Dekkareista
Lukeminen on kohdallani satunnaista. Joskus luen paljonkin ja sitten taas- en. Yleensä luen saman kirjailijan teoksia perätysten. Ja järjestyksessä jos henkilöhahmot pysyvät samoina.
Olen joskus kirjoittanut pitäväni ruotsalaisista dekkareista ja ei tuo mielipide ole mihinkään muuttunut. Paitsi kirjoittaa, osaavat ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset myös sovittaa kirjoja televisioon ja valkokankaalle, anteeksi nyt vaan, paljon taitavammin kuin suomalaiset. Niistä valtaosa kun on lähinnä vaivaannuttavaa seurattavaa. Paitsi Palmut.
Mutta siis piti kirjoittamani dekkareista. Ajattelin tehdä tähän jonkinlaista listaa, ikään kuin TOP 10- dekkarit(tai hahmot). Mutta en nyt laita näitä mihinkään paremmuusjärjestykseen(paitsi ykkösen kohdalla) vaan siinä järjestyksessä kuin mieleeni juolahtaa.
1. Colin Dexter- Morse
2. Agatha Christie- Hercule Poirot
3. Douglas Preston&Lincoln Child- Pendergast
4. John Verdon- Dave Gurney
5. Michael Hjorth& Hans Rosenfeldt- Sebastian Bergman
6. Jo Nesbö- Harry Hole
7. Jens Henrik Jensen- Niels Oxen
8. Cilla& Rolf Börjlind – Tom Stilton, Olivia Rönning
9. Ursula Poznanski- Beatrice Kaspary
10. Arthur Conan Doyle- Sherlock Holmes
Nuo kaikki ovat sellaisia hahmoja jotka löytyvät kirjahyllystäni. Tuossa on yhteistä ainakin se, että hahmot ovat kiinnostavia. Osin ainakin Pendergast ja Gurney, ja tietenkin vanha kunnon Sherlock menevät yliluonnollisenkin puolelle. Mutta Holmesin hahmolle on monella kiitollisuuden velkaa.
Nykyajan realismia edustavat Hole, Stilton&Rönning, Bergman, Kaspary. Oxen on osin Stiltonin kaltainen ”yksinäinen soturi”, joka taistelee menneisyytensä kanssa. Kiinnostavia hahmoja ja tekevät osin siksi lukemisen koukuttavaksi.
Siinä lukusuositukseni koronaeristykseen. Ja muutenkin.
Oma dekkari harrastukseni on jäänyt viime vuosina hiukan vähemmälle. Joka tapauksessa lista on ihan hyvä ja todistaa sen, kuinka monipuolinen dekkari maailma toden totta on. Toisen tylsä luettava on toiselle helmi. Toisaalta klassikoita mutustelevat lähes kaikki lajista kiinnostuneet ilman vatsavaivoja.
Sen enempää listaan puuttumatta lisäisin pari kirjailijaa, joiden sarja on omasta mielestäni onnistunut.
Rex Stout ja Nero Wolfe
Van Gulik ja Tuomari Dee
Toki sellainen yksittäinen teos kuin Umberto Econ Ruusun nimi sopii myös.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vinkistä.
Ruusun nimi on toki loistava kirja.
Ilmoita asiaton viesti
No mutta nykyaikainen sukupuolinäkökulma puuttuu listalta. Lisätään:
Simone Buchholz – Chastity Riley (suomeksi teoksissa Revolverisydän ja Krokotiiliyö, Kustantamo Huippu 2019).
Ilmoita asiaton viesti
Lawrence Blockin monista sarjoista kiinnostavimman päähenkilö on newyorkilainen murtovaras/kirjakauppias/yksityisetsivä Bernie Rhodenbarr.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö Jari lukemistoosi kuulu muita kuin dekkareita? Kovin on ohut kirjallisuuden tuntemuksesi!
Luulisin Sinun poliitikkona lukevan ainakin poliittista historiaa. Entä sotahistoriaa? Miten on klassikkokirjallisuuden laita? Oletko niitä lukenut?
Tämä dekkaribuumi on tänä päivänä aivan liiallista.
Ilmoita asiaton viesti
Kuuluu. Ei nyt pidä, vaikka kuinka houkuttaisikin, vetää johtopäätöksiä siitä nyt satuin kirjoittamaan nimenomaisesti dekkareista.
Luen lisäksi esim. paikallishistoriaa, elämäkertoja ja tietokirjallisuutta.
Luen sellaisia kirjoja joiden aihealue minua kiinnostaa.Suosikkikirjani on Täällä pohjantähden alla, jonka olen lukenut varmaan alun toistakymmentä kertaa.
Ilmoita asiaton viesti
Viittasit aiemmassa blogissasi Beckiin, joten kannattaa lisätä listalle myös parivaljakko Sjöwall & Wahlöö. Mielestäni he todella hyvin toivat dekkareissaan esille ruotsalaista yhteiskuntaa ja sen toiminnan seurauksia dekkarin keinoin.
Ilmoita asiaton viesti
Totta.
Pari muuta parivaljakkoa ovat Hellström&Roslund sekä nimimerkin Lars Kepler takaa kirjoittava Ahndorilin pariskunta.
Ilmoita asiaton viesti
Hellström&Roslundia en ole lukenut, mutta Kepleriltä Hypnotisoija ja Nukkumatti. Nyt tulee mieleen yksi, jota en myöskään malttanut millään lopettaa oli Dan Brownin Da Vinci -koodi. Katsoin nyt Wikipediasta, että hän oli lukenut Sidney Sheldonin romaanin Tuomiopäivän salaliitto ja katsoi pystyvänsä parempaan, ja niin pystyi.
Kun nyt itse ajattelen, niin minulle dekkaristina Agatha Christie on ykkönen, sitten Henning Mankell ja kolmantena Sjöwall & Wahlöö.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ei jaksa aina lukea, niin Yle Areenalla on nyt hyvä tanskalainen sarja DNA. https://areena.yle.fi/1-50400578
Samoin kotimainen Sorjonen. https://areena.yle.fi/1-3677300
Ilmoita asiaton viesti
Toi DNA pitää katsella.
Sorjoseen en taivu.
Ilmoita asiaton viesti
DNA oli tosi hyvä.
Kannattaa kokeilla Sorjosta, yllätyin positiivisesti.
Samoin Paratiisi. https://areena.yle.fi/1-50287617
Ilmoita asiaton viesti
Myönnän, että minulla on asenne noita suomalaisia dekkareita kohtaan. Usein äänitys on sellainen, että puheesta ei tahdo saada mitään selvää vaikka puhutaan suomea.
Ilmoita asiaton viesti
Minullakin oli aiemmin, mutta noissa on jo asennetta. Jos on saatavilla, niin laitan suomenkielisen tekstityksen, kun en saa aina selvää mitä puhuvat.
Ilmoita asiaton viesti