Tammikuun ilo: hortensia heräsi taas eloon

Hortensia 31. tammikuuta. Kuva: Jenni Tamminen

Näin tammikuussa, kun on vielä aika pimeää, hortensian hämmästyttävä elinvoima jaksaa ilahduttaa.

 

Hortensiani oli nyt toista talvea varastossa talvehtimassa, ja jos mahdollista, vielä vähemmällä huomiolla kuin edellisenä talvena. Tammikuussa havahduin siihen, että hortensianhan voisi jo ottaa sisätiloihin. Tämän tiedon löysin viime talvena, vaikkakin ruukkuhortensian talvetuksesta on harmillisen vähän tietoa saatavilla.

 

Tammikuun 5. päivänä menin siis tutkailemaan tilannetta varaston nurkkaan, jonne ei paljoa valoa ollut ikkunoista herunut. (Pelargoniat ovat vallanneet ikkunapaikat, niistä ehkä joku toinen kerta tarkemmin.) Varaston lämpötila oli pidetty talven ajan plussan puolella. Hortensiaa olin kastellut ehkä kerran, ja silloinkin kohtuudella.

 

Kas kummaa, hortensia oli jo ehtinyt alkaa puskea uutta lehteä! Innoissani raahasin ison ruukun (onneksi pyörät pohjassa) sisätiloihin. Tämän ensimmäisen kuvan otin heti silloin 5. tammikuuta.

Hortensia heti sisälle tuonnin jälkeen 5. tammikuuta. Kuva: Jenni Tamminen

 

Toinen kuva on tämänpäiväinen. Nyt on jo nuppuja tekeillä.

Hortensia 31. tammikuuta. Kuva: Jenni Tamminen

 

Hortensia siis hullaantuu sisälämmöstä ja (vähästä) valosta niin, että se aivan kasvaa silmissä! Samalla tavalla kävi myös viime vuonna.

 

Sisätiloihin pääsyn jälkeen olen kastellut hortensiaa useamman kerran viikossa kohtuudella. Ruukku on iso altakasteluruukku, jonka vesimittari ikävä kyllä ei tunnu toimivan, joten vähän arvailulla mennään. Nyt loppukuuta kohden olen alkanut antaa sille myös lannoitetta, senkin aloitin pienellä annostuksella. Mitään kasvivaloa hortensialla ei ole, vain luonnonvalo. Eikä edes asunnon valoisin paikka.

 

Vielä en kuitenkaan ”nuolaise ennen kuin tipahtaa”, sillä olen aiemmin tehnyt vaikka mitä virheitä hortensiani kanssa. Ensin menin leikkaamaan sitä, vaikka hortensiani tekee uudet lehdet ja kukat vanhoihin versoihin.

 

Sen jälkeen hortensia suuttui tuhannen tulimmaisesti viimekeväisestä ruukun- ja mullanvaihdosta, taitaa olla tarkka juuristostaan. Tuntui, ettei se lopullisesti toipunut tilanteesta koko viime kesän aikana.

 

Kaikesta huolimatta hortensiani on yhä hengissä, joten katsotaan, mitä tästä kasvukaudesta tulee. Oppia ikä kaikki!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu