Tanssi pitää terveenä
Monet tutkimukset tukevat sitä yleistä käsitystä, että paritanssista on tavattoman monta etua myös mielenterveydelle fyysisen terveyden lisäksi. Psykiatri William Glassier kirjassaan Possitive Addiction (1985) kertoo näistä tanssin eduista ja tästä samasta ajatuksesta Hanna Vilo kirjoitti muutama vuosi sitten Seurassa (18/2020 sivu 55) haastatellessaan tanssin neurotieteen tohtori Hanna Poikosta, jonka mukaan tanssi ehkäisee aivojen rappeutumista ja tanssi pystyy myös korjaamaan aivoja.
Taiteenlajeja näyttää yhdistävän kosketus syvempiin aivorakenteisiimme, jotka ovat kehittyneet ihmislajilla jo kauan ennen aivokuoren älyllisiä toimintoja. Näille aivoalueille sijoittuvat muun muassa tunteiden käsittely, muisti, sosiaalinen kanssakäyminen ja itsetuntemus. Musiikki ja tanssi ovat kuuluneet ihmisten ja kulttuurien historiaan jo kauan ennen puhutun kielen kehitystä. Rytmin, liikkeen ja melodioiden kautta voimmekin ikään kuin avata portit sisimpäämme samaan aikaan, kun luomme yhteyden esi-isiemme rikkaaseen ja yhteisölliseen kulttuuriperintöön.
Tanssi yhdistää hyvinvoinnin kannalta hyväksi havaittuja osasia toisiinsa. Musiikki aktivoi kehon palkintojärjestelmää, liikkuminen tuottaa endorfiineja, kosketus ja sosiaalinen vuorovaikutus puolestaan vähentävät stressiä sekä kivun tuntemuksia. Motoriset taidot ja kognitiiviset toiminnot (havaitseminen, ajattelu ja muistaminen) hioutuvat tanssiaskelia ja liikesarjoja opetellessa.
Tutkimusten mukaan tanssi hidastaa aivojen rappeutumista ehkäisemällä aivojen valkean aineen vähenemistä huomattavasti paremmin kuin kävely tai kuntosaliharjoittelu. Valkea aine toimii viestien välittäjänä aivojen eri osien välillä, ja se liittyy vahvasti muistin toimintaan. Muun mussa eräässä tutkimuksessa havaittiin, että Parkinsonin taudin eteneminen lakkasi, kun sitä sairastava ihminen alkoi harrastaa tanssia. Siten on ilmeistä, että tanssi pystyy myös korjaamaan aivoja.

Tanssin hyödyt saa myös muutoin kuin vain tanssimalla, sillä aivot hyötyvät paljon myös tanssin katsomisesta. Mitä enemmän tanssia katsoo, sitä enemmän aivot siihen reagoivat ja sitä herkemmin aivojen motoriset yhteydet muuttuvat. Vaikutus perustuu aivojen peilineuronijärjestelmään. Se aktivoituu samalla tavoin, kun ihminen itse tekee jotakin tai näkee jonkun tekevän jotakin.
Kun Leijonat johtaa jääkiekon MM-loppuottelua, katsomossa miehet äityvät tanssimaan keskenään. Tai kun SuomiLovessa artisti tulee kotipihaan pitämään yksityiskonserttia, innostunut kuulija heiluu tanssien. Tai kun metallibändi esiintyy festareilla, yleisö jammailee musiikin mukana, käsiään ja kroppaansa heiluttaen.
Mutta onko se sitä tanssia, mitä aloitteen tekijä tarkoittaa? Puhuuko hän lavatanssin puolesta, jossa tanssimiseen matkustetaan erityiselle tanssilavalle, yleensä harvaan asutulla maaseudulla? Jossa pitää tuntea kuviot ja askelikot ja jossa on viejän ja seuraajan rooli? Jossa haetaan pari jäykän hakurivietiketin mukaan? Jossa tanssimusiikki on sellaista, jota on Suomen radiossa toivottu kuultavaksi joskus sotien jälkeen, vaan ei enää?
Ilmoita asiaton viesti
Omasta mielestäni en ole tehnyt asiasta aloitteita, mutta olen yrittänyt pitää asiaa yleisellä tasolla tiedossa. Eli on olemassa muitakin virkistystapoja kuin heilua hulluna humalassa ääni kähisten. Muilta osin olen samaa mieltä kysymystesi ajankohtaisuudesta, mutta vastauksia tuskin aivan heti tulee mistään suunnasta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei elämystilaisuuksissa tarvitse olla sen hullumpana humalassa kuin tansseissakaan. Jotkut saattaa olla mutta ei läheskään kaikki. Väärä käsitys ei käännä väkeä konserteista ja kiekkomatseista tanssin suuntaan. Se, että lavatanssi on niin marginaalista, johtuu siitä, että eivät läheskään kaikki sitä kokeilevista saa sellaisia elämyksiä, mitä luvataan. Pitäisi menestyä hakurivissä ja tanssiakin olisi hyvä osata. Joku toki saa elämyksiä, mutta ne eivät ilmoittele itsestään, jotka toteaa että ei ole minun juttu. Kaupallisuudesta en pidä, mutta se painaa alleen sodanjälkeisen agraari-Suomen kulttuurin jäänteet kuten lavatanssin. Alfa-TV:n kaatuminen yksi esimerkki.
Jos ei tanssi innosta, monista eri syistä, se ei myöskään pidä terveenä. Kaikki liikunta ja sosiaalinen kanssakäymimen pitää, pääsääntöisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Tanssii…
Hullu Amalia kamalia tansseja tanssii..
Tai sitten sillä on siellä mies.
Ja ne laulaa..
Mielenvikaisia, likaisia lauluja laulaa.
Ikivanhoja iskelmiä mitälie.
Särky helpottaa, tai sen unohtaa, kun tanssii..
–Gösta Sundqvist
Ilmoita asiaton viesti