Verbaalivisa syyskuu 2021

 

 

 

 

Vuorossa vuoden kolmas verbaalivisa, jossa säännöt ovat pitkälti entisenlaiset:

Allaolevan 15 tehtävän listassa on annettu sana-aihioita, joihin pitää lisätä sekä alkuun että loppuun kirjaimia yhteensä + merkillä osoitettu määrä siten, että näin muodostuu suomenkielinen tai suomalaisessa yleisessä kielenkäytössä käytetty sana, joka sopii yhteen annetun vihjeen kanssa. Kaikki haetut ratkaisusanat ovat perusmuodossaan olevia substantiiveja, adjektiiveja tai attribuutin tavoin käytettävissä olevia partisiippeja. Monikkoja ei ole joukossa paitsi siinä tapauksessa, että monikko on sanan perusmuoto, kuten joskus erisnimien kohdalla on asian laita (esim. ”Alpit”). Sanat voivat siis olla myös propreja eli erisnimiä, myös ulkomaalaisia sellaisia, jos ne sopivat vihjeeseen ja ovat tarpeeksi tunnettuja Suomessa. Kaikki aihiot sekä vihjeet on kirjoitettu pelkästään pienillä kirjaimilla ilman tavuviivoja, vaikka itse ratkaisusanan kohdalla niitä tarvittaisiinkin. Vihjeistyksessä ei ole käytetty helpottavia lainausmerkkejä tai kysymysmerkkejä, kuten ristikkovihjeistyksessä usein tehdään, vaan jokaisen kilpailijan tulee itse hoksata vihjeen luonne suhteessa ratkaisusanaan.

Kilpailijat saavat jokaisesta laatijan tarkoittamasta oikeasta vastauksesta yhden pisteen, jolloin maksimipistemäärä on siis 15 pistettä. Teknisesti oikein esitetyistä ratkaisuista, jotka soveltuvat vihjeeseen jollain tavoin, vastaajat saavat puoli pistettä. Jos kyseessä on ratkaisuehdotus, joka tuomarin tulkinnan mukaan on kaikin puolin yhtä hyvä kuin ratkaisuksi tarkoitettukin sana, kilpailija saa 0,75 pistettä. Ratkaisuehdotuksia saa esittää korkeintaan kolme kappaletta kuhunkin tehtävään. Jos kilpailija antaa johonkin tehtävään enemmän ehdotuksia kuin vain yhden, niin pisteet lasketaan parhaan ehdotuksen mukaisesti (0,5 tai 0,75 tai 1).

Kilpailu päättyy sunnuntaina klo. 14:00, jonka jälkeen lähetettyjä vastauksia ei enää huomioida. On toivottavaa, että jokainen kilpailija laatii omasta listastaan yhteen lopulliseen meiliin koosteen, jotta tuomarin ei tarvitse etsiä hajavastauksia eri meilien joukosta. Laatija julkaisee oikean vastauslistan ja kunkin kilpailijan saamat pisteet kilpailun päättymisen jälkeen.

HUOM!!!!!  Kaikki vastaukset pitää lähettää erilliseen sähköpostiosoitteeseen: jgagarin56@gmail.com

Muunlaisia postauksia voi lähettää myös suoraan tämän blogimerkinnän kommenttiosioon, mikä on aivan toivottavaa kilpailun vireen ylläpitämiseksi. Nämä viestit eivät kuitenkaan missään nimessä saa sisältää ratkaisuja tai liian ilmeisiä vihjeitä. Alustalla saa siis keskustella yleisellä tasolla ja tuomarikin osallistuu siihen sopivassa määrin antaen silloin tällöin tietoa kilpailutilanteesta.

Rattoisaa viikonloppua kaikille osallistujille!

Tehtävälista:

1) aa +2  pehmeä ja lämpöinen

2) pu  +2 syrjäinen

3) lala  +3  hikisessä paikassa

4) tai +3   kaappikello

5) bulit +4  muutoksen edessä

6) pai  +4 hyppelee borneossakin

7) pasi  +4  herkkäkin usein

8) marsu  +4  kerran kovia kokenut

9) essi  +5  vegetaristilla

10) ohi  +5  sokaisevakin

11) ster  +5  iloinen

12) fala  +5  nautintoa pimeässä

13) otuspa  +6  tapetilla

14)  äjä  +6  usein kuorellinen

15) ime  +6  tätä pähkäilet

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu