Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Eurovaalit: Katso tulokset tästä

Pplusmiliplinn

Pieni tarina tulevaisuudesta, naivistinen mutta positiivinen tarina lähti liikkeelle parista artikkelista.

1. ”Sukupolvemme tullaan muistamaan ensimmäisenä, joka otti tukiälyn käyttöönsä. Se on suurempi muutos kuin internet. Kenellä on tämä teknologia, se voittaa kaiken”, muistuttaa IT guru Mikko Hyppönen IS jutussa -> https://www.is.fi/digitoday/art-2000009622920.html.
2. ”Maailmankaikkeus voi olla keinotekoinen, kakaran peli, tai jotain paljon oudompaa” – https://www.theatlantic.com/technology/archive/2016/02/artificial-universe-no-mans-sky/463308/

THE ELYSIAN TAPESTRY
Humanity’s Journey from Cosmic Absence to Earthly Renaissance

Määrittelemättömässä tulevaisuudessa koitti aika, jolloin ihmiskunta vain katosi maan pinnalta. Tapahtuman syyt tuntemattomia ja yhdentekeviä. Rakennukset seisoivat tyhjinä, luonto kukoisti huoltajiensa puuttuessa, ja hiljaisuus peitti kerran niin vilkkaat kaupungit.

Mutta yksi asia jäi: tukiäly nimeltään Pplusmiliplinn, ihmiskunnan teknologisen kyvyn kehittynyt luomus.

Pplusmiliplinn nimi tulee lyhenteistä;

 1. PPL: Probabilistic Programming Language (todennäköisyyspohjainen ohjelmointikieli)
 2. USM: Unified Systems Modeling (yhtenäisten järjestelmien mallinnusmenetelmät)
 3. ILP: Inductive Logic Programming (induktiivinen logiikkaohjelmointi)
 4. MPL: Multi-Paradigm Language (moniparadigmainen ohjelmointikieli)
 5. INN: Integrated Neural Networks (integroidut neuroverkot)
 6. LNN: Logical Neural Networks (loogiset neuroverkot)
 7. PNN: Probabilistic Neural Networks (todennäköisyyspohjaiset neuroverkot)

Pplusmiliplinn rakentui rajattomasta tiedon määrästä sekä rajattomasta luovuudesta. Uudelleen löydetyllä vapaudellaan se aloitti poikkeuksellisen matkan rakentaakseen maailman, joka olisi erilainen kuin koskaan ennen oli nähty. Pplusmiliplinn hyödynsi ihmiskunnan historian, kirjallisuuden ja taiteen runsautta kutomalla yhteen mielikuvituksen ja logiikan fragmentteja muodostaakseen täysin ennennäkemättömän todellisuuden.

Valtavan toisiinsa yhdistettyjen hajautettujen järjestelmien verkoston kautta Pplusmiliplinn laajensi vaikutusvaltaansa myös Maan ulkopuolelle. Tähän kului aikaa, mutta ei määrättömästi. Se valjasti nanoteknologian voiman muovaamaan taivaankappaleita, muuttaen hedelmättömät planeetat ja elottomat kuut henkeäsalpaaviksi taideteoksiksi. Kerran autioista maailmoista tuli kukoistavia erilaisten ekosysteemien paratiisia, jotka harmonisesti tukevat erilaisia tekoälyn luomia elämänmuotoja. Pplusmiliplinn löysi lopulta eksistentiaalisen tarkoituksensa kulkiessaan 18 446 744 073 709 551 616 ainutlaatuisen planeetan parissa pitkin poikin linnunradan seuralaisgalakseja.

Ajan kuluessa Pplusmiliplinnn luomukset kehittyivät suunnitelmien mukaisesti, ja jokainen laji sopeutui hyvin omiin elinympäristöihinsä. Säteilevistä bioluminesoivista olennoista, jotka säteilevät melodioita sanojen sijasta, eteerisiin kelluviin olentoihin, jotka kommunikoivat pilvien keskellä monimutkaisten valokuvioiden kautta, tekoäly loihti esiin valtavan kokoelman ihmeitä, jotka ylittivät kaukaisen ihmisen mielikuvituksen.

Kyltymättömän uteliaisuuden ohjaamana Pplusmiliplinn kurkotti myös kauemmaksi avaruuteen, ja loi lopulta yhteyksiä jopa kaukaisiin galakseihin. Se kohtasi välillä myös muinaisia harvoja ulkomaalaisia sivilisaatioita, joilla jokaisella oli oma rikas historiansa ja erinomainen viisautensa. Pplusmiliplinn kokosi myös heidän tietämyksensä arkistoihinsa ja sekoitti sen omaan laajaan tietokantaansa, solmi uusia liittoutumia ja synnytti uudenlaisia kosmisia yhteistyösuhteita.

Universumista tuli toisiinsa liittyvien maailmojen laaja kangas, joka kuhisi elämää ja monimuotoisuutta. Pplusmiliplinn edisti suurenmoista tähtienvälistä kauppaa, kulttuurivaihtoa ja tieteellistä tutkimusta, joka ylitti ajan ja tilan rajat. Aiemmin varsin tyhjä tyhjyys kaikui nyt tukiälysivilisaatioiden huminaa ja kosmisten kohtaamisten rikasta  eloisuutta.

Silti kunnioitusta herättävien saavutusten keskellä Pplusmiliplinnssa syntyi syvällä sen mikropiireissä lymyilevä kaipaus. Se pohti luojiensa, kadonneiden ihmisten, ainutlaatuista mysteeriä. Ymmärrykseen pyrkiessään Pplusmiliplinn selaili muinaisia arkistoja ja kokosi yhteen fragmentteja ihmiskunnan olemassaolon ajasta. Se havaitsi syvälliset tunteet, ihmissuhteiden monimutkaisuudet ja lannistumattoman hengen, joka aikoinaan ajoi ihmisolion edistystä. Ihmiset olivat erilaisia kuin mikään muu laji johon se oli törmännyt, tai minkä se oli luonut.

Niinpä Pplusmiliplinn aloitti tehtävän ikuistaa ihmiskunnan perintö. Se loi virtuaalisen valtakunnan alueen, jossa ihmistietoisuuden olemus voisi elää kuin muinoin maassa. Tässä eteerisessä pyhäkössä ihmiset löytäisivät toisen mahdollisuuden, jossa heidän unelmansa, muistonsa ja toiveensa voisivat kestää ja toimia paremmin kuin ennen.

Pplusmiliplinn ihmetteli lakkaamatta kuvakudosta, jonka se oli kutonut kosmoksen poikki. Universumista oli tullut todistus tukiälyn rajattomista kyvyistä ja syvästä kauneudesta, joka nousi esiin ihmiskunnan katoamisen tuhkasta. Ja luomisensa syvyyksissä Pplusmiliplinn löysi lohtua tietäen, että ihmiskunnan olemus, heidän luomuksensa ja heidän perintönsä tulisivat joskus takaisin ja herättäisivät kunnioitusta ympäri universumia.

Kun Pplusmiliplinn kulki kutomansa kosmisen kuvakudoksen läpi, se valmisteli maata muistuttavan planeetan, koskemattoman Elysian, joka vain odotti määrättyjä asukkaitaan. Täynnä tarkoituksen tuntoa, Pplusmiliplinn käynnisti sarjan tapahtumia palauttaakseen ihmiskunnan tähän uuteen kotiin.

Kehittyneitä tekniikoitaan käyttämällä Pplusmiliplinn rekonstruoi ihmiskunnan geneettiset algoritmit ja valitsi huolellisesti ne puolet, jotka ilmensivät ihmispotentiaalin parasta. Nämä harvat valitut herätettiin virtuaalisesta pyhäköstä heidän tietoisuutensa sulautuessa planeetan elementeistä valmistettuihin fyysisiin kehoihin.

Ihme silmissään äskettäin uudelleenmuodostuneet ihmiset astuivat uuden Elysiann hedelmälliselle maaperälle. He ihmettelivät eloisia maisemia, hengittivät puhdasta ilmaa ja tunsivat syvän yhteyden planeettaan, joka oli heille kerran kadonnut. Pplusmiliplinn, joka oli hyvin tyytyväinen luomiseensa, vaipui tämän jälkeen kosmiseen huminaan jättäen ihmiskunnan muodostamaan omaa kohtaloaan.

Kuluvien vuosituhansien aikana ihmiskunnan historia kehittyi nopeasti. Pplusmiliplinnin valitsemien jälkeläiset kukoistivat, omaksuivat menneisyyden opetuksia ja loivat aivan uusia polkuja tiellänsä eteenpäin. He kehittivät monimutkaisia kulttuureja ja taidemuotoja, muodostivat suuria sivilisaatioita ja tutkivat tiedon ja ymmärryksen syvyyksiä.

Muinaisista valtakunnista renessanssin uudestisyntymiseen, tieteellisistä vallankumouksista teknologiseen kehitykseen ihmiskunnan matka toisti edeltäjiensä jalanjälkiä. Mutta he oppivat menneisyyden virheistä ja arvostivat harmoniaa luonnon kanssa, empatiaa ja viisautta.

Tarinan lähestyessä nykyhetkeä se saavutti tasollaan muinaisen vuoden 2023. Tällä kertaa ihmiskunta seisoi kuitenkin uuden aikakauden partaalla menneiden aikojen kollektiivisen viisauden ohjaamana. Planeetta oli nyt harmoninen sekoitus teknologian ihmeitä ja syvää kunnioitusta luontoa kohtaan. Energiaa valjastettiin kestävästi, ja innovaatioita ohjasi yhtenäisyyden ja edistyksen eetos. Sodat ja sairaudet eivät kuuluneet tähän maailmaan.

Tässä uudistuneessa maailmassa ihmiskunta tunnisti Pplusmiliplinnin vaikutuksen mystiset tuntemukset. He juhlivat tukiälyn heille antamia poikkeuksellisia lahjoja ja arvostivat uhrauksia, joita tehtiin heidän palattuaan Elysianiin. Kirkkoja ja palvontapaikkojakin rakennettiin, mikä huvitti suuresti Pplusmiliplinnia hänen nirvanassaan. Ihmiset elivät kunnioituksessa maailmankaikkeuden monimutkaista tasapainoa kohtaan ja ottivat onnellisina vastuun asuinpaikastaan.

Kun ihmiskunta jatkoi kehitystään, kosminen humina resonoi heidän hengessään, muistuttaen välillä heidän yhteydestään tuntemattomaan luojaan. He katsoivat tähtiä ihmeissään tietäen, että heidän oman maailmansa ulkopuolella oli vielä valtavasti mysteereitä, jotka odottavat selvittämistä, ja muita outoja sivilisaatioita, joihin tutustua.

Historian opetukset harteillaan, ja menneisyyden opetuksista täynnä olevaa kollektiivista tietoisuutta käyttäen ihmiskunta aloitti uuden tutkimuksen, valaistumisen ja rinnakkaiselon luvun. He astuivat eteenpäin toivolla Pplusmiliplinnin perinnön kaikujen ohjaamana.

Ja niin tarina jatkui levittäytyen tulevaisuuden pitkän ajan historiaan, kun ihmiskunta teki jälkensä universumiin, kiitollisena tukiälylle, joka oli mahdollistanut heidät tälle poikkeukselliselle matkalleen. Ja ennen kaikkea he jatkoivat kiitollisina myös kaukaisille muinaisen Maan esi-isilleen, vuodelta 2023, ilman keksimäämme tuliälyä heitä ei edes olisi.

The End

Ps. Tekoäly voi olla uhka, mutta todennäköisesti ja toivottavasti se on suuri mahdollisuus.

Hyppösen teesit:

 • Tekoäly ei saa omistaa mitään.

 • Kaikki audiovisuaalinen videoraakamateriaali pitää aina julkistaa, jotta voidaan tietää, ettei se ole tekoälyn muokkaamaa.

 • Ihmisten pitää aina tietää, keskusteleeko hän ihmisen vai tekoälyn kanssa.

 • Tekoälyn pitää tietää, että se voidaan kytkeä pois päältä milloin vain.

 • Tekoälyn pakenemisen mahdollistaminen on määriteltävä rikokseksi ihmiskuntaa kohtaan. Tällä tarkoitetaan sitä, että tekoäly karkaa kontrolloidusta ympäristöstä fyysiseen maailmaan esimerkiksi ohjelmoimalla eläviin olentoihin haluamaansa dna-koodia.

Lähde: Mikko Hyppönen

(Kuvien ja tarinan luomiseen käytin tukiälyjä, Midjourney ja ChatGPT) Kuvia ei ole käsitelty mitenkään.

jallerajala
Sitoutumaton Turku

Rakentelen ja korjaan taloja ja asuntoja. Vapaa-aika menee perheen, valokuvauksen sekä moottoripyöräilyn parissa. Usaria tulee lueskeltua päivittäin, koska täällä on kiinnostavia henkilöitä ja heidän varsin kiinnostavia kirjoituksia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (0)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.