Riskiryhmäsyrjintää rokotuksissa
Brasiliassa, missä koronaan on nyt kuollut yhtä paljon kuin väestöltään 1,6 kertaa suuremmassa USA:ssa, ensimmäiseen riskiryhmään eivät ole päässeet kaikki laillista ammattiaan harjoittavat, vaikka ovat selkeästi erittäin altistumisherkkiä. Toistaiseksi hallitus on määritellyt terveydenhuollon työntekijät, vanhukset, alkuperäiskansat, sairastuneet ja opettajat ensisijaisiksi rokotuksissa. Arviolta 77 miljoonaa ihmistä pitäisi rokottaa vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla. Mutta seksityöntekijät eivät sisälly tähän.
Brasiliassa prostituoitujen liittoon kuuluu noin 2000 jäsentä ja he ovat järjestäneet asiansa edistämiseksi mielenosoituksia ja olleet sosiaalisessa mediassa aktiivisia. Maan taloudelle tärkeät toimialat kuten turismi ja majoitustoiminta ovat paljolti sidoksissa seksityöntekijöihin eli ei voida ainakaan kokonaan kiistää heidän väitettään, että he ovat etulinjassa pyörittämässä maan taloutta, joten heidän pitäisi myös olla ensimmäisten rokotettavien ryhmien joukossa.
Koska em. ’sosiaalipalvelut’ eivät nauti Suomessa lain suojaa, niin meillä ei tätä ongelmaa ole, mutta vastaavaa eettisesti arveluttavaa toimintaa voidaan hakea kansanterveyttä vaarantavan anniskelun puolelta. Meillä Suomessa laillistetut viinanmyyjät pääsevät koronatukien piiriin ja olen jopa pannut merkille, että he jos ketkään pitävät suurinta meteliä menetetyistä koronatappioistaan. Jos osa viinanmyyjistä ohjattaisi ja koulutettaisi esimerkiksi vientiteollisuuden palvelukseen, niin ei ehkä olisi niin suurta tarvetta työperusteiseen maahanmuuttoon.
Kyllähän seksityöläisen ammatti on täysin laillinen Suomessa, sutenöörin ei. Yksi potilaistani halusi sutenööriksi, koska kuulemma suku on tätä ammattia harjoittanut aikanaan Novgorodissa, mutta saikin sitten itse työkyvyttömyyseläkkeen. Seksityöläiset eivät taida useinkaan hankkia ly-tunnusta eivätkä maksa alv:a, se aiheuttaa heille ongelmia. Mutta ilman muuta kuuluisivat ensimmäisinä rokotettavien ryhmään, kuten poliisitkin. Monissa maissahan ensinmainituilta vaaditaan pakollisia dokumentoituja terveystarkastuksiakin jostakin syystä. Keisarinvallan aikana taisi Suomessakin olla käytössä nk. keltainen kortti?
Ilmoita asiaton viesti
Ad: 1) ”.. laillista..” Kiitos oikaisusta. Sotkin totuttuun tapaani taas asioita.
2) ”..Keisarinvallan aikana taisi Suomessakin olla käytössä nk. keltainen kortti?”
Kun seksityöläiset olivat meillä keisarin suojeluksessa, ilmestyi kansan kieleen sanonta: ”Lähti kuin kuppa Töölöstä”. Kumpulaan perustettiin vuonna 1905 valtion sukupuolitautien sairaala, ”Kuppala”. Se sijaitsi Kumtähden kartanon vanhassa päärakennuksessa ja toimi 1950-luvulle asti. Sanontaa on käytetty jo 1910-luvulta alkaen. Joidenkin lähteiden mukaan sanonta viittaa sukupuolitautisairaalan siirtoon Töölöstä Kumpulaan.
Em. selitys lienee oikeampi kuin mitä olen kuullut: Museokatu oli seksityöläisten ’kotikatu’, mutta ahdasmielisten painostuksesta heidät häädettiin sieltä pois pohjoisemmaksi ja he veivät mukanaan myös ammattitautinsa.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.youtube.com/watch?v=of4XCDLRQ7k
Rautavaara elokuvassa ”Synnin jäljet” – kuppaa Töölössä.
Ilmoita asiaton viesti
Mistähän olet löytänyt tuon tiedon, että Brasiliassa olisi koronaan kuolleita yhtä paljon kuin USA:ssa? Ainakin https://www.worldometers.info/coronavirus/ mukaan Brasiliassa on kuollut vain noin 355 000 ja USA:ssa 575 000. Väestöönkin suhteutettuna Brasiliassa kuolleisuus on vielä toistaiseksi hieman alhaisempi. Viime aikoina tosin Brasiliassa kuolleisuus on ollut aika hurjaa ja näyttää nousevan edelleen ja rokotustahti hyvin hidas, kun taas USA:ssa on rokotettu reipasta tahtia ja kuolleisuus on selvästi laskenut, joten Brasilia ohittanee suhteellisessa kuolleisuudessa USA:n melko pian.
Voisi tietysti epäillä, että Brasiliassa peiteltäisiin koronakuolemia, mutta NYT:n jutun The Pandemic’s Hidden Toll: Half a Million Deaths mukaan siellä tilastointi on ollut suunnilleen yhtä tarkkaa kuin USA:ssa suurinpiirtein viime vuoden aikana. Varsinkin alkuvaiheessa koronatestien saatavuus oli huono ja siihen liittyviä kuolemia ei kirjattu aina oikein. Nyt sitä ongelmaa tuskin enää on.
Melko äskettäin jossain yhdysvaltalaisessa uutislähetyksessä oli juttu Brasiliasta ja mieleenpainuvin paikallinen kommentti oli, että Brasilialla on vain yksi [iso] ongelma, presidentti Jair Bolsonaro. Vielä joulukuussa hän sanoi: Brasilian presidentti Bolsonaro esitti kummallisia väitteitä koronarokotteesta: ”Jos sinusta tulee krokotiili, se on sinun ongelmasi”.
Seksityöntekijöiden ongelmat siellä ovat siis pieniä verrattuna koko maan ongelmiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos korjauksesta. Luin artikkelin lopussa olevan ao. lauseen huolimattomasti ja ymmärsin sen väärin.
”Hasta ahora Brasil suma más de 332 mil muertos, cifra superada en números absolutos únicamente por Estados Unidos.”
https://www.cronica.com.ar/mundo/Prostitutas-brasilenas-piden-ser-personal-prioritario-y-recibir-la-vacuna-contra-el-coronavirus–20210407-0150.html
Ilmoita asiaton viesti