Suomi nousuun viinan voimalla?

Korona on korostanut elämäntyyliä, jossa sosiaaliset kontaktit haetaan baareista, terasseilta ja kosteista kesätapahtumista. Näissä alkoholi näyttelee keskeistä osaa, sen kulutus on 50 vuodessa kasvanut noin 4-kertaiseksi, mikä näkyy muuallakin kuin sairaustilastoissa. Lavatanssit ovat enää niitä harvoja sosiaalisia tilaisuuksia, missä alkoholin käyttö on todella vähäistä tai vallan poissa kuvioita. Se aika on ohi, jolloin lavoilla näki humalaisia. Tämä on myrkkyä hallitukselle, kun alkoholin tuomat verotulot ovat mitättömiä tältä osin.

Mentaalisairauksien ennaltaehkäisijänä ja vapaa-ajan liikunnallisena vaihtoehtona lavatanssien merkitys olisi valtava, jos lavatanssi hyväksyttäisiin laajasti kansankulttuuriksi ja sen toimintaedellytyksiä pontevasti tuettaisiin myös valtiovallan suunnalta. Eräässä yliopistossa tehtiin 62 – 80 vuoden ikäisten keskuudessa 30 vapaaehtoisen voimin koe, missä kahden ja puolen kuukauden aikana puolet porukasta käveli pari tuntia viikossa ja toinen puoli oli saman verran tangotunneilla. Tulos osoitti, että tangoryhmän muisti ja tasapaino oli kehittynyt paremmin kuin kävelijöillä.

Yhteiskunnassa tehdään paljolti vapaaehtoisin voimin kansaterveystyötä järjestämällä lavatansseja eikä yhteiskunnan taholta muista heitä muut kuin verottaja. Huippu-urheiluun löytyy rahaa ja medioista tilaa, mutta kansan liikuttamisen kohdalla suljetaan silmät eikä esimerkiksi lavojen ylläpitäjille ja vapaaehtoisille itsenäisyyspäivänä paljon ole tunnustuksia jaeltu.

Kuva Harjulan lavalta Tuula Vesikko: ”Uuvuttava, eikö totta!”

Tällaisia aatoksia heräsi taas eilen (13.7.21), kun olimme Hollolassa Harjulan lavalla iltapäivätansseissa. En osaa tarpeeksi kiittää järjestäjien aktiivisuutta ja lähimmäisenrakkautta, kun he pyyteettömästi jaksavat ylläpitää lavatansseja ja näin pitävät monet seniorit poissa terveyskeskusten jonoista. Toinen kiitoksen ansaitseva osapuoli on yleisön toiveet huomioiva orkesteri. Tällä kertaa se oli Harri Nuutinen ja Tanssin Taika-orkesteri, jonka musiikki ’kantoi’ uskomattomiin suorituksiin.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu