Tanssireissu Matti Rönkän synnyinseudun kesälavalle

Teknillisen korkeakoulun vuoriteollisuusosaston kaivoskurssi oli kesäkuussa 1967 Outokummussa neljän viikon harjoittelussa. Itse, kurssia ylempänä, olin siellä koko kesän akateemikko Erkki Laurilan pikkuveljen Matin johtamassa osastossa malminetsintäharjoittelijana. Suurin osa tästä sakissa asui ’Kalmistossa’, joka nimi juontui siitä, että talo oli ollut sota-aikana sotasairaalana.

Raittiusaate ei ollut tämän teekkarilauman keskuudessa päällimmäisenä ja viikonloput tahtoivat mennä viihteen puolelle. Myös vuorimiesten suojelija Kasper käveli eräänä sunnuntaiyönä konttorilta nykyiselle kaivosmuseolle. Tästä olivat todisteena asfaltissa olevat noin yhden metrin pituiset liidunvalkoiset jalanjäljet.

Mutta ympäristöoppiakin harrastettiin. Paikallisilta saatiin tietoa, että noin 15 kilometrin päässä Kuusjärvellä Palorannan lavalla oli lauantaitanssit. Sattui, niin onnekkaasti, että porukassa oli ajokuntoisia siinä määrin, että suurin osa porukasta pääsi osallistumaan tilaisuuteen. Tiettävästi meillä oli hauskaa, mutta syystä tai toisesta niuhottava järjestysvastaava antoi ymmärtää, että meillä oli 10 minuuttia aikaa olla lavalta vähintään kilometrin päässä tai virkavalta tulisi opastamaan. Ymmärsimme yskän.

Palasimme ’Kalmistoon’ ja koska ilta oli nuori, joku ehdotti, että nyt olisi syytä alkaa tosissaan tehdä kunniaa Baccukselle. Äänestyksen jälkeen näin toimittiin, vaikka ääniä ei ehditty laskea. Sivujuonteena tässä samalla perustettiin salaseura ’Tosikot’, joka säännöllisesti kokoontuu edelleen ’kevätpäivän muistilokeroitten nollaukseen’ ja ’syyspäivän järjenseisaukseen’.

Todettakoon kuitenkin, ettei tangontaitaja Matti Rönkä ilmeisesti ollut näissä tansseissa, koska hän oli silloin vasta 8-vuotias. Tarina muistui pätkittäin mieleeni katsellessani illan tv-uutisia.

Kesäillanvalssi
JaakkoKorpi-Anttila
Kirkkonummi

Sotaorpo, elämä hautausavun ennakon ja halpakaupan tarjousten varassa (pääosin, evp).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu