Kuolemansuudelma syöpää laukaisevien solun kesken

Syövät kaatavat huolestuttavan paljon ympäriltäni ystäviä ja tuttavia. Itse polskuttelen eturauhassyöpäni kanssa kuin mitään ei olisi. Noin 15 vuotta sitten Peijaksessa leikkasivat eturauhaseni, jonka kapselista syöpä jo pilkisti esiin. Jälkitarkastuksessa allekirjoitin paperin, jonka mukaan menin tutkimukseen sädehoidon merkityksestä jälkihoitoon. Arpa lankesi myös minulle, joten en saanut sädehoitoa heti.

Vasta viiden vuoden päästä psa oli noussut siinä määrin, että sain HUS:ssa noin 30 kerran sädekuurin. Tämän jälkeen psa parin kolmen vuoden aikana tasaisesti aavistuksen nousi. Luin jostakin, että alueilla, missä syödään kurkumaa, ei juuri tavata eturauhassyöpää sekä toisen, että pippuri tehostaa merkittävästi monen aineen imeytymistä.

Aikoinaan iltapäivälehdessä eräs lääkäri tiesi kertoa, ettei koivunpahkasta ole mitään hyötyä tähän vaivaan, jos ei merkittävää haittaakaan. Koivunpahkauutetta mainostetaan kuitenkin tämän syövän ehkäisyyn. Itse ostin kahvimyllyn, jolla jauhelen pihalta koivunkannosta saamaani pahkaa. Aamupuurooni kuuluu hyppysellinen koivunpahkaa, inkiväärisilppua sekä vesiryyppyyni kurkumaa ja pippuria. Vaikutuksesta en osaa sanoa mitään, kuten en kuolemanjälkeisestä ylösnousemuksestakaan. Kuitenkin viimeisen kolmen vuoden aikana minun psa-arvoni on pysynyt samana  (lähes nollassa, ehkä aavistuksen jopa laskenut), joten en uskalla lopettaakaan, jos näillä mömmöillä jollakin on vaikka siedätyshoitoon verrattavia vaikutuksia.

Tämän puoskarijutuni kirjoittamisen laukaisi El Paisin englannikielinen artikkeli, jonka otsikon lainasin tähän. Ymmärätääkseni juttu perustuu alan lääketieteelliseen lehteen koskien PD-1 proteiinin estäjälääkkeitä, jotka alunperin on suunniteltu stimuloimaan syöpää tappavia T-soluja, mutta jotka stimuloivat myös NK-soluja (NK = Natural Killer). Syöpälääkkeet voivat olla hyvinkin kalliita. Hoito voi vuodessa maksaa kertalukua 50000 euroa (lääke-esimerkkejä: Keytrudan, Opdivon).

Asiaa tutkii kiihkeästi apulaisprofessori Michele Ardolinon tiimi Kanadassa Ottawan yliopistossa. Toivottavasti seuraava lääketieteen Nobel-palkinto osuu heille, niin silloin voisi päätellä heidän onnistuneen.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu