Tervetuloa Loviisaan

Hattujen sodan jälkeen Turun rauhassa sovittiin Ruotsi-Suomen itärajan siirrosta Kymijoen läntiseen Pyhtään haaraan. Kaakkoisen Suomen tapulikaupunki Hamina oli menetetty Venäjälle ja piti perustaa uusi linnoituskaupunki rajan lähelle. Degerbyn ratsutila oli noin 10 km päässä rajasta, ja kuningas ja hallinto päättivät tehdä siitä linnoituskaupungin. Degerby perustettiin 1745, ja kuningas Adolf Fredrik vieraili kaupungissa 1752. Hän nimitti kaupungin kuningattaren nimen mukaan Loviisaksi. Kuningatar oli Lovisa Ulrika.

Linnoitustyöt aloitettiin pian, ja kaupunkiin nousi kaksi bastionia, sekä Svartholman saareen merilinnoitus. Linnoitukset jäivät kuitenkin keskeneräisiksi, koska valtiolta loppuivat rahat. Vain itään suunnatut Ungern ja Rosen saatiin valmiiksi. Alun perin linnoitus oli tarkoitus tehdä viisisakaraiseksi. Svartholma antautui 1809 venäläisille laukaustakaan ampumatta.

Loviisan kaupunki on rakennettu tiiviimmäksi kuin Valkeakoski. Kaupungissa ovat välttämättömät palvelut, mutta jotain erikoisempaa tarvitessa täytyy mennä joko Porvooseen tai Kotkaan. Vähän erikoisempaa tarvitessa apu saattaa löytyä kaupungin torilla useita kertoja vuodessa järjestettäviltä markkinoilta.

Kesällä järjestetään useita tapahtumia pienvenesatamassa Laivasillassa. Kaupungilla on Avoimet puutarhat ja Loviisan Wanhat talot. Vähän matkaa itään on Ruotsinpyhtään keskus. Siellä on joitakin artesaaneja ja näyttelyitä. Paikalla on myös ravintolapalveluita ja ja historiaa. Siellä järjestetään myös tapahtumia.

Loviisa on kesäisin vireä kaupunki. Talvella väestö vähenee, kun kesävieraat lähtevät pois. Laivasillassa on kesäisin auki oleva Merenkulkumuseo ja Ruotsinkylässä Jokelan kotiseutumuseo. Jälkimmäisessä järjestetään elokuun lopussa Wanhojen koneiden päivät. Tarjolla olevissa kaupoissa on kuitenkin riittävä ja osin runsas tarjonta.

2023 järjestettiin asuntomessut Kuningattarenrannassa. Messut keräsivät noin 100 000-päisen yleisön. Prinsessa Victoria kävi vihkimässä hänen nimelleen omistetun aukion messualueella. Loviisa on Uudenmaan itäisin kaupunki. Itäisen rajan takana on Kymenlaakso.

jokojo
Sosialidemokraatit Loviisa

Muutin 2022 Valkeakoskelta Loviisaan viettämään eläkepäiviä. Olen lähempänä sukua. Loviisa on hieman pienempi kaupunki kuin Valkeakoski. Talvella täällä on hiljaista, mutta kesät ovat täynnä elämää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu