Sienistä parhain
Kanttarelli on mielestäni parhain sienemme. Helppo käsiteltävä, kaunis katsella, ja mikä parasta?
Aivan loistavan makuinen, hieman voita, kermaa, suolaa ja ripaus pippuria, niin makuelämys vailla vertaa on valmis.
Toki pannukin tarvitaan.
Yhteen aikaan oli jokin suppilovahverovillitys.
Kasvaa ryppäissä, puhdas ja helppo kerättävä.
Keräsin niitä paljon, ja paistoin pannulla.
Aivan kuin polkupyörän venttiikumeja olisi pureskellut.
Aivan liian sitkeä paistettuna.
Kanttarelli on yliveto.
Ilmoita asiaton viesti
Heh, totta puhut. Kanttarelli on myös paljon haasteellisempi löytää, ainakin täältä Hyvinkään männiköistä.
Etenkin kun jalat ei toimi kuten ennen vanhaan.
Ilmoita asiaton viesti
Makuasioita. Kanttarelli on helppo käsitellä ja se on maistuva, mutta minusta siitä puuttuu vähän luonnetta. Se sopii vähän kaikkeen mutta ei nouse esiin oikein mitenkään erikoisesti. Toki kerään aina kun näkyy mutta edellä haukutut suppilovahverot ovat enemmän minun makuuni, niissä maistuu metsä. Samoin mustatorvisienet vievät voiton kantarellista.
Kipakoissa rouskuissa on enemmän makua. Karva- ja kangasrouskut pitää keittää ennen käyttöä ja sitten onkin nopeasti purkkikaupalla syksyn makuja säilöttynä etikkaan tai suolaan sienisalaatteja ja piirakoita varten. Rouskut menevät myöhemmin myös hirvimakkaraan, jahka metsästysseura taas tuo lihat. Haperot ovat miedompia mutta etikkaan säilöttäessä makumaailmaa voi säädellä vaikka valkosipulilla ja miksei inkiväärillä.
Tykkään kyllä että tatti vie voiton sienimaailmassa. Herkkutattirisotossa on jännä toffeeseen vivahtava maku ja muhennos vie kielen.
Pitäisi opetella lisää sieniä, harmittaa kun kovin moni runsaskin laji jää metsään kun ei ole ihan varma lajitunnistuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Sama juttu tuon lajintuntemisen suhteen. Paljon jäänyt sieniä metsään, kun lajinmmääritys ei onnistu.
Ilmoita asiaton viesti
Suppilovahveroista on moneen käyttöön: keittoon, patoihin, kastikkeisiin ja olen murustellut kuivattuja vuokaleipiinkin.
Eikö siellä ole sieninäyttelyitä, opettelin aikanaan lisää sieniä syksyisin kotiteollisuusasemalla. Kysäise Martoilta missä päin lähellä olisi, heillä on tapana järjestää neuvontaa.
https://www.martat.fi/ajankohtaista/marttojen-valtakunnallinen-sienipaiva-kaynnistaa-sieniviikot-tule-mukaan-tapahtumiin-ja-osallistu-sieniretkelle/
Ilmoita asiaton viesti
Paras keino olisi tietty ängetä itsensä metsälle jonkun paikallisen sherpan opastukseen. Kirjoista ja netistäkin löytyy vaikka mitä tietoa.
Lajimäärityksen laajempi tuntemus, tai sen puute, on ainakin omalta osaltani silkkaa laiskuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Tosiaan melko vaikeaa löytää. Tämä vuosi on hyvä tattivuosi.
Ilmoita asiaton viesti
Tatteja on Kyllä paljon, tuppaavat vaan olemaan lähes aina toukkia täynnä.
Ilmoita asiaton viesti
Tattivuotta on kehuttu, mutta kun kävin äsken Bembölen–Oittaan tienoilla, löysin yhden (1) kunnollisen herkkutatin, toukattoman kylläkin. Eipä silti, tatit eivät ole varsinaisia suosikkejani.
Sen sijaan haapa- ja karvarouskuja sekä kehnäsieniä piisasi.
Ilmoita asiaton viesti
Näkyikö kanttarelleja sielläpäin?
Hyvinkäällä ne tuntuu olevan todella hakusessa. Johtunee maasto-olosuhteista.
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa en valitettavasti nähnyt kantarelleja, muutaman yksittäisen suppilovahveron näin.
Yksi kantarellin hyvä puoli on, että se on helppo tunnistaa. Samalla se on kuitenkin huono puoli, koska asutulla seudulla ne saattavat kadota parempiin suihin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä pointti oli tuo. Helppo tunnistaa, joten kelpaa varmaankin myös satunnaisille sienestäjille.
Ilmoita asiaton viesti