Sotataloustietoutta

Leonard Grandell oli suomalainen jääkärikenraaliluutnantti. Talvisotaan hän osallistui sotatalousosaston päällikkönä ja jatkosotaan sotataloustarkastajana. Hän toimi sotien jälkeen puolustuslaitoksen (myöhemmin valtion) metallitehtaiden keskuskonttorin johtajana vuoteen 1946 saakka, jolloin hän siirtyi varapääjohtajaksi Valtion Metalliteollisuuteen (> Valmet). Grandell ei koskaan kirjoittanut muistelmiaan ja antoi haastattelujakin hyvin niukasti. Wikipedia ei mainitse, että hän perusti Sotataloudellisen Seuran, jonka kautta hän jakoi muistelmiaan ja kokemuksiaan.

Vuosina 1987 – 2011 ja 2021 julkaistut Sotataloustietoutta-kirjat ovat nyt saatavana ilmaiseksi sähköisenä:  linkit 1-10 ja 11

Sotataloustietoutta XI

Jos jaksaa lukea kirjat huolella, niin niistä löytyy tietoa, jonka moni luulee olevan jopa salaista. Viimeisin julkaisu tipahti postilaatikkooni eilen. Jos ei ehdi muuta lukea, niin kannattaa lukaista edes viimeinen eli ”Puolustusmateriaalin vienti ja sotilaallinen huoltovarmuus”, kirjoittajina Tarjan Jaakkola (PLM), Tuija Karanko (PIA ry, Puolustus- ja Ilmailuteollisuus ry) sekä Riikka Pitkänen (PLM).

Johdantolause; ”Sotilaallista huoltovarmuutta on mahdoton ylläpitää kansallisten turvallisuusetujen vaatimassa laajuudessa ilman kotimaista puolustusteollisuutta ja sen vientiä.”

Toisena nostaisin esiin sivulta 57 alkavan insinöörieversti Markku Köpsin kirjoituksen ”Teollisuuden valmiudesta sotilaalliseen huoltovarmuuteen”. Kirjoitus päättyy osuvaan filosofiseen Konsta Pylkkäsen siniseen ajatukseen ennalta varautumisesta.

Ps. Kuvan leijonamerkkiä käytti sodan aikana jokainen siviilihenkilö, joka oli velvoitettu työskentelemään puolustusteollisuuden palveluksessa.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu