Parantavasta kosketuksesta ja sosiaalitanssista
Vanhukset ovat kaikkien poliitikkojen sydäntä lähellä ainakin kerran neljässä vuodessa, koska nämä ovat äänestäjiä, joiden mielipiteeseen usein on helppo vaikuttaa varsinkin äänestysavustajana. Jos Suomi olisi tasapuolinen maa, niin lapsilisää ja eläkkeitä kohdeltaisi samalla tavalla eli molemmilla yhteiskunnan varoja saavilla passiiviasukkailla olisi yhtäläinen äänioikeus tai sitten ei kummallakaan.
Papitkin ovat unohtaneet perustehtävänsä eivätkä enää ylistä taivaan iloja siinä määrin kuin ennen. Taivaspaikan lobbaaminen ja eutanasian hyväksyminen varmaan auttaisivat ikärakenteen vääristymän oikaisussa.
Yhteiskunnan kannattaisi panostaa toimenpiteisiin, joiden avulla vanhukset saadaan ”terveinä hautaan”. Tämä toisi säästöä niin sosiaali- kuin terveysmenoissa, jolloin myös näiden alojen työvoimapula helpottuisi. Vanhuus on siitä hankala ”sairaus”, ettei sen etenemistä voi estää.
Onnellisuuden löytäminen edellyttää, että ympärillä on toisia ihmisiä. Monet tutkimukset osoittavat, että sosiaali- eli lavatanssilla on monia etuja, jotka vaikuttavat suotuisasti ihmisen mielenterveyteen ja fyysiseen kuntoon. Lavatanssin puolesta puhuvat monet seikat. Muun muassa siitä on apua hoidettaessa stressiä, ahdistusta ja sosiaalisia pelkoja sekä sillä täydennetään muita hoitomenetelmiä (Alzheimer, Parkinson, skitsofrenia,..)
Parkinsonin tauti (PD, Parkinson’s Disease) on krooninen tasaisesti etenevä keskushermoston sairaus, johon liittyy tiettyjen hermostosolujen rappeutumista ja tyvikanavien toimintahäiriöitä. Nykykäsityksen mukaan tämä rappeutuminen johtuu erilaisista solunsisäisen aineenvaihdunnan häiriöistä. PD tunnettiin aikoinaan nimellä ”vapinahalvaus”. Keskimääräinen puhkeamisikä on 60-65 vuotta. Motorinen aktiivisuus vähenee, kuten liike hidastuu, amplitudi pienenee ja asennot ovat epävakaita. Lisäksi sairauteen liittyy masennusta sekä kognitiivisia ja psykoottisia häiriöitä.
Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa (laaja-alaista henkisten kykyjen heikentymistä) aiheuttava sairaus. Perimmäisiä syitä ei vielä tiedä, mutta aivojen hermoratojen ja aivosolujen mikroskooppiset vauriot heikentävät muistia ja tiedonkäsittelyä. Vauriot alkavat yleensä ohimolohkojen sisäosista. Sairastuneen on vaikea painaa mieleen vastikään tapahtuneita ja puhuttuja asioita. Vanhat tiedot säilyvät selvästi pitempään ja hajamielisyys lisääntyy kuin myös ”savolaiset projektit” – aloitusta vaille valmis”. Lopulta heikentyvät päivittäisten perustoimien tekeminen sekä masennus, ahdistuneisuus ja käytösoireet lisääntyvät.
Itsehoitona ennaltaehkäisy molempiin sairauksiin on paras ja yhteiskunnalle halvin perusratkaisu. Vanha sanonta kuuluu: ”se kalu ruostuu mitä ei käytä”. Se pätee tässäkin. Käsky kuuluu: hoida kuntoasi, käytä aivojasi, hoida muut sairaudet, vältä ylipainoa, liiku säännöllisesti, älä juo alkoholia äläkä tupakoi. Tuhmia lauluja voi viheltää tai hyräillä hiljaa, jos siltä tuntuu. Varsinkin nuoruudessa kuultu musiikki on mielimusiikkia ja se piristää aivoja.
Eri puolilla maailmaa tehdyt tutkimukset osoittavat, että sosiaalitanssin eli lavatanssin harrastamisella voi olla hyvin suuri positiivinen merkitys ihmisen hyvinvointiin. Kyse ei ole pelkästään tanssimisesta, vaan myös laululla, sanoituksilla ja musiikilla on merkittäviä terapeuttisia vaikutuksia fyysisiä ja psyykkisiä sairauksia hoidettaessa ja ennalta ehkäistäessä.

Senioritanssien järjestämisessä ei tarvita suuria ja kalliita orkestereita. Erikoislääkärin tuntitaksalla saa tanssimusiikkia hyvin soittavan duon koko iltapäiväksi ja siinä tulee hoidettua sadan ihmisen kuntoa, mielenterveyttä sekä sosiaalista kanssakäymistä samalla kertaa. Ei ihme, että monissa iltapäivätansseissa on väkeä kuin ylösnousemuksessa, esimerkkinä vaikkapa kansallisoopperan ilmaiset teetanssit. Poliitikkoja lavatansseissa ei näy, kun siellä ei jauheta ideologiaa eikä haasteta riitaa.
”Vanhuus on siitä hankala ’sairaus’, ettei sen etenemistä voi estää.”
– Niinpä niin, ja se peijakas tappaa. Mediatiedot kertoivat, että Edinburghin herttua, prinssi Philip (1921-2021) kuoli nimenomaan vanhuuteen.
”Varsinkin nuoruudessa kuultu musiikki on mielimusiikkia ja se piristää aivoja.”
– Psykiatrin luennolta jäi aikoinaan mieleen, miten ”murrosikä” (esimerkiksi) vaikuttaa. Tuossa ikävaiheessa omaksuttu harrastus muuttuu tyypillisesti pitkäaikaiseksi mielipuuhaksi, ja sen pariin haluaa yhä uudelleen palata. Ilmankos suuret ikäluokat tänäkin päivänä nauttivat Beatles-musiikista, tuosta kuudenkymmenen vuoden takaisesta ”rämpytyksestä”! Näyte vuodelta 1963:
https://www.youtube.com/watch?v=S302kF8MJ-I
Ilmoita asiaton viesti
>> ”.. prinssi Philip (1921-2021) kuoli nimenomaan vanhuuteen.”
Isoäitini isä Juha Kustaa Juhonpolka Massa kuolinilmoituksen mukaan kuoli 15.6.1918 vanhuuden heikkouteen 73 vuotiaana.
Ilmoita asiaton viesti
”… vanhuuden heikkouteen 73 vuotiaana”, mikä todistaa ikääntymisen olevan suhteellista. Samassa iässä kuukahti oma äitinikin 27.11.1997, mutta syynä oli sydänkohtaus.
Hesarin kuukausiliitteessä esiteltiin eläkeyhtiöiden käyttämän laskentamallin mukaiset elinajanodotteet eri ikäisille ihmisille Suomessa. Jos Juha Kustaa Juhonpoika Massa nyt elelisi keskuudessamme 72-vuotiaana, olisi hänelle luvassa vielä 16 vuoden ja yhden kuukauden mittainen jatkoaika! Naisten taulukkoa sovellettaisiin Eeva Sofia Kokkoon, joka porskuttaisi peräti 19 ja puoli vuotta.
PS. Lasku- tai ajatusvirhe! Äitimuori oli kuollessaan 74-vuotias, ja ainakin jollain tavoin valmistautumassa seuraavaan merkkipäiväänsä 17.1.1998. Syksyn kuluessa hän kuitenkin huomasi olevansa kovin väsynyt, ja sanoikin minulle, että seiten-viitoset pitänee sittenkin sivuuttaa juhlimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Koskelan Jussin hautajaaisissa Leppäsen Breeti(?) kommentoi Jussia,
että ”se oli kyllä maanviljelijä niin viimesen päälle ettei parempaa.
Mutta viinaa kun ei ottanut, ei sitten yhtään. Jos olis vähän ottanut,
niin olis elossa vielä nytkin”.
Emme tiedetä oliko viina Jussin mielestä synti, vai oliko rahoille
parmpaa käyttöä.
Ilmoita asiaton viesti
”Taivaspaikan lobbaaminen ja eutanasian hyväksyminen varmaan auttaisivat ikärakenteen vääristymän oikaisussa.”
Jaakko, olet hulvaton mustan huumorin viljelijä.
P.s. Erkki Tantun viiva on yksi sykähdyttävämpiä. Tulee lapsuus mieleen – moni ensimmäinen kirjani oli Tantun kuvittama.
Ilmoita asiaton viesti
Tantun tekemiä karikatyyrejä klubin jäenistä on Suomalaisella klubilla seinät piukassa.
Mitä ikärakenteen oikaisuuteen tulee, niin toteaisin loimaalaisittain, että ” kyll’ toren saa sannoo”.
Ilmoita asiaton viesti