Tutkimus Brahmsin ja Piazzollan musiikin vaikutuksista geeneihin
Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitin päätepiste Santiago de Compostela Espanjan Galiciassa on monelle tuttu, mutta ei ehkä kaupungin oopperatalo, joka muuttui muutama viikko sitten musiikin vaikutusta geenitoimintaan liittyväksi tutkimuslaboratorioksi. Tiettävästi tämä on maailmassa ensimmäinen kerta, kun näin suuressa mitassa asiaa tieteellisesti tutkitaan. Puolentoista tunnin musiikkitapahtumassa osallistujia oli 2400, joista 800 oli varsinaisia veri- ja sylkinäytteiden luovuttajia, muut kuuluivat tutkimusryhmään avustajina tai asiantuntijoina. Näytteitä kertyi yli 50000, joista vain murto-osaa käytetään tutkimuksen tässä vaiheessa. Geeninäytteiden luovuttajien joukossa oli lapsia, aikuisia, vanhuksia, terveitä ja sairaita (kuten Alzheimeria, autismia, Downin syndroomaa, syöpää ja aivovammoja potevia).
Real Filharmonía de Galicia (RFG) johtajanaan Baldur Brönnimann soitti tunnettua musiikkia aloittaen lähes pimeässä musiikkisalissa Charles Ivesin The Unansewered Question kappaleella. Tämän jälkeen yllätysohjelma jatkui säveltäjien Otto Nicolain, Dvořákin, Piazzollan, Brahmsin ja Rossinin sävellyksillä päättyen Arturo Márquezin sävellykseen Danzón no. 2. Tilaisuuden jälkeen RFG:n johtaja kiitteli toteamalla jotakuinkin, että ”olemme saaneet olla mukana tärkeässä tieteellisessä tutkimuksessa, joka ainutlaatuisuudessaan tulee säilymään historian muistissa, koska tässä laajuudessa tämä oli ainutlaatuinen tutkimus koskien geenien stimulointia”.
Projektin johtaja, professori Antonio Salas esitteli myöhemmin alustavia tutkimustuloksia aloittaen esityksensä sanalla ’Heureka’ ja jatkoi kuvina, jotka muistuttivat G. Seuratin pistemaalauksia. Mitä tummempi pisteen sinisyys oli, sitä vähemmän aktiivinen geeni oli ja mitä kirkkaankeltaimpi sitä aktiivisempi geeni oli. Ennen konsertin alkua kuvat olivat perusolemukseltaan sinisiä ja konsertin jälkeen keltaisia. Voisi melkein sanoa, että musiikki oli pistänyt sekaisin koehenkilöiden sisikunnan koko metabolisen järjestelmän.
Jälkihuomautuksena muistuttaisin taas, että mielimusiikkia on se, mitä aikoinaan on teininä kuunnellut. Meille varttuneille nuorille vanha iskelmämusiikki on sitä, mikä saa ’siniset täplät’ kellastumaan ja kun siihen vielä lisätään sosiaali- eli lavatanssi, on parantava ja geenejä stimuloiva vaikutus moninkertainen. Esimerkiksi Harri Nuutinen ja Tanssin Taika orkesteri ovat tämän huomanneet ja repertuaarissaan ottaneet huomioon.
Lisää s otsikkoon. Muuten, Brahms on lempisäveltäjäni, vaikka löysin hänet ”vasta” 22-vuotiaana.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos korjauksesta!
Ei tuo teini-iän musiikkimaku tietenkään kiveen hakattua ole. Kyllä mm. ympäristö muuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tekstin linkki (sinisellä) ohjaa El Paisin sivulle, missä on myös hyviä kuvia asiaan liittyen.
Ilmoita asiaton viesti
Linkin juttua en jaksanut tavata koska en lue espanjaa.
Mutta oletan tutkimusasetelman lähtökohdan/hypoteesin nojautuvan epigenetiikkaan.
Vastakkainen hypoteesihan lähtee siitä, että ympäristö ei vaikuta yksilön geeneihin, vaan perimä yksin määrä ne.
Ilmoita asiaton viesti
Jutussa käytetään käsitettä ”geenin aktiivisuus”. Sitä perimää, jonka geeni siirtää sukupolvesta toiseen, ei edes Brahmsin Ein deutsches Requiem (kuorolle, kahdelle solistille ja orkesterille sekä uruille) kykene muuttamaan, mutta teos saa geenit… ööh, valpastumaan. Yrittäkääpä samaa omilla höpinöillänne, räppärit!
Ilmoita asiaton viesti
Luulenpa että tässäkin koeasetelmassa ainakin vihjataan epigenetiikaan.
”Epigeneettiset säätelytekijät mahdollistavat epigeneettisen periytymisen aktivoimalla ja passivoimalla geenejä. Epigeneettinen periytyminen voi tapahtua esimerkiksi DNA:han liittyneen proteiinin välityksellä.”
Tosin en ole koskaan kuullut että näin lyhytkestoinen ja ”mieto” ympäristötekijä kuin musiikin kuuntelu voisi vaikuttaa geeneihin.
Epigeneettinen eli ypäristövaikutteinen geenin muuntuminen on liitetty sellaisiin pitkäaikaisiin yksilön kokemuksiin kuten sota tai pitkä vankeus.
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Epigenetiikka
Ilmoita asiaton viesti
Olen kovasti kiitollinen, että juttuani on kommentoitu asiallisesti ja oikeaan suuntaan kammeten. Tiesin, että sanavalintani saattoivat johtaa harhaan ja olla virheellisiä. Arvelin kuitenkin asian sinänsä olevan sen verran tärkeän ja uuden, että asiasta enemmän tietävät veisivät soihtua eteenpäin.
Someron Teeriharjulla oli tänään vanhemman nuorison ruuhkatanssit ja tietysti piti olla siellä tallustelemassa, joten en ehtinyt oikomaan edes pahimpia virheitäni. Minulla oli kirjoittaessani taustalla ainoastaan El Paisin kirjoitus ja pari Wikipedian kohtaa. Sanakirjani ei tuntenut muutamaa tärkeää termiä. Varsinkin espanjan transitiiviverbit voivat pistää lukijan pään pyörälle, jos asiaa ei tunne.
Ilmoita asiaton viesti
Eräs näkökulma, joka alkoi El Paisin juttua lukiessa askarruttamaan, oli se, että esimerkiksi Helsinkiin rakennettiin noin 250 miljoonalla eurolla musiikkitalo eikä musiikin tuomista eduista eli investoinnin ’takaisin maksusta’ ollut ainakaan päättäjillä varmoja tietoja. Asiaa olisi voinut jopa tutkia ensin muutamalla miljoonalla.
Minusta ei riitä, että ’.. kun muillakin suurkaupungeilla on..’
Oopperatalosta olen vaiti, kun lavatanssilippuakaan ei tueta yhtä paljon kuin oopperan lippua.
Ilmoita asiaton viesti
Olen itse Helsingin musiikkitalon ja sen tarjoaman ohjelmiston suuri fani.
Se ei estä minua harmittelemasta pääkaupunkiseudun (tanssi)ravintolaelämän kroonista alennustilaa.
Vaikka en ole mikään parkettien partaveitsi, on merkillistä että tämä osa ennen niin vahvana kukoistavaa kulttuuria ja yöelämää on leikkaantunut pois lähes täysin.
Ilmoita asiaton viesti