On syynsä, miksi haluan pysyä epäkaupallisuudessa, ja monin tavoin myös marginaalissa

Voin avata vähän yleisölleni, mitä tätä Uusi Suomi -Vapaavuoro -blogiani varmaan aika monikin seuraa, vaikka tämä aika kuollut uusien postauksien osalta on ollut jo pitkään, koska enemmänhän minulla on ollut sanottavaa, mitä olen halunnut julki tuoda tuolla ajankohtaisten teemojen puolella Puheenvuoro-blogissa.

Mitä olen bloggausta harrastanut epäkaupallisesti pelkästään vähän reilut viimeiset kymmenen vuotta, aloitin ennen edes Talouden, hallinnon ja markkinoin opintojen aloittamista, ja tällä hetkellä vanhin yhä aktiivinen, joskin nyt pitkään sekin kuollut uusien julkaisujen osalta on tuo Tietokoneblogini, jonka aloitin 2014 toukokuun alussa.

Mitä nyt tällä hetkellä kirjoitan kahta aktiivista epäkaupallisia nekin blogia, joihin olen saanut hyvän volyymin lukijoita, eli asiakkaita blogin kirjoittajan näkökulmasta, yleisön edustajahan on asiakas, nollan euron markkinointibudjetilla, ja koko ajan ollut nousevassa trendissä myös palaavien asiakkaiden, lukijoiden, eli niiden, jotka ovat alkaneet seuraamaan blogia, joskin kasvuvauhti on hyvin hidasta ollut.

Muutamia ihmisiä on kysynyt, miksi en tee mitään kaupallista toimintaa, mitä he ovat käsittäneet, että ymmärtäisin jollain tasolla seuraajien lukumäärän nostamisen nollan euron budjetilla jossain määrin tässä nettimaailmassa nyt ainakin, niin siihen on olemassa useita syitä.

Sama, mikä liittyy aiheeseen, että olen todennut, että kärkipolitiikka on syytä unohtaa, haluan pysyä paikallistasolla enimmäkseen kannattajajäsenenä, ja seurata keskustelua, ja mahdollisesti pitäisikin aktivoitua kentällä enemmän ottaa osaa puoluejaostoni, jossa nykyisin olen sen jälkeen, kun Tulevaisuuden Vasemmiston -jaosto lakkautettiin vähäisen toiminnan vuoksi sen jälkeen, mitä olin siihen liittynyt.

En kaipaa suurta yleisöä, enkä julkisuutta. Olen onnellinen, että saan jotakuinkin kuitenkin tehdä tavallisen kansalaisen näkökulmasta asioita, ja mitä otan osaa juuri esimerkiksi näissä nettikeskusteluissa ja foorumeissa osalla profiloituneena omalla nimelläni ja osassa nimimerkeillä, niin voi vähän avoimemmin ja vapaammin esittää asiaa tavallisena tallaajana, mitä ehkä niiden tapauksissa, joiden arvostatus tässä yhteiskunnassa on jokseenkin korkeallakin ehkä. On totta, että en tiedä kuinka paljon edes, no rivikansanedustajat nyt lienevät vielä voivan ottaa osaa joihinkin heidän vapaa-ajallaan kiinnostuksen kohteina tai harrastuksen tiimoilta joihinkin keskusteluihin nimimerkin avulla, mutta lopulta nekin kaivetaan esiin. Siinähän vapaus rajoittuu todella paljon, mitä ylempi status yhteiskunnassa kansalaisella on. Lopulta sitten joka ikinen sana, teko, ele, ja kaikki liikkeet ovat julkisia. En kaipaa vangin elämää. Vankihan siis on vapaan, tai vankeus on vapauden vastakohta, siinä merkityksessä tuo vangin elämä, minulla ei ole mitään kokemusta, eikä se liity millään lailla tuomion sovituslaitokseen, vankilaan.

Yksi ja merkittävä syy on, mitä eräässä työharjoittelupaikassa sain tehtäväkseni kirjoittaa kyseisen yrityksen myyntiartikkeleista niitä esittelytekstejä heidän kotisivuilleen ainoastaan hakukoneoptimointi-näkökulmasta, niin täytyy todeta, että se on todella kipeää toimintaa, ja se on myös johtanut sihen, miksi en halua edes hakea mitään mitä aika paljonkin koulutustani soveltuvia tehtäviä haetaan joihinkin digimarkkinointiin liittyviin yrityksiin joihinkin tehtäviin. On totta, että jos myyntipuhe jostain artikkelista pitää kirjoittaa ainoastaan hakukoneoptimointiin liittyvien lainalaisuuksien perustein, se on järkyttävää toimintaa. Pääasiassa siinä on 5 kohtaa, mitkä pitää toteutua siinä tekstissä, ja kaikkien niiden 5 kriteerin kohdat täytyy täyttyä siinä tekstissä, ja sekin on jo aivan liikaa, vaikka niitä on enemmänkin mitä siihen SEO-kirjoittelunäkökulmaan liittyy, mutta se oli järkyttävin kirjoitustoimeksianto-kokemukseni mitä minulla on ollut. Tuossa ja yksi syy, miksi en lähde mitään kaupallista blogia esim. kirjoittamaan.

Pidän ihmisen kirjoittamaa tekstiä tuotteena, joka on luovan toiminnan ja aivotyöskentelyn lopputuloksen tuote, joka sisältää jotain asiaa, tai ylipäätään jotain sanottavaa tai kysymyksiä herättävää tai jotain uutta ideaa ehkä lukijalle tuovaa, niin tuo kaupallinen kirjoittelunäkökulma ei ole millään mittareilla lainkaan sitä.

Myös tämä puoluevalintani nyt, mitä nyt sitten päädyin lopulta oman elämänhistoriani ja puolueohjelmia luettuani kuitenkin kaikista huonoista vähiten huono, jonkalaista puolueohjelman ja puolueen linjaa pystyn julkituomaan luonnostanikin pysyen kuosissa sama, vaikka joku ex-tempore kysyisi suorassa lähetyksessä jotain mielipidettäni. Lopulta se pitää paikkansa, että parhaat lopputulokset saavuttaa sillä tavalla, että alun perin valinnan tekee näin. Vaikka nyt ei tässä nyt tällä hetkellä ole mitään intressejä sillä tavalla mitään tosiaan politiikassa olla esilläkään sen ihmeemmin.

Toisaalta on vähän kaksipiippuinen juttu sitten, kun en kaipaa, enkä oikeastaan haluakaan olla missään sen suuremmassa valokeilassa, niin kuitenkin olen harkinnut, pitäisikö osallistua johonkin sopivaan televisio-ohjelmaformaattiin, jossa saisi omana itsenä jossain määrin järkevällä tavalla järkevästi hyvän julkisen televisio-esiintymisen tehtyä jossain sellaiseen asiaan liitettävissä minut siinä, mikä liittyy myös elämääni kovinkin syvästi harrastuspohjalta, jonka kanssa pystyn elämään loppuelämän.

Siinä mielessä myös televisioesiintyminen on muuttunut teknologian kehittymisen myötä, että ennen pitkää, jos joku katsoja näkee jossain ohjelmapätkässä jotain sellaista hyvässä tai pahassa, niin on varmaa, että ennen pitkää joku lataa sen nettiin sen videon ja sitten se lähee elämään omaa elämäänsä.

Se on myös niin päin, jos esiinnyn itselle ominaisessa kontekstissa hyvällä ja päivän valon kestävällä toiminnalla televisiossa, niin se on sitten sama mikä se alusta, media, tai kanava on, missä sitä esitetään, sehän voi toimia myös positiivisella tavalla minulle eduksi se esiintyminen, vaikka on totta, että yleisömäärien paisuessa myös kasvaa se joukko, joka ei missään nimessä pidä, ja alkaa levittää lokaa. Virallisesti voitaneen puhua viraali-markkinoinnista siinä tapauksessa. Ja se voi olla hyvinkin tuottoisa tapa saada näkyvyyttä, koska siinähän kustannukset voivat olla hyvinkin pienet lopulta, että saa sen lumivyöryn käyntin. Eli se on kustannustehokas tapa lisätä näkyvyyttä asialle, jolle haluat saada näkyvyyttä. Täytyy myöntää, että olen miettinyt tuota televisio-esiintymistä, tai hakemista johonkin järkevään ohjelmaformaatiin mielessäni ainoastaan viraalimarkkinoinnin näkökulmasta. Mutta se on käytännössä hyvinkin rajattu ohjelmagenre-ala, mihin voisin edes harkita osallistuvani. Niitä lienee tällä hetkellä 1-2, eikä kummatkaan ole realityja, niihin en osallistuisi koskaan mistään hinnasta, eikä Ennätystehdas kolmos-olutopullon juonnin osalta.

JereSumell
Vasemmistoliitto Turku

Olen punavhreä syntyperäinen turkulainen, joka pitää netissä ja oikeassa reealimaailmassa pysyvistä väreistä ja palaavisra asiakkaista, ja ihmisen vastaanottamisen ihmisenä. Koulutukseltani olen Liiketalouden ja hallinnon Tradenomi Informaatioteknologiassa. Valmistuin Turun Ammattikorkeakoulusta helmikuussa 2017.
Kirjoitin ylioppilastutkinnossani 2002 humanistiset aineet reaalissa historian, yhteiskuntaopin ja psykologian. Lukion jälkeen opioskelin kasvatustieteitä Turun Yliopistossa, mutta maailma ajoi toisaalle opettaja-opinnoista. Löysin minulle ja taustaani nähden ehkä luontevan polun lapsena alkaneen PC-harrastuksen siivittämä lopulta valmistua tietojenkäsittelystä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu