Helppo neuleohje: Pipo ja kauluri lapselle

Nyt se syksy sitten alkoi, ja kerrankin olen juuri oikealla hetkellä käsityöinspiraatioideni kanssa. (Yleensä minulle käy niin kuin nyt itselleni tekemäni kesäpuseron kanssa: vasta nyt, kun ilmat toden teolla kylmenevät, pusero on päättelemistä vaille valmis.)

 

Innostuin siis tekemään tyttärelle pipoa, kun alkuvuodesta muut perheenjäsenet jo saivat omansa. Hetken googleteltuani kävi ilmi, että pikkulapsen peruspipoille ei oikein löydy kunnollisia koko-ohjeita netistä, joten ajattelin tässä jakaa omien tutkimusteni tulokset, jos vaikka joku muukin innostuu pipoja neulomaan.

 

Ajatus lähti siitä, että tyttärelle talveksi hankitulle toppapuvulle piti saada väreihin sopiva pipo. Wool-langan värit sattuvat aika kivasti puvun kanssa yhteen, joten hommiin vain! Samalla tein iloisen värisen pipon myös tytön mustan gore tex -takin kaveriksi.

 

Neuloin tyttären pipot Novitan Wool- ja Nalle-langoista, jotka ovat samanpaksuisia. Jostain syystä sileällä neulottu pipo vaati kuitenkin enemmän kerroksia kuin joustinneuleella neulottu, mutta ympärysmitta oli molemmissa sopiva. Käytin perusohjeena Novitan pipo-ohjetta, jonka havaitsin hyväksi ja helpoksi jo itselleni ja miehelleni pipoja tehdessä. Kokoarvio piti sitten tehdä itse, ja tietysti ensimmäisestä piposta tuli liian pieni reilun vuoden ikäiselle tytölle. Mutta ei hätää, se pääsi naapurin kolmekuisen tyttövauvan käyttöön ja oli kuulemma sopiva. Jaanpa tässä siis myös vauvan pipon ohjeen samalla!

 

Pipo n. 1-vuotiaalle

 

Lanka: Novita Wool

Puikot nro 3 (tai 3,5)

 

Luo sukkapuikoille 92 silmukkaa. Neulo joustinneuletta (2 oikein, 2 nurin), kunnes neuleen korkeus on noin 13,5 cm. (Minulla se teki 39 kerrosta.) 

 

Tee sitten kavennuskerros: Neulo koko kerroksen ajan 2 oikein yhteen, 2 nurin yhteen. Näin ollen silmukkamäärä puolittuu 46:een. 

 

Sen jälkeen neulo 1 oikein 1 nurin n. 2 cm, eli kunnes neuleen korkeus on noin 16 cm (minä neuloin 7 kerrosta lisää). Tee kavennuskerros: kavenna koko kerroksen ajan neulomalla 2 oikein yhteen. 

 

Tämän jälkeen neulo sileää (kaikki oikein, koska kyseessä on suljettu neule) vielä 1 cm (tein 4 kerrosta). Tee vielä halutessasi kavennuskerros ja päättele työ.

 

Päivitys 29.9.2013: Testasin pipon tekoa myös 7 veljestä -langasta. Sopivan kokoinen 1-vuotiaalle tuli, kun tein 80 silmukkaa ja käytin numeron 3,5 puikkoja (7 veljestä on paksumpi lanka kuin Wool). Muutoin noudata ylläolevaa pipo-ohjetta (mutta älä välitä kerrosmääristä, vaan mittaa työ senteissä).

 

Pipo pikkuvauvalle (alkaen n. 3 kk)

 

Lanka: Novita Wool

Puikot nro 3 (tai 3,5)

 

Luo sukkapuikoille 88 silmukkaa. Neulo joustinneuletta (2 oikein, 2 nurin), kunnes neuleen korkeus on noin 11 cm (minä tein 31 kerrosta). 

 

Tee sitten kavennuskerros: Neulo koko kerroksen ajan 2 oikein yhteen, 2 nurin yhteen. Näin ollen silmukkamäärä puolittuu 44:ään.

 

Sen jälkeen neulo 1 oikein 1 nurin n. 2 cm, eli kunnes neuleen korkeus on 13–14 cm (minä neuloin 7 kerrosta). Tee kavennuskerros: kavenna koko kerroksen ajan neulomalla 2 oikein yhteen. 

 

Neulo vielä 3 kerrosta sileää. Tee lopuksi halutessasi vielä kavennuskerros. Päättele työ.

 

 

Piposta innostuneena päätin kokeilla myös kaulurin tekemistä. Netistä löytämäni ohjeet olivat tällaiselle rähmäkäpälälle liian monimutkaisia, ja olisi pitänyt käydä taas äidin opissa. Sitten löysin jostain blogista supersimppelin ohjeen, jonka sitten sovelsin mieleisekseni. Tässä ohje:

 

 

Kauluri pikkulapselle (alkaen n. 1 v)

 

Lanka: Novita Wool

Puikot nro 3 (tai 3,5)

 

Luo sukkapuikoille 88 silmukkaa. Neulo joustinneuletta (2 o, 2 n), kunnes neuleen korkeus on n. 10 cm.

 

Yhdistä kahden puikon silmukat samalle puikolle. Toista toisella puolella. Työssä on nyt siis 2 puikolla 44 silmukkaa kummallakin. (Voit halutessasi vaihtaa tässä vaiheessa koon 3,5 puikkoihin, jos neulot kaulurin läpät muulla kuin joustinneuleella).

 

Neulo kaulurin "takaläppä". Halutessasi voit lisätä työhön silmukoita tässä vaiheessa. Minä lisäsin 4 silmukkaa per kerros kahden kerroksen ajan, jolloin työhössä oli 52 silmukkaa. (Ohje silmukoiden lisäämisestä täällä! Itse käytin keinoa nro 3, eli neuloin silmukoiden välisen langan.) Voit myös jättää silmukoiden lisäämisen kokonaan väliin ja jatkaa läpän neulomista esimerkiksi sileällä (oikean puolen kerros oikeaa, nurjan puolen kerros nurjaa) tai helmineuleella (1o, 1n, nurjalla puolelle 1n, 1o).

 

Neulo sileää neuletta (tai halutessasi esim. helmineuletta), kunnes läpän korkeus on noin 10 cm. Päättele. Jos teet yksivärisen läpän, voit tehdä reunuksiin pätkän ainaoikeaa (esimerkiksi 4 silmukkaa), jolloin reunus ei käpristy.

 

Neulo kaulurin etuläppä samalla tavalla, mutta neulo siitä n. 14 cm:n korkuinen.

 

(Voit toki itse päättää, minkä kokoiset läpät kauluriin teet.)

 

Koska minun kaulurini on raidallinen, en tehnyt reunuksiin ainaoikeaa-kerroksia. Tästä syystä kaulurin reunukset käpristyivät. Niinpä vielä lopuksi virkkasin kerroksen kiinteitä silmukoita reunukseen, niin se pysyy hieman paremmin kuosissaan.

Tässä ohjeessa kaulurin kaulusosa on aika korkea, sillä ajatuksella, että kauluri kenties mahtuisi päälle vielä seuraavanakin talvena. Kauluksen voi kuitenkin kääntää tänä talvena kaksinkerroin, jolloin se on myös oikein lämmin.

 

 

Nyt meidän perheessä kaikki ovat siis varustautuneet tulevaan talveen. Pipo on muuten tosi kiva lahjaidea talvivauvalle rotinoiksi tai vaikkapa jouluksi!

 

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu