keräsi pientä kolehtia järjestölleen. Maailma on täynnä tarinoita taikasauvalla koskettamisista. Jotain ihmeellistä tai selittämätöntä kai siinä kosketuksessa sitten on.

Tanssiterapiassa kosketus, liikkuminen, säännöllinen harjoittelu ja musiikki lääkinnän lisäksi ovat kaiken hoidon perusta. Tanssin ennalta ehkäiseviä vaikutuksia myös muihin vaivoihin voi vain arvailla. Esimerkiksi tango on sylitanssi, jota tanssilavoilla edelleen paljon harrastetaan, on edellä mainittujen kosketushoitojen eräs ilmentymä. On harvoja tilanteita, joissa pääsee koskettelemaan vierasta, vastakkaista sukupuolta olevaa ihmistä siten, että se olisi yleisesti hyväksyttyä. Sylitanssi tekee tästä poikkeuksen, tietenkin tanssietiketin sallimissa rajoissa. Turhaan ei lavatanssia Suomen rajojen ulkopuolella nimitetä sosiaalitanssiksi.

Paritanssista on tavattoman monta etua mielenterveydelle fyysisten terveysvaikutteiden lisäksi. Varmaan tämä ajatus hyväksytään julkisesti myös ”piireissä” sen jälkeen kun eri alojen lääkärit alkavat tervehtiä toisiaan. Paritanssi mm. stimuloi aivoalueita, jotka säätelevät mielialaa, prosessoivat ja tallentavat ympäröivää tilaa sekä liikkeiden koordinaation informaatiota luoden mahdollisuuksia mielikuvan laajentamiselle. Liikunta ja sosiaalinen kosketus vapauttavat onnellisuuteen liittyviä hormoneja estäen masennusta ja laukaisten stressiä. Jo kevyt hipaisu voi saada ihmeitä aikaan.

Lavatanssissa jokainen saa olla pääosan esittäjä ja aina kahden kappaleen jälkeen jokainen on kisan voittaja tarvitsematta kuunnella tuomareiden käsikirjoitettuja teennäisiä arvosteluja, joiden ainoana tarkoituksena on kalastella kalliita puhelinääniä.

Kosketusta
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu