Orimattilan Kehräämö feenikslintuna

Kehruuvalssia lukuun ottamatta muita ikivihreitä kappaleita Harri Nuutinen ja Tanssin Taika orkesteri soittivat senkin edestä Orimattilan Kehräämöllä eilen torstaina. Entisen villatehtaan 100-vuotias kehräämö on pikku hiljaa muuttunut persoonalliseksi viihdekeskukseksi, kun kehrääjien tavoitteet teollisen tuotannon turmiollisuudesta ovat toteutuneet rauhanomaisesti ilman tuhopolttoja eikä kehruu-Jennyjä ole tarvinnut moukaroida väkivaltaisesti Kuusakosken raaka-aineiksi. John Kayn vuonna 1733 keksimä pikasukkula saanee siten Kehräämöllä varmaan laajennetun merkityksen. Koronapassi kuulemma otetaan Kehräämöllä käyttöön jo seuraavissa tansseissa. Suurempaa haittaa siitä tuskin on, sillä tietooni ei tullut siellä ketään, jolla ei olisi jo ollut kahta rokotusta.

Ikivihreät musiikkikappaleet herättävät muistoja, koska jo nuorena ihminen on lukkiutunut tiettyyn ääniympäristöön. Musiikki stimuloi aivoja, mutta nykykäsityksen mukaan musiikkilajeja ei voi laittaa paremmuusjärjestykseen. Yksilön näkökulmasta hyvä musiikki on sitä, mistä hän nauttii. Joku on joskus väittänyt, että tanssiminen tarkoittaa ilmavan eleganssin ja maanläheisen rähinöinnin yhdistämistä, jolloin lopputuloksena on aistillisuuden ja intohimon vaikutelma. Arvostelijoiden vai olisiko parempi sanoa niiden, jotka eivät kehtaa tai osaa tanssia, mielestä lavatanssilla on paholaiseen ja huumeisiin verrattava vaikutus yksinkertaisiin ihmisiin, jotka joutuivat sen pauloihin. Nämä varoituksen sanat eivät ainakaan eilen näyttäneet saaneen syvempää omaksuntaa edes varttuneempien tanssijoiden mielessä. Lavatanssissa koemme unelmia jotka eivät ehkä koskaan toteudu, haasteita joihin ei ole ratkaisuja sekä elämänhalua joka ei saa koskaan tyydytystä. Harri Nuutinen ja Tanssin Taika antoivat meille kaikkiin vaikeuksiimme vastaukset ja ne löytyvät Kehräämön tanssilattialta.

Lavatanssin kokemisessa on huumaa aivan eri tavalla kuin TTK-kilpailun katselemisesta televisiosta. Lattialla jokainen meistä on pääosan esittäjiä. Oma fyysinen kokemus ruokkii ja henkevöittää omaa mielikuvitusta ja tunnemaailmaa monikertaisesti enemmän ja kauemmin kuin pelkän esityksen tuijottaminen.

0
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu