Tanssilavat täyttyvät kohta

Sote-keskustelusta minulle on tullut sellainen vaikutelma, että omaehtoinen ennalta ehkäisevä toiminta fyysisen kunnon ja mielen pitämiseksi kunnossa lienee kohtapuoleen ainoa keino selviytyä arjen haasteista. Väkisinkin tulee mieleen, että niin kapakoitsijat, liiketoimintaa harjoittava terveysala kuin verottaja eivät voi hyväksyä seuraavan sukupolven raitistumista. Siksi sallitaan vain näennäistoimet ja kauniit puheet asian ympärillä.

Sosiaalitanssin opetus tulisi ottaa jo ala-asteella liikuntakasvatukseen mukaan, silloin kun ei vielä ole sukupuoleen liittyviä voittamattomia estoja, jotka myöhemmin pitää kaljalla ja siiderillä häivyttää. On harvoja tilanteita, joissa pääsee koskettelemaan vierasta, vastakkaista sukupuolta olevaa ihmistä siten, että se olisi yleisesti hyväksyttyä. Sylitanssi tekee tästä poikkeuksen, tietenkin tanssietiketin sallimissa rajoissa. Turhaan ei lavatanssia Suomen rajojen ulkopuolella nimitetä sosiaalitanssiksi.

Eurooppa on hävinnyt kulttuurisodan. Coca-Cola, hampurilaiset ja rock polkivat jalkoihinsa suurimman osan eurooppalaisista kielistä, musiikista ja ajattelusta. Euroviisut on hyvä esimerkki, miten musiikista on hävinnyt se osa, mikä tuottaa mielihyvää selville aivoille. Pelkkä rytmi, desibelit, vilkkuvalot ja vääntelehtiminen eivät katsojalle kovin suurta dopamiiniruisketta mielihyvän aikaansaamiseksi tuo, vaan lisukkeena pitää olla viinaa ja huumeita.

Kanadassa McGillin yliopistossa tutkimusryhmä on pyrkinyt selvittämään musiikin kuunteluun liittyvää aivotoimintaa. Peruskysymys tietenkin on: mitä musiikki on? Lisääkö musiikki sivistystä ja mielihyvää? Onko kaikkea melua pidettävä melodisena? Muutamat rytmit ja soinnut ovat hyvin perustuvaa laatua, kuten kolmisointu. Tuhannet länsimaiset kappaleet perustuvat kolmisointuun. Em. tutkimusryhmä soitti melodian jättiläisen J. S. Bachin musiikkia koehenkilöille ja osoittautui, että melodian saavuttaessa huippukohtansa kuuntelijoiden aivojen mielihyvän välittäjäaineen, dopamiinin, taso kasvoi noin 6 %:lla (kokaiinin käyttäjillä tämä luku voi olla 12%). On myös totta, että eri kulttuuritaustaisten tai koulutuksen omaavat tulkitsevat meluksi tai musiikiksi eri äänet. Monet länsimaalaiset saattavat helposti vierastaa kiinalaista oopperaa.

Jos ja kun korona hellittää, niin kannattaa muistaa, että tanssiin osallistuminen parantaa elämisen laatua, edesauttaa luomaan ja ylläpitämään ihmisten välisiä suhteita, parantaa sydämen toimintaa, alentaa verenpainetta, diabetesta ja kolesterolia, parantaa mielen ja liikkeen koordinaatiota ja tasapainoa sekä edesauttaa hymyilemään eli kasvolihakset näyttävät ulospäin sen, että sisäinen hyvinvointi on kunnossa.

Kun orkesteri lähettää ilmoille rytmejä ja sointuja, tanssija odottaa niiden olevan tietynlaisia ja vertailee näitä soitettuja ja odottamiaan säveliä keskenään. Hyvä orkesteri on monen mielestä sellainen, jonka soittamat sävelet ja melodiat yhtyvät kuulijan odotuksiin. Tanssi-ihmiset kaipaavat jotakin tuttua ja turvallista, eikä pelkästään ”kaunista kappaletta uudelta levyltämme”. Jos soittajat käyttävät nimessään sanaa tanssiorkesteri, niin silloin voisi olettaa, että kuuluttaja uskaltaa ennen kappaleen alkua ilmoittaa tanssilajin muunkin kuin ’hidas’ tai ’nopea’. Ainakaan meikäläistä ei innosta, että esimerkiksi argentiinalainen tango soitetaan nopeana foksina. Minusta se todistaa enempi osaamattomuutta.

JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu