Keihään karsinta – kuka kisoihin?

Juuri käydyt yleisurheilun SM-kisat eli Kalevan Kisat eivät tarjonneet paljoakaan hehkutettavaa. Monessa lajissa mestaruus ja mitalit tulivat tuloksilla joilla olisi oltu tiukoilla jopa sata vuotta sitten, tai kymmeniä vuosia taaksepäin. On lisäksi lajeja, joissa tuloskehitys takkuaa vuodesta toiseen samoissa lukemissa.

Naisten 100 metrin aitajuoksu ja naisten 7-ottelu tekivät upean poikkeuksen sääntöön. Hienoja kisoja ja hyviä tuloksia.

Toki Kalevan kisoissa kisataan ennen kaikkea mitaleista ja mestaruuksista ja tulokset ovat mitä ovat.

Taas on arvokisat tulossa ja tällä kertaa MM-kisat Dohassa. Miesten keihäs on niitä harvoja lajeja, jossa Suomella on perinteisesti mahdollisuus lähettää kisoihin peräti kolme edustajaa. Niin nytkin. Mutta keitä lähetetään?

Oliver Helander 86,93, Antti Ruuskanen 85,15, Suomen mestaruuden voittanut Lassi Etelätalo SM-tuloksellaan 84,11 ja Toni Kuusela 83,40 ovat ylittäneet MM-rajan 83 metriä.

Tänä vuonna vain yksi heittäjä(Toni Kuusela) on heittänyt uutena nimensä Suomen kaikkien aikojen tilastoon, jaetulle sijalle 22. tuolla tuloksella 83,40.

Valintaan on perinteisesti liittynyt spekulointi. Ja ei ilman kiistoja ole selvitty. Näin penkkiurheilijana valitsen vailla mitään päätösvaltaa kisamiehistöön Helanderin, Ruuskasen ja Etelätalon. Toisaalta pitää olla kyllä huolissaan siitä, missä kunnossa Helander ja Ruuskanen ovat. Loukkaantunut Helander jätti Kalevan kisat kokonaan väliin. Etelätalon osalta SM oli vahva näyttö, ja vaikkei se mikään jättiheitto ollutkaan, niin kunto näyttäisi olevan nousussa.

Entä Tero Pitkämäki? Hän on kisannut viimeksi yli vuosi sitten. Missä siis näytöt ja milloin hän niitä antaa? Ei kai sentään vanhoilla meriiteillä voida ohittaa tulosrajan tehneitä? Mielestäni ei. Heittää pitää ja pitkälle, jos kisaamaan on mieli.

Suomi lähtee joka tapauksessa kisoihin ylipäätään äärimaltillisella tavoitteella, jos SUL:n valmennusjohtaja Niemi-Nikkolaa on uskominen ja miksei olisi. Lainaus MTV3- uutisesta 4.8 2019: Mitalitavoitteita ei välttämättä aseteta

Lisäksi YLE Urheilun(4.8 2019) jutussa kerrotaan: ”Teron tilannetta odotetaan niin kauan, kunnes Tero ilmoittaa kilpaileeko hän tällä kaudella, SUL:n valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola sanoi sunnuntaina.

Ennustan: Suomi ei saa yhtään mitalia tulevista MM-kisoista, pistesijoja voi tulla muutama. Nekin ovat todella kiven alla. Ja saa yllättää ja näyttää minulle ns. närhen munat. Pessimisti ei pety sanotaan, mutta olen enemmänkin realisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu