Tanssija on ’parketilla’ pääosassa

Lava- eli sosiaalitansseissa jokainen tanssija on pääosan esittäjä tasapuolisesti. Orkesteri soittaa ja solisti laulaa ensisijaisesti tanssijalle, ei pelkästään kuulijalle eikä itselleen. Musiikin pitäisi kantaa pääesiintyjän eli tanssijan askelta eikä musiikista vastaavien itsetuntoa.

Konsertit ovat oma lukunsa, mutta ne ovat eri asia kuin lavatanssiin tarkoitettu musiikki. Esimerkiksi aikoinaan Argentiinassa tapana oli, että vain instrumentaalitangot tanssittiin ja solistin laulamat tangot kuunneltiin. On totta, että tanssija voi improvisoida mihin tahansa musiikkiin mitä tahansa askellusta, mutta eri asia on, sopiiko se täysin sosiaalitanssiin, jossa kumppani ei välttämättä ole samalla aaltopituudella ainakaan, jos kyseessä on ensihaku. Tämäkin lienee yksi syy, miksi sosiaalitanssiin on syntynyt eri tanssilajeja, kuten valssi, tango, foksi, jenkka jne.

Televisiossa jokin aika sitten tanssiorkesteri Sävelen vetäjä, Jyrki Nurminen, herätti kunnioitukseni todetessaan, että hän opetteli tanssimaan, jotta ymmärtäisi tarjota lavatanssijoille sellaista musiikkia, jota nämä haluavat. Myös olen pannut merkille, että Tanssin Taika tanssiorkesterin Harri Nuutisen silmä on tarkka sille, mitkä kappaleet sopivat missäkin tilaisuuksissa. Vanhempi väki esimerkiksi ei tahdo innostua pelkistä desibeleistä tai räminästä eikä ”kaunis kappale uudelta levyltämme” takaa vielä sen tanssittavuutta. Mistäköhän johtuu, että harvoin jos koskaan näkee enää uusien sävellysten nimissä tanssilajia tyyliin ” Lapin tango” tai ”Japen parempi polkka”, jonka nimi saattaa vaihdella tanssipaikan mukaan.

Johtuuko koronasta vai mistä, mutta lavatanssibuumi näyttää olevan menossa ainakin senioripuolella. Ovat vissiin huomanneet, että fyysinen ja psyykkinen kunto säilyy paremmin ja halvemmalla sosiaalitanssin avulla kuin sote-ympyröiden jonoissa.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu