Selkämeren helmi, Isokari.
Kävimme hallituksen kanssa selkämeren helmellä, Isokarilla. Saarelle pääsee laivalla Uuudestakaupungista, hintaan kuuluu opas joka käyttää ylhäällä majakassa, ja kertoo mielenkiintoisimmat seikat saaresta. Saaressa on toimiva luotsiasema ja yöpymistä varten löytyy myös hotellin tapainen, ravintolakin löytyy, josta saa hyvää sapuskaa ja vaikkapa paikallista olutta. Majakka nousee noin 50 metriä merenpinnasta, ja se on edelleen täydessä toiminnassa, valmistusvuosi on 1833, varsin jylhä sisältäkin. Saaren kasvisto on monipuolinen, löytyy yli 400 eri kasvilajia, lampaitakin on. Lintujen tarkkailijoille sekä luonnonrauhasta pitäville erittäin hieno ja helppo kohde. Seuraavaksi olisi meininki lomailla Kökariin ja sieltä taidesaari Källkäriin. Linkistä videoon, jossa keskityin lähinnä komeisiin maininkeihin ja majakkaan > https://youtu.be/D3FY17luUfs
Tapaan käydä Isokarissa noin kerran vuodessa omalla paatilla. Saari on hieno, toisaalla karua merenpieksämää kalliorantaa ja saaren keskellä vehreää lehtoa. Selkämerellä vesi Saaristomerta puhtaampaa, maisemat avarammat ja vapaita kesämökittömiä luonnonsatamia löytyy heti viimeistään kun Kustavista Ahvenanmaan rajan ylittää. Kiva kun löysit paikan.
Majakoista suosikkini on silti Bengstkär nykyisen kotikuntani Kemiönsaaren alueella. Sinne on harvoin jos koskaan asiaa omalla veneellä kun maininki käy ”aina”, mutta päiväretki tai yli yön reittiveneellä on joka euron väärtti. Ainutlaatuinen.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos hienosta kuvauksesta, ja täytyypä laittaa vielä tuo Bengstkär kalenteriin kesäloma kohteeksi, niin sitten oliskin jo lähes kuukausi mennyt varsin merellisessä ympäristössä. Vuokra mökkeiltiin ensin Lokalahdella, ja sit jumitettiin toisaalla prätkällä sadetta paossa, Isokarin kiepaus, seuraavaksi Kökar, ja mitä viellä, Jurmossakin pitäisi varmaan käydä pitkästä aikaa, tosin se paikka on parhautta mielestäni ruska aikaan. Saaristo ja meremme, maailman upeinta luontoa omalla ainutlaatuisella tavallaan!
Ilmoita asiaton viesti
Kivinen Jurmo on myös upea karuudessaan. Itse en ole käynyt siellä kuin kesällä, ruska-ajan lisäksi tiedän joitain jotka ottavat kevään ja muuttolintuparvet vastaan siellä joka vuosi.
Tarinan mukaan Jurmo on puuton koska Kustaa Vaasa olisi määrännyt saaren poltettavaksi kostoksi paikallisten merirosvoilusta. Tiedä sitten. Ehkä oppivat kerrasta koska ainakaan minun paattiani ei ole koskaan rosvottu siellä.
Ilmoita asiaton viesti
No hyvä kun on paattis säilynyt 😉 Tuon poltto tarinan olen myös kuullut, mutta jos puut menivätkin, niin kiviä ainakin on paljon Jurmolaisilla. Saaren itäpäässä on hienoja kivikehiä, ilmeisesti jotain hylkeen pyytäjien rakennelmia.
Kauan sitten oltiin lintujen poikas aikaan tietämättämme rauhoitetussa länsipäässä, lintuja oli aivan naurettava määrä, juoksivat ympäriinsä siinä ihan jaloissa. Vähän nolotti kun takas tullessa huomattiin rauhoitus kyltit.
Kerran taas saaren rannat olivat tupaten täynnä tukkipuita, kun merellä oli joku proomu uponnut. Niin ja sitten vielä, en ole missään suomessa nähnyt yhtä kirkasta tähtitaivasta kuin Jurmossa myöhään syksyllä. Kokemus jo yksinään melkoinen.
Muistanet varmaan Jurmo Pärin, myi luultavasti maailman kalleinta saaristolaisleipää, ja hitokseen hyvää savukampelaa. Mikäpä siinä myydessä, pitkät matkat toisaalle, kauppaan 😉
Ilmoita asiaton viesti
Mattsoni. 🙂
Muistan mukulana kun käytiin usein Jurmossa vanhempieni kanssa paatilla, Mattson tuli verkoilta aamuvarhain avopaatillaan ja perkasi siinä kampelat kirveellä + pani savustumaan niin että savukampeloiden tuoksu levisi koko vierassatamaan. En ikinä unohda kun pojankloppina söi sitä savupönttötuoretta kampelaa suupielet rasvassa, ei sen parempaa ollutkaan.
Silloin en vielä tiennyt rahasta mitään mutta pohjoisemmassa, Brändön Jurmossa, Österlund savusti vastaavia ja muistan hyvin että maksoivat 3 markkaa pienempi ja vitosen isompi.
Ilmoita asiaton viesti
Missä viipyy varoitus ”US-blogien lukeminen voi vaarantaa kesäsi aikataulut”?
Olen jo luvannut itselleni vierailla Lenin-museossa, ja nyt tunnen aikamoista kutinaa myös Isonkarin suhteen. Huolimatta ”totaalisesta” eteläkarjalaisuudestani olen tutustunut merimajakoihin Söderskärissä, Bengtskärissä, Kylmäpihlajassa ja Tankarilla, joista viimemainittu jäi ihasteluksi itse majakkatornin ulkopuolella. Saarivierailu matkailutuotteena näkyy olevan kaikissa tapauksissa varsin samanlainen: merimatka, opastus ja ateria.
Bengtskär rakennuksena jäisi tänä päivänä tekemättä. Kiviaines on lohkottu luodon omasta kallioperästä ”lähimateriaalina”, eikä sellainen saaristoluonnon murjominen olisi enää ajateltavissa. Hyvä kun rakensivat ajoissa! Opas huomautti minulle, ettei kallioon pidä tehdä merkintöjä piirtelemällä tai esimerkiksi vasaroimalla. Luodon graniittiin on kuitenkin vuosikymmenten aikana ehditty hakata valtaisa määrä nimikirjaimia ja päiväyksiä; nekin ovat nähtävyys.
Ilmoita asiaton viesti
Bengtskärin rakennusmateriaali aiheuttaa juuri sellaisen vaikutuksen, että se majakka on vain kasvanut siitä luodosta ylös kuin joku iso kasvi.
Isokarinreissulle kannattaisi yhdistää hyljesafari Sandbäckiin mutta ymmärtääkseni se on mahdollista vain keväästä heinäkuun puoliväliin. Mukulana merialueella ei ollut liikkumiskieltoa vaan sinne pääsi omalla paatilla lähelle, hauskan näköstä kun makoilevat kalliolla ja meri on täynnä uteliaita päitä paatin ympärillä.
Tuo on muuten hyvä huomio, että majakkaretken konsepti on yleensä aina sama. Ja melkein aina se lounas/päivällinen on lohisoppa saaristolaisleivällä.
Ei sieltä Lenin-museolta ole kuin parin tunnin ajomatka Ukiin.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, Isokari on helppo mutta antoisa. 4 viikon loma yhdistettynä kohteiden runsauden pulaan aiheuttaa kieltämättä tietynlaista kutinaa ja rutinaa ;=) Älä unohda Källskäriä, ens viikolla näen kuinka sinne edes pääsee! Källskär, paras retkikohde Ahvenanmaan saaristossa -> https://www.katve.co/julkaisut/kallskar-paras-retkikohde-ahvenanmaan-saaristossa
Ilmoita asiaton viesti
HS Teeman saaristoaiheisessa kesänumerossa Källskär ja erityisesti nuo kreivilliset rakennelmat esiteltiin melko laajasti. Kun omituiselle persoonalle osuu suuri varallisuus, voi todella sanoa: loppu on historiaa.
Ilmoita asiaton viesti