Pelaaminen voi pilata nuoren elämän
Jenni Chen-Ye 19.8.2021
Lasten ja nuorten pelaamisen ongelmaa ei 90 luvulla ollut. 2000 luvun vanhemmat kohtaavat uuden haasteen – etenkin jos kyseessä on pojasta – miten rajoittaa pelaamiseen käytettyä aikaa, jotta se ei häiritsisi koulunkäyntiä eikä terveyttä. Usein pelaamisessa unohtuu ajan käsitys ja pelatessa aika menee todella nopeasti. Pelaamisen lopettaminenkin on vaikeaa, koska useat pelit ovat koukuttavia. Jos vanhempi pyytää lopettamaan, lapsi voi kiukustua.
Tunnen monta pelien kehittäjää, jotka näkevät peleissä paljon hyvää. On kielipelejä, musiikkipeleja ja urheilupelejäkin. Pelaajat ja pelien keksijät tietenkin puolustavat pelaamista, mutta 7 vuotiaan pojan äitinä vastustan pelaamista. Koska kerran kun pelaamiseen jää koukkuun, siitä on vaikeaa päästä irti.
Moni 2000 alussa syntyneet nuoret ovat uhrautuneet peleille. Olen nähnyt lähelläni paljon poikia, jotka eivät opiskele kunnolla koska pelaavat aamusta aamuun, eivätkä halua käydä koulua. Eivät käy ulkona, eivät liiku, eivät syö, koska pelaavat.
Pelaamisen suurin ongelma on peliriippuvuus, ajanhallinnan puute sekä todellisesta elämästä erkaantuminen. Pelien ja oppiainepelien välillä on varmasti eroja, mutta tosiaan ne eivät saa aiheuttaa riippuvuutta ja haitata terveyttä. Nuoren pelatessa koko päivän liikunta jää vähäiseksi. Kehoon voi syntyä ”pelaamisen asento”, jossa niska työntyy vähän eteenpäin kun tietokone ruutua on tuijotettu liian kauan.
Joku pelien puolustaja voi sanoa, että pelien kautta voi opiskella kouluaineita, mikä tukee koulunkäyntiä. Minä kuitenkin puolustan oppikirjoilla oppimista. Lukeminen ei harhauta todellisuuden tajua, esim. lukija haluaa välillä liikuntaa, seuraa kellon aikoja ja nukkumaanmenoja aikoja, että todellisuudentaju säilyy.
Väittäisin, että pelaaminen on yksi syy nykynuorten väkivaltaiseen käytökseen, koska monet pelit tihkuvat väkivaltaa, joka turruttaa nuoren.
Ilmoita asiaton viesti
Kun elää virtuaalimaailmassa, menettää todellisuuden tajunnan.
Ilmoita asiaton viesti
Kumpikin lapseni on rauhallinen ja väkivallaton – isäänsä tulleet.
Sotapelejä ainakin toinen pelaa paljon. Minä en osaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hmm, onko väkivalta oikeasti lisääntynyt? Mulla on ollut päinvastainen käsitys, mutta kaipa asiasta löytyisi tutkimustakin.
Muuten olen blogistin kanssa samaa mieltä, että videopelit voivat monella tavalla heikentää elämänlaatua.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kummankin kanssa samaa mieltä. Riippuu pelistä, yms. seikoista.
Ei peli tee…
Ilmoita asiaton viesti
Peleissä kaikki tapahtuu samassa paikassa ja samassa ruudussa, jolloin liikunta vähäiseksi. Pelien tuoma hyöty versus haitta on hyvin epäsuhtainen, päätän vastustaa pelaamista.
Ilmoita asiaton viesti
Pelaajat pitäisi saada kiinnostumaan:
– shakin pelaamisesta
– ohjelmoinnista = tee oma pelisi!
Ilmoita asiaton viesti
Myös sudokuihin ja ristikoihin saa uppoamaan mukavasti luppoaikaa. Niistä ei lisäksi synny ääntä ympäristöön eivätkä ne okupeeraa perheen TV-ruutua. Sen lisäksi ne voi keskeyttää milloin hyvänsä miksi ajaksi tahansa ja niitä voi sitten jatkaa suoraan.
Ilmoita asiaton viesti
”Uusi tutkimus: internet todella tyhmentää meitä”
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uusi-tutkimus-internet-todella-tyhmentaa-meita/7f93bb8b-5627-3008-a5ee-c5c91236bbc3
”Internet sotkee pitkäkestoisen muistin”
https://yle.fi/uutiset/3-5425789
”Lasten ja nuorten netti- ja peliriippuvuus: pitääkö olla huolissaan?”
https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/katsausartikkeli/lasten-ja-nuorten-netti-ja-peliriippuvuus-pitaako-olla-huolissaan/?public=f55be634c6143d31e85f7683b3ea87fd
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos linkeistä. Internet riippuvuutta on alettu tutkia ja sen haitoista aletaan puhumaan faktoilla.
Ilmoita asiaton viesti