Martti Metsäketo iltapäivä

Nuevo tangon ystävät muistelevat 100 vuotta sitten syntynyttä Astor Piazollaa, joka 1930/1940 lukujen taitteessa työskenteli Buenos Airesin oopperassa Orquesta Filarmonicassa ja samalla öisin kaikkien aikojen taitavimman bandeneonistin Anibal Troilon kabareeorkesterissa vuosina 1939-44. Piazolla esitteli Troilolle tangosävellystään, josta tämä totesi, että ”No pibe, eso no es tango” eli vapaasti ’Ei poikaseni tuo ei ole tangoa’. Samalla päättyivät sinunkaupat. Piazolla opiskeli myöhemmin klassista musiikkia Ranskassa, mutta päätyi lopulta uusimaan tangoa.

Koska en ole balettia enkä klassista musiikkia harrastanut, olen ollut taipuvaisempi pitämään ’turistitangosta’ eli La Cumparsita, El Choclo ja Caminito ovat maailman kolme suosituinta tangoa tässä järjestyksessä ja viime mainittu on minun suosikkini, kuten taisi olla suuren tanssimuusikkomme Martti Metsäkedonkin suosikkitango, jos puhutaan argentiinalaisesta tangosta.

Martti Metsäketo (1940-2015) on yksi eniten levyttäneitä suomalaisia studiomuusikoita. Trumpetisti Raimo (”El Papa”) Korhosen mukaan yli 7000 raitaa, kun hänellä itsellään on ’vain’ 3200 raitaa purkitettua tanssimusiikkia takanaan. Martti oli lähtenyt viimeiselle keikalle, ’puntikselle’ Meilahden sairaalasta Littoisten lavalle 8.8.2015 ja lähes viimeisimpänä kappaleena soitti Caminiton kuuluttaen poikkeuksellisesti: ”Seuraavaa kappale on omistettu Irmelille ja Jaskalle!”

El Papa otti vaimonsa ja trumpettinsa mukaan ja tulivat tänään meille iltapäiväksi muistelmaan Marttia, suomalaisen perinteisen rytmin tanssimuusikin ’kuningasta’. Ei siinä auttanut muu kuin työntää jo parhaat päivänsä nähneet matot syrjään ja muistella Marttia niin kuin mielestämme hän olisi sen halunnut.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu