Kuntapäättäjä – tehdäänkö yhteistyötä?

Tulevaisuuden kuntatyö on entistä enemmän ennakointia ja yhteistyötä. Eri sektorien välistä työtä yksilön, ei toimintaa tuottavien tahojen näkökulmasta. Voisiko palveluja tehostaa ilman lisärahoitusta? Voisiko painopistettä oikeasti siirtää entistä enemmän ennakoivaan työhön? Tehdäänkö entistä tiiviimmin yhteistyötä julkisen, yksityisen, järjestöjen ja muun toiminnan välillä?

Kootaan yhteen paikallinen tarjonta. Luodaan räätälöitä palvelupolkuja kooten alueiden toimintoja yhteen ja toimintaa, joka innostaa vaikuttamaan terveyteen entistä vahvemmin myös itse!

Kun ihminen sairastuu, hän voisi saada tietoa vertaistuesta, työhön, talouteen, liikuntaan liittyvistä palveluista ja vaikkapa kansalaisopiston kursseista. Päihteiden osalta palettiin lisättäisiin tarpeen mukaan mielenterveyden, työllistymisen, talousneuvonnan, perheen tukemisen tai uuden opiskelun palasia. Etsitään kokonaisuus, joka vastaa ihmisen tarpeisiin ja parhaimmillaan ennaltaehkäisee tilanteen pahenemista.

Tässä työssä meillä järjestöillä on intoa olla mukana ja monesti toimintaa tekevät huipputärkeät vapaaehtoiset!

1. KUNTAVAIKUTTAJA – EDISTÄ TERVEYTTÄ

Innostava ja kannustava tuki liikunnan ja painonhallinnan lisäämiseen sekä päihteidenkäytön ja tupakkatuotteiden käytön vähentämiseen voi tuottaa taloudellisia ja inhimillisiä säästöjä.

Yhteistyötä kannattaa tehdä järjestöjen kanssa! Hieman alle puolet uusista syövistä olisi ehkäistävissä elintapoja tai riskitekijöitä muuttamalla.

Linkki lähteeseen: https://1u.fi/EJxfr

2. KUNTAVAIKUTTAJA – ENNAKOI

Kunnan ostamisen syöpäseulontapalvelujen laatuun panostaminen ja varhaisen toteamisen edistäminen voi tuottaa taloudellisia ja inhimillisiä säästöjä. Suomessa kolmasosa syöpään sairastuneista on työikäisiä, mikä tarkoittaa yli 10 000 henkilöä vuosittain.

Linkki lähteeseen: https://1u.fi/q8FUB

 

3. KUNTAVAIKUTTAJA – EDISTÄ OMATOIMISUUTTA

Omatarkkailu voi nopeuttaa syövän toteamista, omatarkkailun edistäminen voi tuottaa taloudellisia ja inhimillisiä säästöjä. Omatarkkailua kannattaa edistää järjestöjen kanssa!

Rintasyöpään sairastuu vuosittain 5 000 ihmistä. Hoitokustannukset ovat keskimäärin 28 700 euroa, sitä kalliimmat mitä nuoremmasta potilaasta ja mitä pidemmälle levinneestä rintasyövästä on kyse.

Linkki lähteeseen: https://1u.fi/NCvSP

Kirjoittaja on Tunne rintasi ry:n toiminnanjohtaja.

0
Johanna Artola
Helsinki

Tunne rintasi ry, rf on valtakunnallinen, voittoa tavoittelematon kansalais- ja kansanterveysjärjestö. Yhdistys edistää rintasyövän varhaistoteamista lisäämällä tietoa rintojen omatarkkailusta ja sen merkityksestä.

Kannustamme ja opastamme rintojen omatarkkailuun, puramme omatarkkailun esteitä ja edistämme tervettä kehonkuvaa. Toimimme rintojen omatarkkailun parhaana asiantuntijana ja vaikuttajana.

Toiminnallamme vakiinnutetaan rintojen omatarkkailun asemaa terveyden edistämisessä ja rintasyövän varhaistoteamisen yhtenä muotona. Rintasyövän varhainen toteaminen helpottaa rintasyövän hoitoa, alentaa hoitokustannuksia ja pienentää kuolleisuutta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu