Eris sanat luovat tunnelmaa ja uudistavat kieltä :)

Eris sanat ovat tutuista yhdyssanoista muodostettuja sanaliitoksia, joissa sanat kirjoitetaankin toisistaan erilleen. Sosiaalisen median hektisyyden ja sen rajallisuuksien vuoksi kirjoitettu kieli on muutoinkin alkanut muuntumaan pientä kieliopillista virhettä sisältävää puhekieltä muistuttavaksi, joten yhdyssanojen kirjoittaminen eris sanoiksi kehittää teknispainotteisiin tekstialueisiin uudenlaisen emotionaalisen ulottuvuuden – eris sanat nimittäinkin sattuvat silmiin ärsyttävästi ja vaikuttavat tunteisiin  usein jopa kuvallisia emojeja tai giffejä tehokkaammin.

Suomen kielessä yhdyssanojen muodostaminen on periaatteessa helppoa ainakin silloin,  kun käytetään sijamuodossa taipuvia substantiivejä yhtenäisen sanan perustana. Esimerkiksi sanat valtamerilaiva ja saippuakalakauppias ovat tyypillisiä suomalaisia yhdyssanoja, joissa kokonainen merkitys rakentuu useammasta yhteen liitetystä (yhteenliitetystä)  sanasta.

Kielitoimiston ohjepankki ns.”puhuu” sanajonoista ja ohjeistaa yhdyssanojen sekä sanaliittojen  muodostumisen perusrakenteista varsin seikka peräisesti – jo niillä opastuksilla aktiivinen somenkäyttäjä (termimäinen sanajono)  pystyy blogiotsikon mukaisesti luomaan tunnelmaa ja uudistamaan kieltä käyttämällä eris sanoja harkittuina tehosteina.

 

 

Niin:)

 

 

jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu