Kuovin maa

Kuovin maa

Isoisäni Kalle Nestor Korpilahti (Anttila, 1874-1947) kokemäkeläisenä oli omassa pitäjässään kutsunnoissa sen vuoden keväällä, jolloin täytti 22 vuotta eli siis tässä tapauksessa keväällä 1896. Hän nosti kulhosta arvan, mikä tarkoitti hänen joutumista kolmivuotiseen palvelukseen 2.Turun tarkk´ampujapataljoonaan. Palvelus alkoi saman vuoden 1896 marraskuun 1.päivänä Turun puukasarmeilla, jatkui 31.10.1898 jefreitteriksi (~ korpraali) ylennettynä ja päättyi kotiutukseen 31.10.1899.

Käytännössä saman sotilasuran koki Kauvatsalta 8-lapsisesta perheestä kotoisin oleva Ferdinand Massa (1875-1936). Ruotukaverit tietenkin juttelivat kotiasioistaan ja perheistään paljon ja varmaan Ferdinand tuli maininneeksi naimattomasta vanhemmasta sisarestaan Amandasta (1870-1942). Niin siinä kävi, että Amanda ja Kalle tekivät naimakaupat ja 4.2.1902 syntyi esikoinen Johannes Pellervo, joka myöhemmin vaihtoi nimekseen Hannes Korpi-Anttila. Kalle ja Amanda asettuivat Loimaan Orisuolle Anttila-nimiseen taloon.

Ferdinand oli Massan vanhin poika, joten 1600-luvulta asti suvun hallussa olevan tilan piti siirtyä hänelle, mutta monivaiheisten haasteiden kautta isän ja pojan polut eivät menneet yhteen ja niin Ferdinand Massa perusti oman sukuhaaransa Alatornioon. Meni naimisiin Keminmaan Lautiosaaresta kotoisin olevan Sofia Emilian kanssa ja esikoispoika Mauno syntyi 18.12.1904. Tapaturmien ja talvisodan seurauksena Ferdinandin rakentama mallitila siirtyi Ilmarille, joka lapsista oli seitsemäs mutta elossa olevista pojista vanhin. Yrjö oli kymmenes lapsi ja Alma nuorimpana yhdestoista. Yrjö teki uransa kenttäpiispana (1969–1978) ja Alma Helsingin poliisilaitoksella kanslistina.

Ilmarin viidestä lapsesta Ilmo Massa lähti lukemaan Helsinkiin valtiotiedettä, on ollut mukana humanistis-yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen kehittämisessä 1970-luvulta saakka ja jäi eläkkeelle Helsingin yliopiston ympäristöpolitiikan professorin virasta. Nyt häneltä ilmestyi Ferdinandin haaran sukuselvitys tai laajemmin hänen näkemyksensä sukunsa elämästä Alatorniolla 1900-luvulla. Kirjan nimi on ’Kuovin maa’ (ISBN: 978-952-80-5093-3). Kuten kirjoittajan ammatista voi päätellä, kirja menee tavattoman syvälle ja asiantuntevasti suomalaiseen sielunelämään, tuntui kuin olisi lukenut oman sukuhaaransa elämäkertaa, vaikka emme ole koskaan henkilökohtaisesti tavanneet.

Oikeastaan ensi kosketus kirjoittajaan tuli tv-uutisista viime syksynä, kun Tallinasta Silja Massa oli tehnyt oikein hyvän uutisklipin ja tuli mieleen, että saattaa olla kaukaista sukua ja päätin ottaa selvää, kenenkäs tyttäriä sitä oikein ollaan.

En malta olla lainaamatta tähän kirjan viimeistä kappaletta: ”Mitä sanon sukuni naisille ja miehille, jotka lukevat tämän opuksen? Antakaa toisillenne anteeksi, myös tämän kirjoittajalle, joka tiesi mitä teki, mutta tiesi kuitenkin liian vähän.”

+5
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu