”Sun tulisuudelmasi tähden aatos entää…”

Ensimmäisen maailmansodan aikana Saksan rintamalla vieraili arvovaltainen argentiinalainen lehtimies Livio Foppa, jolle saksalaiset järjestivät virallisen juhlatilaisuuden. Siihen kuului tietenkin Argentiinan kansallishymni; muusikko soitti pianolla El Choclon ja täydestä meni.

Siinä missä La Cumparsita on marssi, El Choclo on tangon embleemi eli edustaa tangon käsitettä. Turhaan ei Ángel Villoldo (s. 1861, k. 1919) ole saanut lisänimeä ”tangon isä”, koska hänen vaikutuksensa tangon kehitykseen on ollut niin merkittävä. Arvellaan, että El Choclon Villoldo sävelsi vuoden 1898 tienoilla, ja sen ensiesityksen tiedetään tapahtuneen vuonna 1903 ravintolassa nimeltä “El Americano”, joka sijaitsi Buenos Airesin osoitteessa Cangallo 966; nyt katu on nimeltään Teniente General Perón. Koska tango oli tuollon kiellettyä, se kuulutettiin yleisölle vain pelkästään ”kriolitanssina” (danza criolla). Varsinainen julkaisu tapahtui 2.12.1905, ja samana päivänä syntyi tuleva tangovirtuoosi Osvaldo Pugliese köyhään työläisperheeseen Villa Crespossa.

Villoldo lähti vuonna 1907 parin muusikkoystävänsä kanssa äänitysmatkalle Pariisiin. Matka venyi seitsemän vuoden mittaiseksi, jona aikana he vierailivat monissa Euroopan suurkaupungeissa ja taisi Pietarikin tulla tutuksi.

Kappaleen nimi tarkoittaa suomeksi maissintähkää, ja säveltäjän sisaren mukaan tällä nimellä kutsuttiin myös muuatta paikallista, naisten suosimaa, Villoldon soittokaveria, kovaotteista sutenööriä, joka oli saanut lempinimensä maissintähkän päässä olevia karvoja muistuttavista punertavista hiuksistaan. Oman lisänsä antanee se, että arkikielessä maissintähkäksi kutsuttiin myös miehistä juhlakalua. Laulun teksti oli alun perin humoristinen ja katuelämästä kertova. Vuonna 1930 sanoituksen teki uudelleen Marambio Catán ja vuonna 1947 Enrique Santos Discépolo, jonka teksti nousi sittemmin suosituimmaksi laulun espanjankielisissä levytyksissä.

”The Kiss of Fire” on kahden amerikkalaisen muusikon, Lester Alien ja Robert Hill, tekemä kopio El Choclosta vuodelta 1952. Kopiointiriidasta aikoinaan päästiin USAssa sopimukseen raastuvan avustuksella. Louis Armstrong levytti ”The Kiss of Fire” vuonna 1955. ”Tulisuudelman” suomenkielinen tekstin laati Kullervo (Tapio Kullervo Lahtinen). Se alkaa sanoilla ”Sun tulisuudelmasi tähden aatos entää…” ja sen levyttivät suomeksi ensimmäisenä Rita Elmgren ja toisena Olavi Virta ja Metro-tytöt, molemmat vuonna 1953. Samana vuonna Kullervo, Virta ja Metro-tytöt tekivät suomeksi myös La Cumparsitan eli ’Hiljaa yössä..’.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu