Suunnistus olympialaisiin

Oma kokemukseni suunnistuksesta, tai rastien sattumanvaraisesta löytämisestä, rajoittuu armeijaan 1985-86 ja Vekaranjärven maastoihin. Tosin siellä sitä suunnistukseenkin sopivaa maastoa piisaa. Eli en todellakaan ole mikään lajiniilo enkä asiantuntija. Mutta innostunut lajin seuraaja olen.

Seuraan urheilua melko monipuolisesti. En kaikkea, mutta laidasta laitaan. On lajeja, joiden kohdalla nykytekniikka ja ammattitaitoinen televisiointi ovat lisänneet mielenkiintoa lajia kohtaan. Ampumahiihto ja curling sopivat esimerkeiksi.

Mutta kyllä se täytyy todeta, että suunnistus on onnistunut tuomaan lajin pöpeliköstä kaupunkeihin ja tekninen toteutus avaamaan lajin salaisuuksia aivan eri tavalla kuin menneinä vuosina. Siis siihen aikaan kun legendaarinen Pekka Oksala kyyhötti pimeydessä kuiskailemassa Jukolassa, tuleeko seuraavaksi hirvi vai kilpailija.

Menneet suunnistuksen MM-kisat olivat erittäin koukuttavaa ja viihdyttävää katseltavaa. GPS- seuranta tekee lajin seuraamisesta todella jännittävää. Kisat oli toteutettu erinomaisesti.

On kuitenkin selvää, että lajin hienoudet eivät aukea ilman asiantuntevaa selostusta ja ennen kaikkea kommentaattorien syvällistä lajituntemusta. Markku Mäkäräisen selosti tällä kerralla, pienellä ”Jussi Eskola”-aksentilla, erittäin asiantuntevasti.

Kommentaattoreina toimineille Minna Kaupille ja Janne Salmelle annan täydet 10 pistettä. Innostumista, ilman ylilyöntejä. Maltti tiukoissa paikoissa kertoi, että he todellakin tietävät mistä puhuvat. Kommentointi toi esille uusia näkökulmia ja asioita joita ei penkkiurheilija osaa katsoa eikä välttämättä ymmärrä. Syvällinen kokemus kuului kommenteista.

Kiitos Yle urheilu ja TV 2 suunnistuslähetyksistä.

Näillä näytöillä ihmettelen ettei suunnistus ole vielä olympialaji. Millään lailla väheksymättä mitään lajia, keksisin aika monta lajia, joka häviää suunnistukselle viihdyttävyydessään, urheilullisuudessaan ja toteutuksessaan. Noilla viikonlopunkin näytöillä lajin suosion soisi kasvavan. Toki suunnistus on erittäin vaativaa, kestävyysurheilun ja älyllisen ponnistelun yhteistyötä. Siinä luulisi olevan riittävästi haastetta nuorille.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu