Maailman huonoin tango – pieni karnevaalimarssi

Astor Piazzolla tiettävästi väitti jossakin yhteydessä, että La Cumparsita on huonoin ja köyhin tango maailmassa.

Pieni marssi

Kuitenkin se on maailman kuuluisin tango. Muistaakseni itse hän levytti sen seitsemän kertaa. Sen selvä ja yksinkertainen rakenne ja melodia koskettavat ihmisjoukkojen sydämiä. Nimensä mukaisesti se oli alun alkaen pieni marssi, jonka uruguaylainen arkkitehtiopiskelija Gerardo Hernán Matos Rodríguez oli säveltänyt porukalleen tulevia karnevaaleja varten ilmeisesti vuosien 1915/1916 vaihteen tienoilla.

Ensimmäisen maailmansodan aikaan Buenos Airesin ehkä tunnetuin orkesterinjohtaja oli Roberto Firpo. Hän vieraili vuonna 1917 Uruguayn Montevideossa, Independencia aukion reunalla, kahvilassa Café la Giralda. Sen paikalla on nyt Salvon veljesten vuonna 1928 rakennuttama palatsi, josta sisääntulon käytävästä vuonna 2012 löytyi kaksi naulanreikää poistetun muistoplakaatin jäljiltä. Edellä mainittuun kahvilaan tuli joukko rohkaistuneita nuoria miehiä, jotka tauolla toivat Firpolle erään marssin nuotit. Säveltäjä itse ei kehdannut tulla maestron luo vaan jäi nujuamaan ovenpieleen. Joukko oli paikallisia opiskelijoita, jotka tulevassa karnevaalikulkueessa eli la comparsa’ssa olivat ajatelleet esittää ko. marssin. Firpo ehti ensi kerran soittamaan tämän La Cumparsita sävellyksen vasta viikon päästä tästä tapaamisesta.

Katse suunnattuna ensiesityspaikkaan

Firpon mukaan alkuperäinen marssisävellys oli niin alkeellinen ja vajaa, että hänen piti täydentää sitä ottamalla paloja omasta tangostaan La gaucha Manuelasta ja Verdin oopperasta Miserere (Wikipedian mukaan Verdin oopperasta Trubaduuri). Ts. La Cumparsita oli ainakin aluksi Rodiguezin, Firpon ja Verdin musiikkia. Se La Cumparsita, joka on meille tuttu, ei ole alkuperäinen, vaan Contursin ja Maronin sanoittama ja oma-aloittesesti parantelema versio vuodelta 1924. Oikeutta käytiinkin sitten Rodríguezin kuolemaan asti.

Kappale ’Hiljaa yössä’ on Tapio Kullervo Lahtisen näkemys Contursin ja Maronin La Cumparsitasta ja sen äänittivät Olavi Virta ja Metro-Tytöt 28.5.1953; tämän jälkeen moni muu.  ’Argentiinalainen tangokonsertti’ levyllä Tapani Kansan tulkinta Ahti Taposen sanoin La Cumparsitasta (Sataman tango) alkaa seuraavasti: ”Jos sä’ koskaan / saat tietää miten tuhlaan / unteni muistojuhlaa / sun pientä kuvaasi / niin ja ettei koskaan / lihani öiseen juhlaan / tullutkaan ketään toista / Sä palaat luokseni /*/ Pois on menneet ystävätkin / paenneet tuskaa jonka kätkin / tuoneet mustaa lohdutusta/ ..”

 

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu