”Tangoa varjossa”
Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelman työryhmään kuuluvalla henkilöllä oli todettu koronavirustartunta, jonka vuoksi viime viikonvaihteen lähetys oli peruttu. Tämä TTK-ohjelma nähdäkseni on huutokuulutukseen perustuva ja ilmeisesti sijoitusten osalta ennakkoon sovittu rahankeruuohjelma, jota valitettavasti en ole ajanpuutteen vuoksi paljoakaan seurannut, joten minulle peruutuksesta ei korvaamatonta kulttuurivajetta syntynyt. Tulee mieleen elokuva ’Ulvoava mylläri’, kun katselee lähetyksen muita kuin tanssikohtauksia.
Argentiinassa, missä suhteellinen koronatilanne on huonompi kuin Ruotsissa, teattereissa tangoesitykset ovat suosittuja. Korona on pysäyttänyt live-esitykset. Yleensä ryhmään kuuluu noin 20 tanssijaa soittajat ja avustajat mukaan lukien. Monelle suomalaiselle lienee tuttu ’Tango Pasión’ ja varsinkin siinä esiintynyt tanssipari Los Ocampos, jotka ovat vierailleet Suomesa muutoinkin.
Vuodesta 2018 Buenos Airesissa, Euroopassa ja risteilylaivoilla 12 parin ryhmät ovat esittäneet ’Tango in the Shadows’ (’Tango en las sombras’) ohjelmaa. Nyt tätä esitetään kuuden parin supistetulla ryhmällä suoratoistona ensi perjantaina kello 21:30 (paikallista aikaa) Teatro Broadway teatterissa ja lehtitiedon mukaan liput streamaukseen voi hankkia osoitteesta argentinashowlive.com. Esitystä on jouduttu muokkaamaan muun muassa siten, ettei parinvaihtoja juurikaan ole ja jossakin kohtaa siivoojalle on laadittu osuus, jossa tämä suihkuttelee desinfioimisainetta ympäriinsä. Itse taidan jäädä odottelemaan tubetusta tästä ohjelmasta.
Haastattelussa ryhmän johtaja totesi, että vaikka kuvaus tehdään neljällä erittäin korkean resoluution 4K-kameralla, on asioita, jotka toimivat näyttämöllä, mutta menettävät taikansa kameran edessä. Tässä on vähän samaa, mitä olen hokenut kilpatanssista: kilpailu tappaa tanssin nautinnon!
Kiitokset blogikaverini Maikki Metsäkedon kommentista. Olisi sen voinut tällekin puolelle laittaa!
Ilmoita asiaton viesti
Tanssia, tanssia, tanssahdella!
Tanssi on mielestäni muutakin kuin tanssimista ja myös Tanssii tähtien kanssa -ohjelma on muutakin kuin kilpailua ja tanssia. Samaa mieltä blogistin kanssa kilpailusta – suomalaiset ovat kansana korostetun kilpailullisia. Tanssin taiteellinen vaikutelma tuppaa jäämää jämerien kilpatanssituomarien varjoon. Kuitenkin tanssiohjelma on tehnyt kaikkiaan hyvää suomalaisille. Ohjelmaan sisältyvä harjoitusjaksojen seuranta on tanssimisen lisäksi myös tapakoulutusta ja käyttäytymisen osalta varmuutta lisäävää koulutusta. Tanssiohjelmassa mukana olijoiden tulee käyttäytyä priimahyvin toisiaan kohtaan, vaikka varmasti ohjelma saa monesti tunteet kuumenemaan.
Tapakulttuurin kehittäminen täällä pohjoisen perukoilla onkin ensiarvoisen tärkeää.
Ohjelmasarjan kehittämistä ajatellen voisi tulevaisuudessa tanssahtelun teknisen osaamisen korostaminen jäädä muutaman ensimmäisen jakson tasolle ja sen jälkeen olisi taiteellisen osaamisen vuoro. Taiteellisessa osaamisessa tanssin osalta korostuu tanssiparin vuorovaikutuksellinen osuus ja musiikki.
Ohjelma kokonaisuudessaan on oivallinen, mutta en ole katsojana pitänyt rahankeruuta kovin keskeisenä ohjelmassa. Viime vuosina toki monessa ohjelmassa vuorovaikutus yleisön kanssa on nimen omaan rahaa. Rahaa tarvitaan ohjelman toteuttamiseen, joten se ei ole siis paha.
Ilmoita asiaton viesti
Maikki Metsäketo kommentoi fb:ssa vähän samassa hengessätätä tarinaani (kopio) :
”Hei, olisit vain katsonut, olisit voinut seurata Tomin ja muiden tanssia vuosien takaa ja silloin siellä ei mylvitty vaan seurattiin kiinnostuneena kuinka käy ja pukeutuminenkin oli asianmukaista ja kivaa katseltavaa ei nähty pyllyvakoja.”
Ilmoita asiaton viesti
Pitkään jatkuneet ohjelmaformaatit kehittyvät tavallisesti johonkin suuntaan. Tässä tapauksessa olen samaa mieltä Maikki Metsäkedon kanssa siinä, että kilpailemista voitaisiin lieventää ja saada ohjelmaan mielenkiintoa sen varmaankin alkuperäisen idean myötä takaisin ja alkaa ajatella tanssin oppimista ja tapakulttuuria uudelleen enemmän kuin vain kilpailun voittamista.
Puvustuksen seuraaminen ohjelman myötä on mielenkiintoista ja vaikuttaa siltä, että puvustajat ovat aitoja taiteilijoita. En tiedä oikeastaan onko siitä kyse, mutta suurissa produktioissa näkyvätkö juorujen kantamat pukujen kantamina?
Ilmoita asiaton viesti