MatikanopeJetro: työsomeprofiilin perustaminen

MatikanopeJetro-profiilini idea syntyi keväällä 2023. Olin ollut lähes kolme vuotta samassa työpaikassa Turun ammattikorkeakoulussa ja työrutiinien asetuttua kohdalleen minulla oli aikaa ja energiaa ylimääräiselle projektille. Haluan someprofiilillani kannustaa erityisesti nuoria kehittämään itseään, saavuttamaan potentiaalinsa ja elämään parempaa elämää. Se toimii samalla ohjenuorana itselleni paremmaksi ihmiseksi kasvamisessa. Haluan myös kannustaa kaikkia matematiikan ja ICT-alan opinnoista kiinnostuneita, iästä riippumatta. Koskaan ei ole liian myöhäistä vaihtaa alaa, meillä on paljon aikuisopiskelijoitakin.

Työsomeprofiilin perustamisen yhteydessä on myös hyvä ajankohta alkaa kirjoittamaan omaa blogia opettajan työstä. Aion tässä blogissani tuoda esille ajatuksiani opetukseen liittyvistä yhteiskunnallisista asioista sekä yleisesti työn sisältöä ja haasteita. Myös kaikkea sellaista opettajan työhön liittyvää, mikä ei näy ulkopuolelle opiskelijoille tai tavallisille kansalaisille. Haluan myös tuoda julkiseen keskusteluun koulutuspolitiikasta enemmän tavallisten opettajien ja kouluarjen näkemyksiä. Uudistuksissa ja muutoksissa ei oteta tarpeeksi huomioon käytännön seikkoja, jotka vaikuttavat huomattavasti opettajien ja opiskelijoiden päivittäiseen työskentelyyn. Viime vuosina tällaisia ovat olleet esimerkiksi sähköiset YO-kokeet, OPS-uudistukset, inkluusio, ilmiö-oppiminen tai seinättömät luokkahuoneet.

Monia tarpeellisia koulutukseen liittyviä uudistuksia on myös jäänyt tekemättä. Tulen kirjoittamaan näistäkin omia näkemyksiäni entisenä tohtorikoulutettavana, entisenä lukio-opettajana ja nykyisenä AMK-lehtorina. Haluan samalla kannustaa kaikkia muitakin opettajia tuomaan mielipiteitään esiin julkisemmin. Teidän näkemyksenne eivät ole mitättömiä, vaan ne ovat juuri sellaista käytännön tietoa jota korkeammalla hierarkiassa ei voikaan olla. Myös opiskelijoiden kokemuksia kaivattaisiin lisää julkiseen keskusteluun, tällä hetkellä ne eivät ainakaan mediassa näy tarpeeksi. Opiskelijoilla on se paras käytännön tieto omasta tilanteestaan ja mitä sen helpottamiseksi voitaisiin tehdä. Haluan siis kannustaa myös opiskelijoita tuomaan mielipiteitään enemmän esille, sekä erityisesti mediaa nostamaan niitä keskusteluun.

Tarvittavat taidot

Someprofiilin ja blogin perustaminen vaativat paljon niihin liittyviä tietoja ja taitoja, jos asiat haluaa tehdä kunnolla. Pelkkä sometilin perustaminen ja tekstin tuottaminen näppäimistöä hakkaamalla ei sinänsä ole vaativaa, mutta näkyvyyden ja seuraajien saaminen on. Se vaatii laadukasta sisältöä, mielenkiintoisia näkemyksiä, uusia ulostuloja ja ihmisiä koskettavaa tekstiä. Erityisesti jos haluaa tuoda sanomaansa julki sekä vanhemmalle väestölle että nuorisolle. Vanhempi sukupolvi ei käytä niin paljon ajankohtaisia somealustoja, kun taas nuorilla on sekä erilainen tapa käyttää niitä että kokonaan oma kielensä. Miten saada yhteys vanhempaan väestöön, mutta samaan aikaan kuulostaa relevantilta nuorten silmissä? Todennäköisesti viestimällä monessa eri kanavassa monella eri tavalla.

Somessa esillä oleminen vaatii myös oman aidon persoonansa esille tuomista, vaikka kyseessä olisikin työprofiili. Vaikka kaikkea henkilökohtaisessa elämässä tapahtuvaa ei tarvitsekaan kertoa, someprofiili ei kuitenkaan voi perustua feikkiin henkilökuvaan, se tulisi kyllä esille. Oman todellisen itsensä paljastaminen julkisesti ei ole aina helppoa, silloin asettaa itsensä osittain haavoittuvaiseksi. Varsinkin kun omakaan elämä ei ole joka päivä aina täydellistä. Tulee myös helposti miettineeksi, onko itselläni tarpeeksi sellaista, jossa voisin näyttää esimerkkiä. Kannattaako minua kuunnella tai seurata? Aina voi kuitenkin kannustaa muita parhaimpaan mahdolliseen, vaikka itsekään ei siihen joka kerta yltäisi. Voi myös näyttää esimerkkiä siitä, että kannattaa jatkaa yrittämistä vaikka kaikki ei onnistuisi heti.

Laadukkaan someprofiilin perustaminen ja kehittäminen vaatii myös teknistä osaamista, varsinkin jos kaiken haluaa tehdä itse tyhjästä. Tein esimerkiksi omat nettisivuni alusta asti yksin, vaikken ollut web-ohjelmointiin aiemmin perehtynyt sen enempää. Piti siis ensin opetella HTML- ja CSS-koodausta sekä JavaScriptin ja Bootstrapin perusteita hieman. Eri somekanavia varten tarvitsee myös erilaisia kuva-, ääni- ja video-formaatteja sekä niiden muokkaustaitoja visuaalisesti miellyttäviksi. Teknisesti korkealaatuisten kuvien ja videoiden kuvaaminen ei ole myöskään täysin triviaalia. Lisäksi olisi hyvä ymmärtää hieman somealustojen algoritmeja, hashtagien merkitystä tai hakukone-optimointia. Julkaistujen tekstien pitäisi myös olla kielellisesti hyvää ja mielellisesti vaikuttavaa. Teknisesti laadukkaan sisällön tuottaminen on yhdistelmä kaikkea näitä. Vaikka itse sisällön idea olisi mielenkiintoista, se pitää myös pystyä esittämään hyvällä tavalla.

Tekemisen runsaus

Someprofiilin ylläpitämisessä ja kehittämisessä on teoriassa loputon määrä työtä. Uusia ja erilaisia julkaisuja voi miettiä ja hioa äärettömän pitkään. Laadukkaiden kuvaussessioiden järjestelyyn ja valmisteluun saa menemään aikaa ja vaivaa. Kuvien ja videoiden muokkaus on joskus työlästä. Huomiota herättävien otsikoiden ja mielenkiintoisten tekstien kirjoittaminenkaan ei tapahdu itsestään. Varsinkin blogitekstejä varten joutuu tekemään mahdollisesti paljonkin taustyötä. Lisäksi täytyy ottaa huomioon tekijänoikeudet ja eri alustojen julkaisuformaatit.

Somealustoja on lukuisia erilaisia ja niistä täytyy valita itselleen sopivat. Luonnollisesti kannattaa olla aktiivinen suosituimmilla sellaisilla alustoilla, joihin oma materiaali on luontaisinta ja jossa on eniten omaa kohdeyleisöä. Eri alustat myös suosivat erilaisia formaatteja ja tyylejä. Julkaisun sisältöön liittyen täytyy siis miettiä mille alustalle se on tarkoitettu. Puhtaasti ammatilliseen läsnäoloon soveltuva LinkedIn on hyvin erilainen kuin lyhyisiin ja viihteellisiin videopätkiin perustuva TikTok tai Snapchat. YouTubeen ei sovi pelkät still-kuvat ja sinne tehtäviä videoita kannattaa muokata huolellisesti ja ajan kanssa. Pitkiä blogikirjoituksia taas täytyisi yksinkertaistaa ja pätkiä aika paljonkin, jos ne haluaisi julkaista jollain somealustalla. Joitakin julkaisuja voi laittaa sellaisenaan useampaan paikkaan, mutta ei kaikkia. Jos haluaa olla kaikilla alustoilla yhtä aikaa relevantin sisällön kanssa, tulee aika kiire. Kannattaa ehkä valita muutama itselle luonnollisin kanava ja tehdä niitä hyvin.

Somea työkseen tekevät ovat nähneet paljon vaivaa oman brändin ja seuraajakunnan rakentamisessa. Se ei ole missään tapauksessa helppoa ja kunnioitan jokaista joka siihen on pystynyt. Kokoaikaisen työn ohessa somen tekeminen edes välttävästi on haastavaa ajankäytön kannalta. Se vaatii vapaa-ajan optimointia ja kunnollisia rutiineja. Itselläni vuorokaudesta vie eniten aikaa lehtorin kokopäiväinen työ, treenaaminen ja nukkuminen. Lisäksi haluan pitää yllä sosiaalisia suhteita ja muita harrastuksia. Aikaa ei aina hirveästi jää yli. Moni sometili kuolee lopulta ajan puutteeseen, katsotaan miten minun käy.

Jetro Vesti

jetro.vesti.fi
@MatikanopeJetro
https://www.instagram.com/matikanopejetro/
https://www.tiktok.com/@matikanopejetro
https://twitter.com/MatikanopeJetro

1. Kehitä mieltäsi
2. Huolehdi kehostasi
3. Kunnioita kaikkea elollista
4. Tee parhaasi
5. Nauti elämästä

- Jetro Vesti
Matematiikan lehtori/tohtori
Tieto- ja viestintätekniikka
Turun ammattikorkeakoulu

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu