Karmean heiton inflaatio

Suomi on keihäsmaa. Vai onko?

Suomi on ollut keihäsmaa, keihäänheiton arvokisamitaleilla ja maailmanennätyksillä mitattuna. 

Tänään Iltalehti uutisoi otsikolla: Antti Ruuskanen räväytti hirmukaaren- MM-raja helposti rikki. Tulos oli 85,15.

Hirmukaari? 85 metriä on pitkä heitto ja todellakin, yli MM-rajan 2 metrillä 15 sentillä. 

Eihän tämä ollut suinkaan ensimmäinen kerta kun saman sisältöisiä otsikoita esiintyy. Minä olen, näin vankkana penkkiurheilijana ja urheilua ikäni seuranneena sitä mieltä, että 90 metrinen on hirmukaari ja yli 95 metriselle ei taida oikeaa adjektiivia edes löytyä. Sen rajan kun on ylittänyt vain yksi mies nykyisellä keihäsmallilla, kaikkien aikojen keihäänheittäjä Jan Zelezny. Hän on tehnyt tuon tempun peräti neljä kertaa. (lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Keih%C3%A4%C3%A4nheitto)

Aki Parviaisen SE, 93,09 on listan kymmenentenä. 

Yksikään nykyisistä maailmanennätyksistä ei ole suomalaisen nimissä. Ei miesten, ei naisten, ei nuorten, ei poikien eikä tyttöjen.

Edellinen suomalainen olympiavoittaja on Heli Rantanen, Atlantassa 1996. Miesten puolella Suomella on 7 olympiakultaa ja viimeisin Tapio Korjuksen, Soul 1988. 

Maailmanmestaruuksia Suomella on neljä miesten puolella ja yksi naisissa. Viimeisin kulta on Osakasta, 2007 Tero Pitkämäen tuomana. 

Euroopanmestaruuksia Suomella on kuusi, joista viisi miehillä ja yksi naisilla. Edellinen voitto vuodelta 2014, Antti Ruuskanen. 

Meillä on upea historia keihäänheitossa. Väittäisin jopa että vertaansa vailla kansojen joukossa. Mutta viime vuosina lajin taso on noussut ja ennen kaikkea laajentunut maailmalla. Suomella on ollut aiemmin selvää, että voimme lähettää kaikkiin arvokisoihin maksimimäärän edustajia. Ei enää. Varsinkin naisten puolella tilanne on ollut todella heikossa hapessa. 

Kun joku suomalaismies heittää yli 80 metriä tai jos joku nainen saa keihään lentämään sentilläkin yli 60 metriä, niin uutisointi tuntuu lähtevän aivan lapasesta. ”Hirmukaari!” 

Lienee niin, että kunniakas historiamme asettaa joskus aivan kohtuuttomat odotusarvot heittäjille. Edellinen suomalainen hirmuheitto on Pitkämäen nimissä 91,23  Lapinlahti 22.7.2007

Naisten puolella hirmuheitto lienee 70 metriä. Sitä ei ole nykykeihäällä yksikään suomalainen päässyt lähellekään. Suomalainen hirmuheiton raja taitaa olla 60 metrissä. Eikä se ole edes jokakesäistä. 

Kyllä Suomi on keihäsmaa, edelleen, mutta vähempikin hehkuttaminen riittää. Sitä keppiä kun osataan heittää monessa muussakin maassa ja jopa pidemmälle kuin meillä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu