Miten käy suomalaiselle taide-ja kulttuurielämälle? * Ykkösaamu * Esa-Pekka Salonen

Otsakkeen kysymykseen lauantain tv1:n Seija Vaaherkummun vetämässä Ykkösaamussa oli vastaamassa säveltäjä, kapellimestari Esa-Pekka Salonen. Varmaan tapani mukaan olen taas väärässä, kun väitän, ettei haastattelu antanut kovin täydellistä selvitystä sille, miksi ainakaan taidemusiikkiin ei saa leikkauksia ulottaa, jos kulttuurin valtiontukiin aiotaan koskea.

Vaaherkumpu teki kaikkensa, jotta Salonen puolustaisi vakuuttavasti korkeakulttuurin välttämättömyyttä Suomen olemassaolon oikeuttamisessa. Jotenkin minulle tuli ohjelman aikana ahdistunut olo, kun haastateltava ei päässyt paljoakaan käsien heiluttelua ja oman erinomaisuutensa korostamista pidemmälle taidemusiikin kulttuurillisesta merkityksestä. Se selvisi korostetusti, että (korkea)kulttuuri on kaikkien saavutettavissa – ainakin teoriassa.

Oma messunsa on tietenkin se, mitä kaikkea kulttuuriin luetaan. Sellaista sanaa ei tämän haastattelun aikana käytetty kuin kansankulttuuri – tosin ei käytetty sanaa juomakulttuurikaan, vaikka gin tonicista puhuttiinkin. Uskoisin, että perinteinen kansankulttuuri tavoittaa laajemmin ja varmemmin kaikki kansan kerrokset kuin esimerkiksi mitä oopperatalossa esitetään. Itsekään en tässä yritä selittää, mitä kaikkea kansankulttuuriin voisi kuulua, koska minulla on siitä kovin rajoittunut käsitys.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu