Mitäs me juopot!
Jos jätetään laskuista pois alle 18-v ja yli 80-v, niin aikuisia Suomessa on 3,7 miljoonaa. Päihdelääkäri K. Simojoen mukaan maassamme on 0,56 miljoonaa alkoholin riskikäyttäjää. Se tietäisi, että kansanomaisesti sanottuna lähes joka kuudes suomalainen aikuinen on enemmän tai vähemmän juoppo.
Iltalehti: ”… Aiheen käsittely on vaikeaa. Eihän ole mitään niin häpeällistä, kuin olla juoppo, Simojoki toteaa.
Hänen viestinsä on kuitenkin selvä: Suomessa jopa 560 000 ihmistä on alkoholin riskikäyttäjiä. Heistä osalla on havaittavissa alkavia ongelmia, mutta paljon on myös niitä, joiden ongelmaa ei tunnisteta... ”
https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/27fb2b57-bc48-4cf7-ac32-4f49c69ace68
Nimi on enne: Eräs sukututkija väittää, että minunkin geenini ovat peräisin esi-isältäni, jonka nimi 1600-luvun alun kirkonkirjojen mukaan oli Suurkurkku.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se mitään, äitini sukujuuret samalta aikakaudelta kertovat nimen olleen silloin Sursill. Johtuneeko siitä että olen kala-allergikko.
Muuten, olen huomannut että monet tuntevat olevansa kännipäissään riskimpiä kuin muulloin ja vieläpä haluavansa näyttää kykynsä. Juopottelu voi siis johtaa riskikäyttäytymiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhoista nettijutuistani löysin tuollaisenkin kuvauksen espanjalaisista ja heidän suhtautumisestaan juoppouteen:
Espanjalle merkitsi 1600-luku eli kultainen vuosisata (el siglo oro) suurvalta-aseman menettämistä ja täydellistä taloudellista perikatoa. Takapajuisuus, lahjustenotto ja suosikkijärjestelmä johtivat kansatalouden luhistumiseen. Hallitus epätoivoissaan jopa myönsi jokaiselle maatyöläiselle perinnöllisen aatelisarvon. Sekin osoittautui tehottomaksi, sillä jokainen vapaa espanjalainen piti työtä häpeänä. Rikollisjärjestöt (ns. germania) toimi yhteistyössä poliisin kanssa. Pelihimo oli valtava ja valtiolla oli yksinoikeus pelikorttien valmistamiseen. Ainoastaan juoppous ei kuulunut tuolloin espanjalaisiin kansallispaheisiin. Haukkumasana borracho, juoppo, oli solvaus, joka voitiin sovittaa vain verellä tai kunnian voi muutoin palauttaa vain kuninkaan mahtisanalla.
Ulkonainen kunniankäsitys oli kehittynyt sairaalloisen herkäksi. Schopenhauerin määritelmä: ”Kunnia on objektiivisesti toisten mielipide meidän arvostamme ja subjektiivisesti meidän tähän mielipiteeseen kohdistuva pelkomme”.
Ilmoita asiaton viesti
Espanjaan ja juoppouteen liittyen kuulin asianomaisen lähipiiristä tapauksesta, jossa eräs suomalainen oli 50-luvulla ennen varsinaista turismibuumia matkustanut Espanjaan lomalle ja haltioituneena joka paikassa vapaasti myytävästä halvasta alkoholista humaltunut ensimmäisenä iltana örvellyskuntoon.
Kun hän oli kadulla tönttöröinyt huudellen ja käsiään huidellen, oli joku kutsunut paikalle ambulanssin. Hän heräsi aamulla mielisairaalassa.
Kun asia hänelle selvisi hän pyysi päästä johtavan lääkärin puheille ja ilmoitti lääkärille, että hänet pitää päästää sieltä pois, sillä ei hänessä mitään vikaa ole. Tuli vain juotua liikaa. Lääkäri oli vastannut hänelle, että jokainen, joka tuolla tavalla juo ja käyttäytyy, on mielenterveydellisen hoidon tarpeessa.
Ilmoita asiaton viesti
Onkohan olemassa laskelmia rattijuoppojen liikennesuoritteesta? Siis esimerkiksi siitä, kuinka monta ”kännikilometriä” Suomessa autoillaan päivittäin.
Kun tavallisella kantatiellä kahdeksaakymppiä kulkevat autot kohtaavat toisensa, voi hyvällä syyllä sanoa kuoleman hujahtavan ohi alle kahden metrin päästä. Silloin tällöin vastaantulija on varmasti rattijuoppo, jonka tarkkaavaisuus ja reagointi on mitä on. Huh!
Ilmoita asiaton viesti
Rattijuoppouteen suhtaudutaan Suomessa huomattavasti tuomitsevammin kuin mannermaalla. On myös selvää, että rattijuoppojen määrä kaikista autoilijoista on oleellisesti alhaisempi kuin Keski-Euroopasssa.
Promilleraja on suurimmassa osassa Euroopan maita sama kuin Suomessa, mutta mannermaalla sitä pidetään vain jonkinlaisena ohjenuorana. Sikäläiseen kulttuuriin kuuluu, että ravintolaan tai illanviettoon mennään autolla ja kuski ottaa muiden tavoin aperitiivit, ruokajuomat ja jopa kahvin ja konjakin. Välttää toki varsinaista humaltumista, jos ilta jatkuu pitempään.
Suomessa on sen sijaan oletuksena, että ihminen ei hallitse juomistaan. Ei tarvitse ottaa kuin yksi olut tai viinilasi, niin sosiaalinen paine on suuri siihen, että rattiin ei enää pidä mennä. Siitä huolimatta, että silloin ei riko lakia lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei viinaksia turhaan kutsuta ”miestä väkevämmiksi”. Jos siemaisen pari lasillista viiniä – mitä tietenkään 31.12. jälkeen ei ole tapahtunut – jo kolmen tähden sudoku (asteikko 1…5) on liian vaikea. Luulen, että myös autoiluuni tulisi vastaava ”ymmärrysvaje”.
Keskieurooppalaisesta alkoholikulttuurista mieleeni on jäänyt vuosikymmenien takainen kyläilyreissu Hannoveriin. Tuttavapariskunta vei minut vieraaksi omien naapuriensa luokse, ennen kuin olisin lähdössä yöjunalla pois kaupungista. Tarjolla oli maittava iltapala ja juomana punaviini.
Myös oman vierailuni isäntä osallistui niin murkinointiin kuin viinin nautiskeluun, kunnes hän yhtäkkiä uutta lasillista tarjottaessa sanoi ”Nein danke, ich muss noch fahren”. Niinpä niin; se ”fahren” merkitsi minun kyyditsemistäni rautatieasemalle hiukan myöhemmin samana iltana. Suunnitelma toteutui sellaisenaan, enkä todellakaan muista kuskini olleen millään muotoa arveluttavassa kunnossa.
Ilmoita asiaton viesti
Kokemuksesi on tyypillinen ja noin leppoisasti siellä asiaan suhtaudutaan. Ilmeisesti sudokun ratkaisemiseen vaikuttaa negatiivisesti pienempi määrä alkoholia kuin normaalioloissa tapahtuvaan tavalliseen auton ajamiseen.
Olen itse Saksassa käynyt isossa automarketissa, jonne kaikki asiakkaat saapuivat autoillaan. Siellä oli ruokaosastolla vodkamaistiaiset. Asiakkaille siis tarjotiin snapsilaseista vodkaa samalla tavalla kun meillä joskus on suurissa marketeissa jotain ruokamaistiaisia. Kyseessä oli uusi lanseerattu merkki, jota myytiin erikoistarjouksessa. Suurin osa maistajista oli saapunut autolla eikä kukaan ajatellut asiasta yhään mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Itse pidin melkein tipattoman tammikuun.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin sorruin eilisiltana ja otin sormustimellisen verran Renaultia. Ei heränneet himot enempään.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla oli käänteinen tipaton eli otin vielä tammikuun alussa. Huomenna kilahtaa eläkerahaa ja kai sitä vähän pitää ottaa. 🙂
Ilmoita asiaton viesti