Mullistava totuus suosikkipizzasta
En tiedä, miten päin olisin. Olen saanut suuren pizzaheurekan.
Kaikki lähti siitä, kun piti väsätä itselle nopeasti joku kiva lounas. No, päätin tehdä pienen pizzan ohuesta rieskasta. Havaitsin, että Fazerin neliskulmainen rieska on täydellisen kokoinen pizzapohja: nälkä lähtee, muttei tule ähky.
Ei, tämä ei vielä ollut se heureka.
No, kaivelin kaapeista pizzatäytteitä. Ikiaikainen suosikki pizza Americana eli kinkku-ananas-sinihomejuustopizza ei onnistuisi, kun ei ihme kyllä sattunut olemaan kinkkua jääkaapissa.
Hetkinen.
Mihin sitä kinkkua tarvitaan? Ehkä pelkkä ananas-sinihomejuusto riittää.
Ja tämä oli nyt se heureka.
Mullistava totuus valkeni, kun iskin hampaani uunista otettuun pizzaan. Ananas-sinihomejuustopizza on parempaa kuin kinkku-ananas-sinihomejuustopizza!
Kyseessä on tietysti vain minun mullistava totuuteni, mutta kyllä se aika mullistava oli, niin tiiviisti on kinkku aina liittynyt pizzaan. (Tai vaihtoehtoisesti pepperonimakkara.)
Sanottakoon nyt vielä, että olen viime aikoina muutenkin tullut aika ronkeliksi pizzatäytteiden suhteen, etenkin raskausaikana tätä oli ilmassa. Tilatuissa pizzoissa kinkku on usein sellaista hirveää makkaramössöä, joka ei ole oikeaa kinkkua nähnytkään, ja herkkusienet ja ananakset ovat halvinta säilykelaatua. Kaupan pakastepizzan kinkku aiheutti ihan yökkimisreaktion. (Kotona tehty pizza siis rules.) Ehkäpä kinkkudissaukseni johtuu osaksi tästä, mutta väitän silti, etteivät ananas ja sinihomejuusto kaipaa kinkkua seurakseen.
Ja juu, loistavia pizzapohjia nuo rieskat. Säilyvätkin hyvin pakastimessa ja ovat niin ohuita, ettei sulattaminen ole ongelma. Tomaattikastikkeeksi vaikkapa tuubista töräys tomaattipyreetä, joka ohennetaan vedellä ja maustetaan (esimerkiksi suola, pippuri, oregano, oliiviöljy). Tomaattipohjaksi käy myös vaikka valmis taco-kastike. Täytteet tietysti mielen mukaan ja juustoa päälle. Ja pizza on suussa nopeammin kuin tilattu versio.
Toinen suosikkipizzani on muuten kinkku-herkkusieni. Se ei ehkä olisi ihan sama juttu ilman kinkkua…
P.S. Joidenkin mielestä ananas ei kuulu pizzaan. Minä olen eri mieltä. Pizzaanhan voi laittaa ihan mitä täytteitä vain!
Tästä sopii sukeuttaa pidempikin keskustelu erityisistä pizzatäytteistä.
Söin kerran Milanossa calzone-tyyppisen kääntölätyn, jossa oli täytteenä paksulti pehmeää pinaattia. Se oli aika jännä, mieliinpainuva.
Pizzan juustoja olen joskus miettinyt. Joskus juhannuksena seurueen naisisto kyhäili saaressa aivan erinomaisen pizzan, josta olin maiskuttelevinani erityisen juustomaun. Oliskohan siinä ollut Turunmaata? En ole varma, mutta yhyttämällä tietynlainen juusto tiettyjen muiden täytteiden kanssa pizzoihin saanee eroja.
Ilmoita asiaton viesti
Tunnustan olevani pizzantäytteissä aika konservatiivinen. Laitan aina ne samat, hyväksi havaitut sörsselit. Paitsi siis nyt jätän Americanasta kinkun pois.
Juustolla on ehdottomasti iso rooli! Tuore mozzarella on vaan niin parasta, jos sitä sattuu olemaan. Ostan aina sitä jääkaappiin, jos tiedän tekeväni lähiaikoina pizzaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mä taas en ole konservatiivinen juuri missään, mistä en tiedä kylliksi ja moraalin laita tuntuu kantavalta. Alati vaivaa halu tuntea vaihtoehdoista parhaat, koska: miksi tyytyä, samalla vaivalla, huonompaan yhtälöön?
Nje snaju.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kun siinä voi käydä niinkin, että sitten pizzasta tulee oudon makuista ja kauan odotettu makuelämys menee pilalle 🙂
Mutta siis joo, on hyvä olla avarakatseinen tässäkin asiassa.
Ilmoita asiaton viesti