Kuolemansuudelma syöpää laukaisevien solun kesken
Syövät kaatavat huolestuttavan paljon ympäriltäni ystäviä ja tuttavia. Itse polskuttelen eturauhassyöpäni kanssa kuin mitään ei olisi. Noin 15 vuotta sitten Peijaksessa leikkasivat eturauhaseni, jonka kapselista syöpä jo pilkisti esiin. Jälkitarkastuksessa allekirjoitin paperin, jonka mukaan menin tutkimukseen sädehoidon merkityksestä jälkihoitoon. Arpa lankesi myös minulle, joten en saanut sädehoitoa heti.
Vasta viiden vuoden päästä psa oli noussut siinä määrin, että sain HUS:ssa noin 30 kerran sädekuurin. Tämän jälkeen psa parin kolmen vuoden aikana tasaisesti aavistuksen nousi. Luin jostakin, että alueilla, missä syödään kurkumaa, ei juuri tavata eturauhassyöpää sekä toisen, että pippuri tehostaa merkittävästi monen aineen imeytymistä.
Aikoinaan iltapäivälehdessä eräs lääkäri tiesi kertoa, ettei koivunpahkasta ole mitään hyötyä tähän vaivaan, jos ei merkittävää haittaakaan. Koivunpahkauutetta mainostetaan kuitenkin tämän syövän ehkäisyyn. Itse ostin kahvimyllyn, jolla jauhelen pihalta koivunkannosta saamaani pahkaa. Aamupuurooni kuuluu hyppysellinen koivunpahkaa, inkiväärisilppua sekä vesiryyppyyni kurkumaa ja pippuria. Vaikutuksesta en osaa sanoa mitään, kuten en kuolemanjälkeisestä ylösnousemuksestakaan. Kuitenkin viimeisen kolmen vuoden aikana minun psa-arvoni on pysynyt samana (lähes nollassa, ehkä aavistuksen jopa laskenut), joten en uskalla lopettaakaan, jos näillä mömmöillä jollakin on vaikka siedätyshoitoon verrattavia vaikutuksia.
Tämän puoskarijutuni kirjoittamisen laukaisi El Paisin englannikielinen artikkeli, jonka otsikon lainasin tähän. Ymmärätääkseni juttu perustuu alan lääketieteelliseen lehteen koskien PD-1 proteiinin estäjälääkkeitä, jotka alunperin on suunniteltu stimuloimaan syöpää tappavia T-soluja, mutta jotka stimuloivat myös NK-soluja (NK = Natural Killer). Syöpälääkkeet voivat olla hyvinkin kalliita. Hoito voi vuodessa maksaa kertalukua 50000 euroa (lääke-esimerkkejä: Keytrudan, Opdivon).
Asiaa tutkii kiihkeästi apulaisprofessori Michele Ardolinon tiimi Kanadassa Ottawan yliopistossa. Toivottavasti seuraava lääketieteen Nobel-palkinto osuu heille, niin silloin voisi päätellä heidän onnistuneen.
Ihmisellä on elinkaarensa. Ihminen syntyy ja ihminen kuolee. Ajattelevalle ihmiselle ajatus kuolemasta on vaikea. Kuolema on tuntematon asia, jota kohti jokainen yksilönä on kulkemassa.
Elämän alkupuolella normaali terve ihminen on saamapuolella. Hän kasvaa ja vahvistuu. Kypsyy ihmisenä, oppii huolehtimaan itsestään. Ihminen elämän alkupuolella kuin huomaamattaan vahvistuu myös henkisesti. Henki meissä palaa ja motivoi niihin suorituksiin, joihin ihmisinä ryhdymme ja yllämme.
Sitten koittaa yksilöllinen kulminaatio ja huippu. On saavuttanut kaiken saavuttamansa. On tullut vähitellen aika luopua. Ruumiilliset voimat alkavat vähetä, henkiset voimat alkavat vähetä. Jäljelle hyvästä elämästä jää runsaasti nostalgiaa, muistoja, toivottavasti hyviä muistoja.
Ennen lääketieteen huimaa kehitystä ihmiset eivät niin kovin tiedostaneet esimerkiksi luikuisia sairauksiaan. Ei ollut lääkärikuntaa jakamassa diagnooseja. Tiedostava ihminen toki hyväksyy yleensä diagnoosinsa ja elävät sen varassa loppuaikansa.
Jos muistelemme hieman: lääketiede on kehittynyt huimasti sadassa vuodessa. Ruuantuotanto, maanviljelys, ruuan säilyminen ovat kehittyneet samassa ajassa myös. Ihmisen elinikä on kasvanut.
Ruumiin me ihmisinä menetämme. Viimeisinä vuosina ihmisen kannattaa huolehtia henkisistä arvoistaan. Siihen on tarpeen usein myös uskonto, jossa on länsimaissa järjestettynä yhteistä henkistä elämää tukevaa ohjelmaa, josta on lohtua ihmiselle, jonka on kohdattava suuri tuntematon.
Kirjailijana olen pyrkinyt tuomaan esille kaikesta tiedosta ja tieteellisyydestä huolimatta uskoa tulevaan. Uskon tulevaan myös yksilön osalta. Toivon tähti kannattaa aina pitää horisontin yläpuolella elämässä. Tännehän me aina palaamme.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä vielä porskutan eturauhassyövän 20-kertaisen sädehoidon jälkeen.
Harmittaa ainoastaan lihasvoimien heikkeneminen, mikä oikein luvattiin.
Parempi sekin kuin hauta.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hrautomaki/henki-katkolla-jo-kaksi-kertaa/
Ilmoita asiaton viesti