Ihmisen historian vanhimmat ammatti-elinkeinot

Vaikka alemman korkeakoulun liiketalouden ja hallinnon tradenomi (tietojenkäsittely) -opinnäytetyöni julkaisusta pysyvään linkkiin Turun Ammattikorkeakoulun kirjaston kautta tulikin kuluneeksi 3 vuotta viime marraskuussa 2019, pohdin vielä näitä ihmisen historian syvimpiä olemuksia ja olemusta, olemassa-oloa maan päällä, josta erään hyvän miespuolisen opiskelutoverin kanssa väittelin usein opiskeluaikana, hänkin kun on kiinnostunt ihmisestä ja historiasta. Hänhän onnistui opiskelu-aikana muuttamaan käsitykseni ihmisen historian vanhimmasta ammatista miespuoliseen elämänkatsomukseen paremmin soveltuvaksi ”Metsästäjä-Keräilijä” -ammatiharjoittamiseen.

Viime kesänä, kun Turussa oli taas kansainväliset markkinat järjestettynä, niin kävin eräs lauantai-iltapäivä katselemassa Aurajoki-rannassa markkinahumua, ja tein havainnon, että jokiranta oli piukassaan nimenomaan käsityö-yrittäjien kojuja, joiden elinkeino riippuu siitä elämäntapa-yrityksen muodossa.

Olen maailmankatsomukseltani koulutuksen kautta luonnontieteilijä enemmän, kuin taloustieteilijä, vaikka pidän puhuttujen kielien tutkimisesta, täytän humaanisti sanaristikoita, ja olen ihmiselle ihminen, pidän humaanista lähestymistavasta maailmaan ja toisia ihmisiä kohtaan. Päätökseni palata suorittamaan vajaat kaksi vuotta jäljellä olevaa Master in Science Studies in Computer Scienes in Data Analysis -vahvistui tämän joulun aikana, kun näyttää, että sivistystoimen palkkaamana alkuvuodeseta vetämälleni kurssille ei ole tarpeeksi osallistujia, joten kurssi ei ehkä toteudu niin sama, vaikka aloitan parin viikon päästä taas yli-opisto-luennoilla käynnin vaikka vain siitä syystä, että näkisin jotain muitakin ihmisiä.

Jos puretaan tilanne, ja ajatellaan metsästäjä-keräilijä -elinkeino -ammattiryhmää miesnäkökulmasta laajemmin, niin sitä oli pakko edeltää miesten tekemän veistotyöt, eli käsityöt. En ole uskonnollinen ihminen, vaikka Raamattu on kirjahyllyssä ollut 7-vuotisjouluaatosta saakka 1990-luvun painos, ja välillä olen lukenutkin sitä paremman tekemisen puutteessa löytämättä sieltä mitään sen ihmeemmin lisävalaistusta tuovaa, jos otetaan niinkin hypoteettinen teema Raamattu-kontekstin mukaan, että ensimmäiset ihmiset olisivat ”Aatami” ja ”Eeva”, jotka lankesivat sitten käärmeen oltua paratiisissa syntiin, niin reaalimaailmassa voisi toimia niin, että ensimmäisten miehen ja naisen maailmaan putkahtamisen jälkeen, josta tähtitieteilijät voivat kertoa enemmän, niin Suomen perukoilla kun ollaan ja pimeässä pohjolassa, niin aluksi voi olla ihan sees:tä, ristikkotermein, mutta ihmisen perustarve on ravinnon saaminen, niin kuin kaikkien luonnossa elävien perustarve on, eikä tarvitse välttämättä olla pelannut Sims -elämäsimulaattoria tajutakseen tämän.

Marjoja poimien mies ja nainen ensin elättivät itsensä, mutta ei ollut pakastusmenetelmiä, ja pohjolassa kestää marjastusaika kovin lyhyen aikaa. Mies on perinteisesti luotu ehkä juuri metästäjä-keräilijä-myytin innoittamana kielessä vahevemmaksi kuin nainen alun perin, ja saahan siitä lukea vielä nykypäivän uutisissa, että naisilla on pienempi palkka kuin miehillä Naisliike, ja Feministiset voimatoimijat ovat vasta 1900-luvun jälkipuoliskon tuotetta pääasiallisesti.

Selvä, eli aluksi kerättiin marjoja. Perheen nälkä viimeistään jälkikasvun synnyn myötä ajoi miehet kehittämään jonkin keinon, millä voi saalistaa ja metsästää riistaa perheensä kaikkien jäsenien näläntarpeen tyydyttämiseksi, marjojen poimiminen oli liian aikaa vievää puuhaa. Miehet kaatoivat puun, ja oppivat veistotekniikan, ja sitten joku neropatti keksi veistää teräväkärkisen aseen, jolla on helpompaa kaataa riistaa. Eli toisin sanoen käsityöammatti syntyi miesten näkökulmasta sivutuotteena, jotta saataisiin yhteisölle ja omalle perheelle ravintoa. Esiaste miesten käsitöistä oli jo tuottavaa työtä edeltävää, tai sen mahdollistavaa. Isossa kaavassa metsästäjä-keräilijä tuli tosiaan ensin, mutta sitä edelsi miesten tekemät käsityöt. Naisetkin vielä poimi marjoja ehkä, mutta 100% ei toteudu koskaan missään muodossa, joten osa jäi tekemään kotiin käsitöitä.

Korkean moraalin naisten suhteen, jotka tekivät kotona käsitöitä, ymmärsivät myös sen, että niitä voi ehkä alkaa myymään, joka sekin oli ehkä miesten idea alun perin, siis myyntitoiminta? Voin kuvitella, kuinka alkukantaisessa Suomi-yhteiskunnassa metsästäjä-keräilijän vaimo myy riista-metsästystarkoituksiin vuoltuja puu-seipäitä, tai lämmintä vaatetta talvi-olosuhteita varteen nimenomaan miesten käyttöön metsätoimia varten?

Siitähän sitten moni kyllästyi, ja kun ihmisen mielessä, kuten kaikissa asioissa on kaksi puolta, niin ihmiselläkin on kaksi puolta mielessä, moni nainen kyllästyi, ja turvautui siihen, mitä monet pitävät harhaanjohtavasti ”vanhimpana” ammattina.

Itse haluan poissulkea alhaisen moraalin naisten ammatin, koska se ei ole TOP3:ssa:kaan, jos lähtee purkamaan ihmisen historian vanhimpia ammatteja.

Yksi, mitä Raamatun tarinaa Vanhaa Testamenttia olen lukenut, ihmettyttää, että jos alussa oli ainoastaan Aatami ja Eeva, miten jälkeläiset kun maailmassa on nyt noin 6 miljardia ihmistä, ovat selvinneet ilman sukulaisten kanssa harjoitettua sukupuoli-yhdyntää? Geeniteknologian mukaan, ja jos tajuaa tietojenkäsittelyssä Klusteroinnista jotain, ja Olio-perusteisista periytymismekanismeista jotain ihmisen pitäisi olla aika vääristynyt yksilö, eihän me pystyttäisi elämään täällä ollenkaan? Se on jäänyt auki tuosta Raamatun opista, ja en voi oikein niellä sitä.

Jos joku Teologi lukee tämän artikkelin, voinee kommentoida, ”sukurutsaus” -on juridiikan termi, joka on rangaistavaa nykymaailmassa ainakin Suomessa,niin miten ihminen on voinut kehittyä valta-osa kuitenkin väestöstä kantaa statusta ”tavallinen ihminen” ilman mitään sen suurempaa geneettistä häiriötä? En tajua, no, ehkä multa on jäänyt jokin osio lukematta Raamatusta, mutta jatkan lukemista, vaikka tuskin sieltä vastausta löytyy mihkinään minua enemmän askarruttavaan kysymykseen?

Totesin jo aiemmin, että minulla on koulutuksen kautta luonnontieteilijän/taloustieteilijän -maailmankatsomus, vaikka pidän humanistien lähestymistavasta maailmaan harrastuksena lähinnä, ja pyrin toteuttamaan jotan näiden sekoitusta reaali-maailmassani nyt 2020-luvulla, kun elän 36-vuotta täällä jo eläneenä, ”jo”, voidaan sanoa, vaikka elämä ei ole toivon mukaan vielä puolessa välissäkään, mutta tieteellisestä lähestymistavasta riippumatta en taida löytää vastausta elinaikanani?

JereSumell

Olen punavhreä syntyperäinen turkulainen, joka pitää netissä ja oikeassa reealimaailmassa pysyvistä väreistä ja palaavisra asiakkaista, ja ihmisen vastaanottamisen ihmisenä. Koulutukseltani olen Liiketalouden ja hallinnon Tradenomi Informaatioteknologiassa. Valmistuin Turun Ammattikorkeakoulusta helmikuussa 2017. Kirjoitin ylioppilastutkinnossani 2002 humanistiset aineet reaalissa historian, yhteiskuntaopin ja psykologian. Lukion jälkeen opioskelin kasvatustieteitä Turun Yliopistossa, mutta maailma ajoi toisaalle opettaja-opinnoista. Löysin minulle ja taustaani nähden ehkä luontevan polun lapsena alkaneen PC-harrastuksen siivittämä lopulta valmistua tietojenkäsittelystä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu