Monen vuoden jälkeen – radiomiehen muistelmat, Jake Nyman
Yleisradion musiikkitoimittaja Jake Nyman teki ensimmäisen radio-ohjelmansa vuonna 1972. Rokkivekkari, Nuorten Sävellahja, Rockradio, Onnenpäivä, Kovan päivän ilta, Suomen virallinen lista, Tähtisuomua, Muistojen Bulevardi … ovat Jake Nymanin toimittamia suurta suosiota saaneita ohjelmia. Hänen äänensä ja ohjelmansa ovat osa suomalaista historiaa vuosikymmenten ajalta.
Yleisradion johtaminen ja hallintokulttuuri kouluarvosanalla mitattuna eivät yllä luokalta pääsyyn ainakaan mitä tulee ohjelmapolitiikkaan ja työntekijöiden kohteluun. Seurasta no. 39 /2023 ss. 42-45 oli hyvä haastattelu Jake Nymanista otsakkeella ”Äänen elämä kuoleman äärellä”. Minua erityisesti kosketti kohta, jonka kopioin oheiseen kuvaan.
Haastattelu toi mieleeni Vihreät Niityt tapahtuman Kiuruvedellä 2006, missä oli myös Maarit Niiniluodon vetämä paneeli, jossa keskustelijoina olivat mm. Eino Grön, Jaska Mäkynen, Kauko Simonen ja Pasi Kaunisto. Paikallislehti otsikoi seuraavana päivänä Gröniä lainaten: ”Soittolistat pyllistävät yleisölle. … Jopa YLE meni halpaan eikä enää ihmisten aikaan kuule sen radiokanavilta tanssimusiikkia, ainoastaan lasten jumputusta. Sama maksettu kappale soi jopa kymmenkunta kertaa vuorokaudessa ja sadattuhannet täysin soittamattomat levyt makaavat esimerkiksi YLEn arkistoissa avaamattomina. .. Muualla maailmassa sentään aina löytää aikuiskanavan, jossa soitetaan paljon tuttuja, ikivihreitä tanssikappaleita, mutta Suomessa YLE yrittää epätoivon vimmalla tappaa tanssikulttuurin. ..”
Radiokuuntelun opas eläkeläisille?
https://ilmarischepel.livejournal.com/36057.html
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttisi toi mieleen tapauksen 41 vuoden takaa, kun olin radiotoimittajaporukassa Hilversumissa kuuntelemassa Cees Slingerin oktettia VARA:n salissa.
Mukana olivat Matti Konttinen, Matti Laipio, Matti Poijärvi, Jaakko Tahkolahti ja minä. Slingerin oktetissa oli useita kavereita, joilla oli sama kutsumanimi kuin johtaja Slingerillä.
Jaakko totesi: ”Kumma maa tämä Hollanti, kun joka jätkän nimi on Cees, vai mitä Matti, Matti ja Matti.”
Yleisesti ottaen samoilla linjoilla Nymanin, Korpi-Anttilan ja Schepelin kanssa. Tosiasiahan on, että nykymaailman viestintäoloissa ei vanha radiotoimittajakaan niin sanottua lineaarista radiota juuri kaipaa löytääkseen haluamansa. Joskus olisi kuitenkin kiva löytää jotakin muutakin, jota ei etukäteen tiedä vastenmieliseksi.
Ilmoita asiaton viesti
-> 145282
Kiitos mukavasta oppaasta. Pitäisi jaksaa virittää muukin aalto kuin 94,0.
Ilmoita asiaton viesti
En ennää kuuntele ratioita ja syy selviää mm. tästä plokista, kiitos tästä, on ihanaako ees jokku ymmärtää 💜💜💜🙏🙏🙏
Ilmoita asiaton viesti
Olen saavuttanut iän, jossa 50-vuotiaita pidetään nuorina. Radio Novan viisikymppiset studioisännät ja -emännät rasittavat hölmöillä puheenaiheillaan, ärsyttävillä fraaseillaan ja huolimattomalla artikulaatiollaan.
Samaan aikaan ihastelen ihmisiä, jotka ovat onnistuneet tekemään omasta elämästään julkisen ammatin, josta vieläpä tienaa kohtalaisesti. ”Mä nukuin siis kuulkaa viime yönä ihan tositosi huonosti!” Tämä menee radiolähetyksessä läpi, ja tietääkseni YouTubessa vielä paremmin.
Eri kanavilta korviini tunkeutuvasta äänimössöstä erottuu silloin tällöin nautinnollisia yksityiskohtia. Laulaja Bee käsittelee ”Kolmatta linjaa” melko säälimättömästi, mutta on sijoittanut tekstiin osuvan sanonnan ”ne piirtää kel on liitua”. Haluan kuulla sen yhä uudestaan:
https://www.youtube.com/watch?v=GK0i87oxwo8
Ilmoita asiaton viesti
→ ”Olen saavuttanut iän, jossa 50-vuotiaita pidetään nuorina.”
Kun Voltaire oli täyttänyt 40 v, piti hän itseään vanhana ukkona.
Naistentansseissa minulla oli jokin aika sitten tapana hiukan fuskata kysyttäessä ikääni ja vähensin siitä 10 vuotta. Kukaan ei hakenut. Mutta sitten piruuttani lisäsin kerran 10 vuotta sanoen, että vähän yli 90. Kappas kummaa – nykyisin nuoret kopsakkaat daamitkin hakevat minua polkalle.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on lähes aina kun radiota kuuntelen päällä Järviradion kanava 107,50. Sieltä tulee vanhaa tanssimusiikkia ympäri vuorokauden. Jopa 30-40-luvuilta. ( Juuri nyt Henry Theelin kaunis valssi.) Toki muutakin oheisohjelmaa.
Matin musiikkimakasiini on mainio kyseisen kanavan ohjelma.
Joku tässä taannoin kritikoi kanavan kalliita toivemusiikin hintoja. Kyllä kanavalta tulee suurimmaksi osaksi aivan ilmaista musiikkitarjontaa ilman toiveitakin.
Uskonollista ohjelmistoa on melko paljon muihin radiokanaviin nähden, hengellisen musiikin toivekonserttia myöten. Hyvä niin!
Ilmoita asiaton viesti