Suolapulssi

Saaret roikkuvat korkealla eteläisen Selkämeren ulapoilla.

Itämeri on par’aikaa saamassa suolaista ja hapekasta vettä Tanskan salmien kautta. Käynnissä on suurin suolapulssi kymmeneen vuoteen. Pulssin kesto ja vaikutus on vielä epäselvä, mutta on toiveita ainakin eteläisen Itämeren ja sen syvänteiden raikastumisesta.

Suolapulssi vaatii syntyäkseen tietynlaiset olosuhteet: nyt Itämerellä tuuli pitkään idästä ja kaakosta, mikä työnsi vettä ulos ja laski Itämeren pintaa. Sen jälkeen Pohjanmeren myrsky työnsi korvaavan veden Tanskan salmista takaisin Itämereen.

Yksittäiset suolapulssit ovat hyväksi syvänteille, mutta Suomen rannikoille ne voivat harvinaisina olla jopa haitallisia työntäessään hapetonta ja ravinnepitoista vettä edellään. Näin kävi mm. vuoden 2014 suolapulssille, joka jäi eteläisen Itämeren syvänteisiin. Tilanne olisi toinen, jos pulsseja saataisiin useammin ja voimakkaampina, jolloin myös pohjoiset vedet vaihtuisivat.

Minun ikäpolveni paikalliset muistelevat 80-luvun alkua, jolloin meri oli nykyistä suolaisempi, puhtaampi ja kirkkaampi ja merikalat olivat runsaslukuisia. Sinisimpukoiden kansoittamaa rakkolevää saattoi tulla ankkurin mukana syvältäkin kun aurinko pääsi paistamaan syvyyksiin. Merikortilta etsittiin syvänteet ja pilkittiin turskaa, mitä olisi parven kohdalle osuessa noussut niin paljon kuin kehtasi nostaa. Paineenvaihtelusta pökkeröitynyt kala ei pannut hanttiin. ”Turska ottaa vaikka ovenkahvaan” tuli sekin todistettua, kun isäni lahjoitti minulle ovenkahvasta tekemänsä pilkin joka kiinnitettiin narun päähän. Kampeloita sai verkoilla syvänteistä, ja niitä perattiin kirveellä ja savustettiin niin että meidän lasten naamat kiiltelivät rasvasta herkullista kalaa rantakivellä mutustellessa.

Tämänkertaisen suolapulssin vaikutukset jäävät nähtäviksi, hitaasti pohjaa pitkin mateleva suolaisempi vesi voi olla rannikollamme vasta parin vuoden päästä jos se tällä kertaa tänne asti jaksaisi. Sitä odotellessa, koukkuinen ovenkahva odottaa käyttöä varaston hyllyllä.

JanneSalonen11
Sitoutumaton Kemiönsaari

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena tiedotusoppi. Yrittäjä ja isä, koiran hovimestari. Pro Kimitoön - Kemiönsaaren puolesta rf/ry:n puheenjohtaja.
Kemiönsaaren kunnanvaltuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu