Tanssin tuomaroinnista ajan saatossa

Pari miesmuistia sitten uskonnonopettajani sanoi uskovaisten perustelevan tanssin synnillisyyttä muun muassa sillä, että Johannes Kastaja menetti päänsä, kun Herodes ihastui vaimonsa Herodiaan tyttären tanssiin ja tämä pyysi palkkioksi profeetan päätä. Aputuomaristona oli Herodeksen humalainen juhlaseurue. Jos oikein ymmärrän, niin kyseessä oli tanssiesitys ei suinkaan lavatanssi eli sielunpaimenet ja muut kiivailijat ovat tässäkin jälkikäteen muunnelleet totuutta. Tuli vaan mieleeni, kun TTK kilpailun tuomaroinnin käsikirjoitus ei mennyt meilläkään ilman polemiikkia.

Ennen ensimmäisen maailmasodan syntyä elettiin varsin boheemisia aikoja, joita Saksassa ryydittivät voittoisat sotakorvaukset, Ranskassa sotamurheet yritettiin hukuttaa hummailuun ja Argentiinasta tango tunki Pariisiin. Paavi näki tangomanian uhkaavan jo hänen maallista valtaansa, joten ihmiset oli saatava synnintuntoon hinnalla millä hyvänsä. Arvovaltainen New York Times (NYT) käsitteli lukuisissa artikkeleissaan erityisesti tangoa muita tansseja unohtamatta. Tässä pari esimerkkiä:

Venetsian kardinaali Cavallari, joka seurasi Pius X:a Venetsian patriarkaksi, julkaisi ilmeisesti paavin tukemana jyrkkäsanaisen paimenkirjeensä, missä hän muun muassa vertaa tangoa moraaliseen kataluuteen ja lisäsi, että ”se on inhottavuudessaan ja vastenmielisyydessään kaikkea sitä mitä ihminen voi kuvitella. Vain sellaiset ihmiset, jotka ovat menettäneet kaiken moraalinsa, voivat sitä sietää. Se on nykypäivämme häpeätahra. Se joka sitä harrastaa, tekee syntiä”. Kardinaali määräsi myös kaikkia kirkon paimenia eväämään synninpäästön niiltä, jotka ovat tanssineet tangoa ja jotka eivät pyhästi lupaa olla sitä tekemästä uudestaan (NYT 22.1.1914).

Tangoesitys paavi Pius X:lle

Hieman aiemmin samaisessa lehdessä oli kirjoitus paavin ensimmäisen varamiehen, kardinaali Pompilin paimenkirjeestä: ”Tango, kuin myös tietyt sanomalehdet, teatteriesitykset ja muotivillitykset turmelevat sielun. Monet maineikkaat piispat ovat jo tuominneet tangon ja se on kielletty jopa muutamissa protestanttisissa maissakin ja sen kieltää ehdottomasti paavi, joka on katolisen kirkon pää. Hän vaatii papistoa rohkeasti korottaan äänensä puolustamaan pyhää kristillisyyttä moraalittomuutta ja tätä uutta pakanuutta vastaan. Hän varoittaa, että jos vanhemmat eivät suojele lapsiaan tältä turmelukselta, ovat he syyllisiä jumalan edessä pyhimmän tehtävänsä laiminlyömisessä.”

Ristiretki tangoa ja muita samanlaisia tansseja vastaan jäi vajaaksi. Hyökkäyksen tarkoituksena on pitää oikeamielisten ihmisten, varsinkin katolisten naisten, sielu puhtaana ja estää tangon leviäminen. Jokaisesta italialaisesta saarnastuolista ovat kaikuneet katkuiset palopuheet tätä muotivillitystä vastaan. Tulos oli musertava pettymys kirkolle, tango valloitti myös Ikuisen Kaupungin salongit. Paavi Pius X:lle vuoden 1914 alussa esitettiin tangoa, mutta hän ei antanut sen paremmin pukeutumisesta kuin itse tangostakaan täysiä pisteitä pitäen sitä lähinnä ”barbaarisena vääntelehtimisenä” (kuva). Liekö esitys järkyttänyt niin paljon, että jo syyskuun alussa oli toinen paavi Vatikaanissa.

+3
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu