Suomi nousuun viinan voimalla?
Korona on korostanut elämäntyyliä, jossa sosiaaliset kontaktit haetaan baareista, terasseilta ja kosteista kesätapahtumista. Näissä alkoholi näyttelee keskeistä osaa, sen kulutus on 50 vuodessa kasvanut noin 4-kertaiseksi, mikä näkyy muuallakin kuin sairaustilastoissa. Lavatanssit ovat enää niitä harvoja sosiaalisia tilaisuuksia, missä alkoholin käyttö on todella vähäistä tai vallan poissa kuvioita. Se aika on ohi, jolloin lavoilla näki humalaisia. Tämä on myrkkyä hallitukselle, kun alkoholin tuomat verotulot ovat mitättömiä tältä osin.
Mentaalisairauksien ennaltaehkäisijänä ja vapaa-ajan liikunnallisena vaihtoehtona lavatanssien merkitys olisi valtava, jos lavatanssi hyväksyttäisiin laajasti kansankulttuuriksi ja sen toimintaedellytyksiä pontevasti tuettaisiin myös valtiovallan suunnalta. Eräässä yliopistossa tehtiin 62 – 80 vuoden ikäisten keskuudessa 30 vapaaehtoisen voimin koe, missä kahden ja puolen kuukauden aikana puolet porukasta käveli pari tuntia viikossa ja toinen puoli oli saman verran tangotunneilla. Tulos osoitti, että tangoryhmän muisti ja tasapaino oli kehittynyt paremmin kuin kävelijöillä.
Yhteiskunnassa tehdään paljolti vapaaehtoisin voimin kansaterveystyötä järjestämällä lavatansseja eikä yhteiskunnan taholta muista heitä muut kuin verottaja. Huippu-urheiluun löytyy rahaa ja medioista tilaa, mutta kansan liikuttamisen kohdalla suljetaan silmät eikä esimerkiksi lavojen ylläpitäjille ja vapaaehtoisille itsenäisyyspäivänä paljon ole tunnustuksia jaeltu.

Tällaisia aatoksia heräsi taas eilen (13.7.21), kun olimme Hollolassa Harjulan lavalla iltapäivätansseissa. En osaa tarpeeksi kiittää järjestäjien aktiivisuutta ja lähimmäisenrakkautta, kun he pyyteettömästi jaksavat ylläpitää lavatansseja ja näin pitävät monet seniorit poissa terveyskeskusten jonoista. Toinen kiitoksen ansaitseva osapuoli on yleisön toiveet huomioiva orkesteri. Tällä kertaa se oli Harri Nuutinen ja Tanssin Taika-orkesteri, jonka musiikki ’kantoi’ uskomattomiin suorituksiin.
Otsakkeeni selvennykseksi Sakari Vainikka kirjoituksessaan kommentti 9.7.2021
”Aniharvat muistavat Risto Kuisman viisauden: ei Suomea viinaa juomalla saada nousuun.”
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kirjoitus nostaa mieleen ajatuksen, että raha kiertää. Ihmiset ja tutkijat tutkivat kaikkea elävää ja kaikkea muutakin. Tutkitaan minne linnut lentävät ja kalat uivat. Pitäisi varmaan tutkia myös, minne raha menee ja missä se tekee kierroksensa palatakseen taas verottajan hoteisiin.
Näin saataisiin selville, miksipä ei hyödyllistä lavakulttuuria ja hyödyllistä raittiuttakin voitaisi suosia.
Suomella maana on tosin vahvat perinteet alkoholin, oluen ja viinan, voimalla rakentaa. Mistä se raha tuli silloin, kun Sinebrychoffit rakennuttivat Helsingin ydinkeskustan arvotalot? Raha aina menee jonnekin, mutta mistä se tulee? Kansan taskuista?
Ilmoita asiaton viesti
”Hyödyllinen raittius”; onko se mielestäsi yhtä kuin absolutismi? Ja voiko käsitteestä päätellä, että haitallistakin raittiutta on olemassa?
Juopuneena tanssiminen on mielestäni jokseenkin toivotonta. Ainakin minä joudun tekemään armotonta aivotyötä yrittäessäni pitää jalat järjestyksessä, jos tarkoituksena on luotsata daamia pitkin ruuhkaista parkettia. Esimerkiksi keskusteleminen on tuolloin poissuljettu aivan kuin 1960-luvulla linja-autossa: ”Puhelu kuljettajan kanssa kielletty.”
Ilmoita asiaton viesti
Raittius mielestäni on hyödyllistä ja on yksilöllinen asia, onko kohtuullinen alkoholin käyttö hyödyllistä. Raittius haitallisena raittiutena lienee harvinaista.
Tämä kysymys lienee retorinen, mutta vastasinpa kuitenkin näin – keskustelun vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jostakin olen siepannut seuraavan tekstin..
WHO: Alkoholi on myrkyllinen ja psykoaktiivinen aine, jolla on riippuvuutta tuottavia ominaisuuksia. Monissa nykypäivän yhteiskunnissa alkoholijuomat ovat rutiininomainen osa sosiaalista maisemaa monille väestölle. Tämä pätee erityisesti sosiaaliseen ympäristöön, jossa on paljon näkyvyyttä ja yhteiskunnallista vaikutusta, kansallisesti ja kansainvälisesti, joissa alkoholi seuraa usein seurustelua. Tässä yhteydessä on helppo jättää huomiotta tai jättää huomiotta juomisen aiheuttamat tai aiheuttamat terveys- ja sosiaaliset vahingot.
Alkoholin käyttö aiheuttaa vuosittain 3 miljoonaa kuolemaa sekä miljoonien ihmisten vammaisuuden ja heikon terveyden. Kaiken kaikkiaan alkoholin haitallinen käyttö aiheuttaa 5,1% maailmanlaajuisesta tautitaakasta.
Alkoholin vahingollinen käyttö on 7,1% ja 2,2% miesten ja naisten sairauksien kokonaismäärästä. Alkoholi on johtava ennenaikaisen kuolleisuuden ja vammaisuuden riskitekijä 15–49-vuotiaiden keskuudessa, mikä on 10 prosenttia kaikista tämän ikäryhmän kuolemista. Epäedullisessa asemassa olevilla ja erityisen haavoittuvilla väestöryhmillä on korkeampi alkoholiin liittyvä kuolema ja sairaalahoito.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa laskeudutaan hautaan viinan voimalla kohtuuttoman usein.
Mitä olen havainnut elon taipaleella, niin ahkerimmat juomamaisterit ovat järjestään kellahtaneet ennenaikaiseen hautaan viinan voimalla.
Suomea ei saada nousuun viinan voimalla, mutta kaikkia mahdollisia alkoholiperäisiä tauteja saadaan.
Viina on ihmisen elimistöön kuulumaton hermomyrkky ja liuotin, jota jo alkuihminen oppi väärinkäyttämään kun näki käyneitä hedelmiä syöneiden elukoiden röntyilyn.
Viite
https://www.youtube.com/watch?v=8MxNLg3rCdw
Ilmoita asiaton viesti
Ennen vanhaan jopa parinmuodostus oli monella helpompaa lavatansseissa. Käsittääkseni nykyään lavatanssikulttuuri on muuttunut siten, että lavatansseja harrastetaan juuri liikkumisen ilosta eikä niinkään kumppania hakien.
Ps. Äitini oli innokas lavatanssija ja hän on edelleen erinomaisessa fyysisessä kunnossa ikäisekseen yli ysikymppisenä, vaikka hän asuu palvelukodissa muistisairauden takia.
Ilmoita asiaton viesti
”.. lavatansseja harrastetaan juuri liikkumisen ilosta ..”
Kyllä myös vanha määritelmä pätee edelleen: Paritanssi on pystysuora ilmaisu sille, mitä vaaka-asennossa haluttaisiin tehdä. Siten niin humpat kuin chachaat ovat ainakin silmäniloa tuottavia eroottisia mielenilmauksia, joiden avulla halutaan päästä vaikuttamaan. Kyllä sitä tanssien jälkeen itse kukin näkee unissaan painajaisia.
Ilmoita asiaton viesti